Týždeň na letisku: Pohoda ako letný tábor

Tridsiatnici z Británie prešli letiskovou kontrolou takmer poslední. Pandemické opatrenia a brexit, čo sa dá robiť. Vitajte na Slovensku, smer Trenčín! Kapela Dry Cleaning prišla na festival Pohoda po prvý raz. Pri odchode jej členovia svätosväte sľubovali, že ešte prídu.

23.07.2021 09:00
debata
Dry Cleaning - Scratchcard Lanyard

Robiť sprievodcu zahraničnej kapele na minulých ročníkoch Pohody bol zhon. Hudobníci prileteli, ubytovali sa, odohrali svoj program, vyplienili stan v zákulisí, zbalili sa a už leteli na iný koncert v inej krajine.

Pandémia však urobila svoje. V tomto roku to bolo iné: sprevádzať kapelu znamenalo venovať sa jej týždeň. Vymyslieť aj iný program ako vystupovanie na trenčianskom letisku. Ukázať Slovensko, aby mali doma o čom rozprávať.

Pre kapely z Veľkej Británie znamenalo vystupovanie na Pohode dvojtýždňovú dovolenku. Jeden týždeň v Trenčíne, druhý doma po prílete – v karanténe. Na Slovensko však prišli len tí, ktorí už sú zaočkovaní. Keďže niektorí interpreti sa doma nedostali pri vakcinácii na rad, museli účasť odvolať.

To však nebol prípad skupiny Dry Cleaning. S nimi prišla aj kapela Wooze. Ja som však mal na starosti iba päť chlapov a speváčku z prvej kapely.

Prvý koncert Dry Cleaning po osemnástich... Foto: Pravda, Peter Madro
Dry Cleaning2 prvy koncert Prvý koncert Dry Cleaning po osemnástich mesiacoch.

Európske mesto

„Takto si predstavujem, že má vyzerať mesto, keď niekto povie, že je európske," zhodnotil na prvej rannej káve historické centrum mesta módy bubeník Nick Buxton. Dry Cleaning nikdy nehrala v strednej Európe. Pre jej členov bolo všetko na Slovensku nové a lacné.

Azda žiaden turista nemôže vynechať Trenčiansky hrad. Vraj vyskúšajte turistický vláčik, radili nám domáci. Stojí pár eur a cesta vedie cez lesopark Brezina až hore na kopec. Vagóniky však už stihli obsadiť deti. Ich vedúca rukami-nohami Britom vysvetľovala, že výlet s deťmi bude otravný. Pochopili, a vyskúšali si, aká strmá cesta vedie k sídlu Matúša Čáka.

Kapela Dry Cleaning mala týždeň na to, aby... Foto: Pravda, Peter Madro
Dry Cleaning1 Kapela Dry Cleaning mala týždeň na to, aby spoznávala krásy Trenčína.

Prešli sme hradnou bránou a dospelí ľudia sa zmenili na deti. Fotka pri historickom dele, pri Studni lásky, pri hradných schodoch… Tento stĺp sa používal na mučenie? Tú studňu naozaj vykopal Omar? Gitarista Tom Dowse sa pri každej zbrani pohoršoval, že nenapíšu, ako ďaleko dostrelí.

Z hradnej veže po prvý raz kapela uvideli miniverziu tohtoročného festivalu na letisku. Zhora sa naozaj zdalo, že tentoraz je Pohoda maličká. Pred pandémiou chodievalo na festival aj tridsaťtisíc ľudí, počúvali hudbu z desiatich pódií, zabávali sa v niekoľkých stanoch, počúvali básnikov, spisovateľov, filozofov… Teraz však maximálne tisíc na deň a štyri pódiá. Do večerného programu je však ešte ďaleko, tak hurá na kúpalisko. Vynovená Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach očarila. Cestou sme si „pribalili“ aj skupinu Wooze.

„Takéto bazény v Anglicku nemáme," smial sa zvukár Josh. A ostatní sa predbiehali na toboganoch. Ochutnávali pivo a zajedali ho hranolčekmi. Je to fajn, pochvaľovali si všetci.

Pohoda Vlajky Zapad Slnka Michal-Augustini Čítajte viac Konečne Pohoda. Konečne naživo

Aj tak z nás budú čipsy

Kapelu Dry Cleaning čakala v Trenčíne séria piatich koncertov. Tomu sme museli prispôsobiť aj program jej členov. Nepotrebovali ísť na turistiku do Súľovských skál, nestihli ani len kuknúť na vynovenú lodenicu na Zelenej vode. Zdalo sa, že nič neprekoná elektrické motokáry. Kým sa neroznieslo, že belgických hostí z kapely Shht zobral spevák Slobodnej Európy Whisky do svojho štvormiestneho lietadla a ukázal im festival z vtáčej perspektívy. To sa začali preteky, kto ďalší sa mu čo najrýchlejšia nasťahuje do lietadla. V tom sa kapely striedali ako na páse.

„Kedy sa stretávame na zrútenie?" vtipkovala bledá speváčka kapely Florence Shaw. „Nezabudnite si čistú spodnú bielizeň. Viete, kvôli hasičom," pripomenul technik kapely Sam. „Načo? Aj tak z nás budú čipsy," doplnil Tom. O výlete vo vzduchu hovorili výhradne ako o zrútení sa. Len to naznačovalo, že sú z lietadla nervózni.

Keď zbadali, že lietadlo sa bude rozbiehať nie po betónovej dráhe, ale po poli, paradoxne sa upokojili. A keď sa z muža s prezývkou Whisky vykľul upravený päťdesiatnik v zrkadlových pilotkách, a nie strhaný pankáč, ako si ho všetci predstavovali, na let sa vyslovene tešili.

Whisky svojich pasažierov upokojil, požiadal, nech povedia, ak by im bolo zle. Nasadili si slúchadlá a lietadielko po tráve vyrazilo k oblakom.

Pilotovanie si pod dohľadom Whiskyho vyskúšala... Foto: Pravda, Peter Madro
Whisky Dry Cleaning Pilotovanie si pod dohľadom Whiskyho vyskúšala aj speváčka Florence z kapely Dry Cleaning.

Videli kus Považia, hranice, kopanice, mestečká i dedinky a hrady. Samozrejme, že ich z celého letu najviac zaujal Čachtický hrad. Poznajú krvavú Bátoričku, poznajú hororové historky o jej mučení mladých dievčat. Len nevedeli, že Alžbeta Bátoriová vyčíňala na Slovensku.

„Prečo tu máte toľko hradov?" pýtali sa všetci po pristáti. „Aby si mohli ohňami posielať odkazy ako v dvojke Pána prsteňov," odpovedám sprievodcovsky. Hrady ich priam uchvátili. Najbližšie dve hodiny sa z každého kúta ozývali výkriky. Všetci si dookola púšťali videá z oblakov.

„Čo budeme robiť na budúci rok? Pôjdeme sa biť s medveďmi? Všetko sme tu už zažili," povzdychla si Florence. Vysvetlil som jej, že ešte nič poriadne nevideli.

Futbal

Pohoda a posledný týždeň európskeho futbalového šampionátu. Hneď prvý deň na Slovensku ukončili Angličania v hostinci a užili si španielsko-taliansky duel.

Ďalšie zápasy už sledovali za hlavným pódiom, pretože vystupovali vždy až hodinu pred polnocou. Keď hrali Angličania s Dánmi, výsledok sa dozvedeli až počas koncertu. V normálnom čase remíza, tak sa nadstavovalo. „Dva jedna,“ kričal smerom na pódium Theo, modrovlasý gitarista z Wooze.

t3ssssss Čítajte viac Väčšina návštevníkov festivalu Pohoda bola zaočkovaná

Posledný deň festivalu a veľké futbalové finále. V stane v zákulisí sa zrazu objavili tri gauče, prišla aj kapela Altin Gun z Amsterdamu a Fulu Miziki, muzikanti z rôznych afrických krajín. Podávalo sa pivo a hranolčeky.

Keď však prišiel čas vystúpenia, museli sme sa preniesť na hlavné pódium. Stan sa do piatich minút vyprázdnil. Kým Dry Cleaning hrali, vedľa pódiá zvyšok vystupujúcich sledoval futbal na malom monitore. A na druhom zasa festivaloví návštevníci. Samozrejme, nechýbalo hlasné povzbudzovanie futbalistov, to však zaniklo v tónoch punkovej hudby.

Prišiel aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, na chvíľu si odskočil od basgitary v kapele Para. Vraj čo sa deje. Dvojnásobný zážitok, futbalovo-punkový, neušiel ani šéfovi Pohody Michalovi Kaščákovi. O ňom sa klebetí, že nie je veľmi naklonený športu. Nakoniec sa však len zasmial a nechal všetkých, aby sa zabávali.

Za pódiom sa fanúšikovalo Anglicku, pred pódiom Taliansku. Pristavil sa aj matematik Richard Kollár. Na otázku, kto má podľa neho štatisticky vyššiu šancu vyhrať majstrovstvá, odpovedal, že Taliansko. A tak sa aj stalo.

Členovia Dry Cleaning na pódiu nemali ani čas oplákavať, že titul európskych majstrov ušiel ich krajine len o vlások. Nakoniec sa totiž zmazala futbalová čiara a do rána sa zabávali všetci spolu.

wooze pohoda SSSS Čítajte viac Nie je to Pohoda, ale je to v pohode

Vítanie slnka v daždi

Posledná noc na letisku, prehratý zápas. Kapela, o ktorú som sa päť dní staral, chcela zažiť pravé slovenské ráno a svitanie. Slnko síce vyšlo, ale skrývalo sa pod mrakmi a hmlou. Bolo to také anglické ráno…

„Keby sme vyhrali a dnes videli na vítaní vychádzať slnko, bola by som si istá, že to všetko sa mi len sníva," priznala sa premoknutá Florence.

Za týždeň na Slovensku sa spolu s kolegami rozhodne nenudila. Hoci nestretla medveďa, prijala pozvanie a zaspievala si s konkurenciou – kapelou Wooze. Dokonca popovú odrhovačku Girls just want to have fun (Dievčatá sa len chcú zabávať) od kedysi veľmi obľúbenej Cyndi Lauper. „Milujeme to tu. Dúfame, že sa sem vrátime, ďakujeme za všetko,“ lúčili sa spoločne kapely Dry Cleaning a Wooze na bratislavskom letisku.

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák pripustil, že je možné, že ešte niekedy vznikne niečo podobné ako tento rok. "Teraz sa však najviac sústreďujeme na rok 2022, aby sme mohli urobiť Pohodu, ako ju poznáme – bez obmedzení,“ dodal.

Dry Cleaning - "Magic of Meghan

Dry Cleaning

Dry Cleaning je post-punková kapela z južného Londýna, ktorú prirovnávajú k Joy Division či Sleaford Mods.

Skupinu tvoria dlhoroční kamaráti gitarista Tom Dowse, basgitarista Lewis Maynard a bubeník Nick Buxton. Oni presvedčili speváčku Florence Shaw, aby sa k nim pridala.Vyznačujú sa predovšetkým používaním hovoreného slova namiesto spievaných vokálov a nekonvenčnými textami.

Predtým, ako hrali na Pohoda on the Ground, mali pre pandémiu 18-mesačnú pauzu od hrania, no aj tak ich hudobný magazín NME zaradil medzi sto zásadných nových mien roka 2020. Začiatkom apríla vydali debut New Long Leg, ktorý okamžite vystrelil medzi najlepšie hodnotené albumy, aké vyšli v tomto roku. Pitchfork ho zaradil medzi Best New Music a v recenzii píše, že účinok rozprávania speváčky Florence je priam nevysvetliteľne úžasný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda