Poločas sněmovních kampaní: kdo už vaří „koprovku“?

Jakub Splavec

KOMENTÁŘ JAKUBA SPLAVCE | Léto je v plném proudu a s ním i předvolební kampaně. Téměř všichni se už rozjeli směrem k lidem s takovou vervou, jako by snad ani nebyli lidmi. Hodnotit výkon v poločase je ale, stejně jako ve fotbale, předčasným uspokojením se s dosavadním výsledkem. Komu se kampaň daří, na koho čeká pověstná Csaplárova past a kdo se blíží ideálu politického marketingu? Tím je můj vlastní pojem „koprovka“. Tedy stav, kdy vás 50 % lidí nenávidí, ale druhá půlka vás miluje. Pojďme se rámcově podívat na to, jak si politici stojí.

ANO? Ne AB!

Boj s covidem, čekání, co předvede konkurence, i přesvědčení, že když nás lidé teď viděli rok a půl úplně všude, letní jízdu po ČR si můžeme odpustit. Paradoxem aktuální kampaně nejsilnější politické strany je její „neexistence“. Bez prozatímní znalosti vizuálu a provedení kampaně je jasné jedno: značka ANO již marketingově nežije.

Premiér přepnul naplno do módu „prezidentská volba“ a ze stranické kampaně udělal vlastní show „Česko hledá super-politika“. Vsadil na jednu kartu a minulý týden vypálil první dělovou ránu. Místy až fantasmagorická kniha „Sdílejte, než to zakážou“ může pro spoustu lidi působit komicky. Pokud se však oprostíme od faktické stránky věci, jedná se o skvost politického marketingu. Andrej Babiš totiž jako vůbec první přináší vizi světa, ve kterém žil, žije a chce žít. Vize je pro voliče klíčová. Můžeme se tisíckrát přít o obsahu, ale forma a především sdělení směrem k lidem je 100 %. Kromě virálního potenciálu v bublině sociálních sítí to totiž může opravdu dobře fungovat. Každý volič si přeje pochopit, jak politik přemýšlí. Cíl je jasný, vžijte se do kůže současného premiéra a třeba zapomenete. Dokonce se můžete zasnít nad další paletou snových nápadů.

Piráti a Starostové

Papíroví favorité voleb zažívají první výraznější pokles preferencí. Mnozí to přičítají nevýrazné a místy až směšné kampani. Už začátek naznačil, že pirátská koalice nepůjde cestou „wow“ kroků, jako by bylo shození dredů jejího lídra nebo obdoba korupčního autobusu z roku 2017. Škoda. Od tohoto spojení totiž lidé očekávali svěží závan nejen v politice samotné, ale také v komunikaci. Místo toho nám obě uskupení předkládají zmatená a často nesmyslná sdělení. Celková image koalice je pak nevýrazná a slova jako „energie“ či „zkušenost“ prostě stačit nebudou. Světlou výjimkou se paradoxně stal generátor náhodných obrázků imitujících skutečná sdělení pirátské kampaně. Uvidíme, co bude, ale čekalo se víc. Harmonika volby nevyhraje.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak se vede ostatním stranám?
  • Kdo připomíná Babiše před osmi lety a kdo je v podstatě ztracený případ?
sinfin.digital