reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate plánuje vyslat na trh spotřebitelské 20TB pevné disky

23.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Seagate plánuje vyslat na trh spotřebitelské 20TB pevné disky
Seagate právě pracuje na nových pevných discích s vysokou kapacitou 20 TB, které budou určeny pro běžné spotřebitele a ne servery, NAS a podobně. Kdy přijdou a jaké technologie nám vůbec nabídnou?
Seagate už má k dispozici technologii HAMR, ovšem ta není k dispozici jen tak pro někoho. Ve skutečnosti firma už nabízí 20TB HAMR disky, ale pouze vybraným partnerům a také pro úložné systémy Lyve. Zatím tak můžeme zapomenout, že by se dostaly na volný trh v běžných verzích pro PC
 
 
Zbývají tak starší technologie, respektive klasický zápis bez žádné energetické asistence, přičemž Seagate si chystá jednak modely s PMR (perpendicular magnetic recording) a pak i se SMR (shingled magnetic recording). Nejde samozřejmě o dvě různé technologie, SMR je spíše nadstavba nad PMR, která znamená zápis do částečně překrývaných stop a pro uživatele jde jednoznačně o technologii, jíž se budou chtít vyhnout. Kvůli ní totiž může značně trpět výkon disku při zápisu a jinak tu nejsou žádné výhody krom zvýšené hustoty záznamu, takže pokud vedle sebe dáme 20TB PMR a 20TB SMR disk, výběr je jasný. 
 
Ovšem Seagate si pro spotřebitele chystá právě jen 20TB PMR disky, zatímco SMR verze budou určeny pro hyperscale centra, která využívají software, jenž s nevýhodami SMR počítá. Vedle toho se chystají i nové 20TB disky s HAMR, a to vše pro letošní rok. 
 
Sluší se ještě uvést, že 20TB PMR disky budou vybaveny rozšířením TDMR (two dimensional magnetic recording). Jde o technologii, která se už blíží SMR, ovšem stopy v případě TDMR ještě nejsou překrývané, ale jsou si už tak blízko, že pro spolehlivé čtení jedné stopy je třeba využít více hlaviček umístěných těsně vedle sebe. Postačí třeba i dvě na to, aby řadič mohl ze signálu obou lépe rekonstruovat signál čtené stopy, neboť díky datům z vedlejších hlaviček ví, co mu do něj vstupuje. 
 
V dalším vývoji lze ale už počítat spíše s HAMR a Seagate už dříve uvedl, že lze očekávat relativně rychlé uvedení 22TB a 24TB modelů, ovšem to už nijak neupřesnil. Firma také potvrdila, že zaznamenala výrazně vyšší poptávku po pevných discích díky kryptoměně Chia, přičemž ta se Seagatu v posledním kvartálu díky tomu celkově zvýšila o 4 až 7 procent. Přesnější údaje tu nejsou především kvůli tomu, že tyto disky pro Chia se prodávaly zvláště na volném trhu a pak je samozřejmě těžké určit, pro jaké účely si je dotyčný kupuje a celková kapacita sítě Chia je také částečně tvořena úložnými systémy, které byly dříve využívány pro jiné účely, takže nelze ani počítat s tím, že téměř veškerou kapacitu z (aktuálně) téměř 32 PB zajistily zbrusu nové disky. 
 
Nyní už se ale kapacita sítě moc nezvyšuje, a to jednak kvůli nástupu poolů, které vyžadují nové "portable ploty". Řada lidí je tak tvoří, aby se mohla zapojit do poolů, čímž ze sítě mizí staré, a to má pochopitelně vliv i na růst celkové kapacity. Ovšem spíše to bude asi ten důvod, že hodnota Chia vytrvale klesá, zatímco kapacita dosud rostla a s ní se naopak snižovaly výdělky těch, kteří už do rozšiřování své farmy neinvestovali.  
 
Zdroj: SeekingAlpha


reklama