Hlavní obsah

Policie převezme od Škody přes pět stovek superbů a kodiaqů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět set kodiaqů a osmatřicet superbů v policejních barvách obmění dosluhující vozy ve flotile české policie. Kodiaqy budou sloužit mimo jiné při zásazích v obtížně dostupných místech, superby na dálnicích. Jsou vybaveny kamerovým systémem mimo jiné pro kontrolu, zda mají řidiči zaplacenou dálniční známku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Policie přebírá nové superby a kodiaqy v Mladé Boleslavi

Článek

Česká policie si od automobilky Škoda Auto převezme 500 vozů SUV Škoda Kodiaq a 38 vozidel Škoda Superb v provedení kombi. První část automobilů si zástupci policie převzali v Mladé Boleslavi dnes. Nové vozy obmění starý vozový park. Superby budou sloužit na dálničních odděleních.

„Automobily v policejních službách musejí snášet mimořádnou zátěž zejména s ohledem na extrémně náročné provozní podmínky a vysoké nájezdy kilometrů, přitom je bezpodmínečně nutné, aby za všech okolností spolehlivě fungovaly,” řekl vedoucí českého zastoupení Škody Auto Jiří Maláček.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Policie přebírá nové superby a kodiaqy v Mladé Boleslavi

Všechny nové vozy jsou polepené v barvách policie. Nemají žádné úpravy nad rámec sériově vyráběných vozidel a budou osazeny majáky na střechu nebo přípravou pro radiostanici, vozí také speciální policejní vybavení, například zbraně, zastavovací pásy nebo defibrilátor. Všechny vozy Kodiaq jsou poháněny zážehovým motorem 2,0 TSI o výkonu 140 kW (190 k) v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG a vycházejí z výbavového stupně Ambition. Auta mají pohon všech kol, který se uplatní zejména při zásazích v zimě nebo v obtížně dosažitelných místech mimo zpevněné komunikace.

Superby pohání také dvoulitrový zážehový motor, ale o výkonu 206 kW (280 k) ve standardní kombinaci s převodovkou DSG a pohonem všech kol. Všechny vozy budou vybaveny adaptivním podvozkem. Tato vozidla dosahují maximální rychlosti 250 km/h a z nuly na 100 km/h zrychlí během 5,8 vteřiny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Policie přebírá nové superby a kodiaqy v Mladé Boleslavi

Na rozdíl od předchozích policejních vozů Superb, které měly civilní design, jsou nové superby polepené v designu policie. Kromě běžné policejní techniky, jako jsou majáky či radiostanice, budou osazeny vysokovýkonným kamerovým systémem na čtení registračních značek vpředu i vzadu jedoucích vozidel. Umožní to okamžitou kontrolu uhrazení dálničního poplatků.

„Věřím, že nejen policisté, ale i veřejnost ocení další modernizaci našeho vozového parku, která není v letošním roce poslední. Jako velmi důležitý přínos vnímám také to, že policisté s každým novým služebním dopravním prostředkem jezdí ve stále bezpečnějších a účelnějších vozech,” uvedl policejní prezident Jan Švejdar.

Mladoboleslavská automobilka je dlouholetým dodavatelem vozů pro tuzemské bezpečnostní síly. Od roku 1993 bylo českým policistům a ministerstvu vnitra předáno více než 20 tisíc automobilů značky Škoda nejrůznějších modelů a specifikací – ať již speciálně upravených podle požadavků policejních sborů nebo v sériovém provedení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám