Hlavní obsah

Chorvatsko uznává už i starší očkování

Novinky, jam

Chorvatsko se před časem z málo zřejmých důvodů rozhodlo, že nebude uznávat očkování proti koronaviru starší více než 210 dní. To by mohlo v budoucnu způsobit nepříjemnosti některým Čechům, kteří očkování podstoupili mezi prvními. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) už země platnost očkování prodloužila.

Foto: Novinky

QR certifikát očkování

Článek

„Dobrá zpráva pro naše turisty mířící do Chorvatska. I díky naší iniciativě Chorvaté prodloužili dobu platnosti očkování ze 7 na 9 měsíců po druhé dávce. Češi naočkovaní mezi prvními na začátku roku tak budou moci nadále cestovat do Chorvatska s očkovacím certifikátem,” napsal šéf české diplomacie Kulhánek v pátek na svůj twitter.

Chorvatsko se před časem rozhodlo, že bude uznávat pouze očkování, které není starší více než 210 dní. To je podle dřívějšího vyjádření mluvčí resortu Evy Davidové ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi bezprecedentně krátká doba.

Ministerstvo proto podle Davidové jednalo s chorvatskou stranou o prodloužení lhůty, protože jinak by to mohlo omezovat skupinu českých obyvatel, kteří byli naočkováni mezi prvními, například zdravotnický personál. Jejich očkování by totiž už v září nemuselo být v Chorvatsku uznáno.

To mi Tečka nebere. Jak si stáhnout nový certifikát

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám