Generálny riaditeľ Volkswagen: Marža elektrických vozidiel sa vyrovná spaľovacím za 2 až 3 roky

, Bloomberg;CNBC Foto: TASR/JAroslav Novák;DPA

Od vynúteného zavádzania elektromobilov vládami na celom svete sa čoraz častejšie objavuje otázka, kedy bude mať z ekonomického hľadiska zmysel elektrické vozidlá vyrábať.

Podľa Volkswagenu je tento míľnik ešte vzdialený roky, ale posúva sa bližšie. Generálny riaditeľ Herbert Diess na výročnom valnom zhromaždení spoločnosti tento týždeň uviedol, že elektromobily z tejto automobilky dosiahnu marže na rovnakej úrovni áut so spaľovacím motorom „o dva až tri roky“.

Spoločnosť tiež zverejnila, že jej prechod na elektromobily pokračuje podľa harmonogramu, pretože v prvom polroku dodala 170 939 elektrických vozidiel. Podľa agentúry Bloomberg je to dvakrát toľko vozidiel, ako spoločnosť dodala v minulom roku.

Diess tiež zdôraznil, že elektrická mobilita sa považuje za „jediný spôsob“ významného zníženia emisií CO2 v cestnej premávke v nasledujúcich 10-tich rokoch.

Spoločnosť tiež motivuje svoje predstavenstvo a riadiacich pracovníkov pre svoje „zelené“ iniciatívy: Volkswagen prijal nový systém odmeňovania predstavenstva, ktorý „zahŕňa ciele ESG“, komentoval Bloomberg.

Pripomeňme si, v marci tohto roku, spoločnosť Volkswagen deklarovala svoj úmysel stať sa kľúčovým hráčom na trhu elektromobilov, ktorá sa snaží konkurovať spoločnostiam ako Tesla. V tom čase spoločnosť stanovila plány na rozšírenie ponuky elektromobilov do roku 2030, ktoré zahŕňali zosadenie Tesly z trónu ako úradujúcej jednotky v odvetví a plány na vybudovanie šiestich „gigafactory“ s celkovou kapacitou 240 gigawatthodín ročne.

„Spoločnosť sa zameriava na dosiahnutie prevádzkovej marže medzi 7 a 8 % po roku 2021. Rok 2021 chve VW ukončiť na hornej hranici rozsahu 5 – 6,5 %. Vyššiu ziskovosť chce dosiahnuť prostredníctvom nižších nákladov, pre rok 2023 by to malo byť až 2 miliardy eur v porovnaní s rokom 2020,“ uviedla spoločnosť podľa StreetInsider.

„Toto obdobie je pravdepodobne najdôležitejšie pre celé odvetvie. V priebehu nasledujúcich 15 rokov uvidíme celkový obrat odvetvia. Elektrické autá sa dostávajú do popredia a softvér sa stáva skutočne hlavným motorom tohto odvetvia. Elektrické autá sú už dnes veľmi, veľmi konkurencieschopné a postupom času sa stávajú konkurencieschopnejšími. To nám dáva istotu, že toto je správna cesta vpred. Elektrické autá v skutočnosti ešte viac znížia náklady na individuálnu mobilitu,“ cituje Diessa CNBC. 

Spoločnosť už dávnejšie zverejnila, že pracuje na „novom zjednotenom článku batérie“, ktorý má byť uvedený na trh v roku 2023. „Jedna veľkosť, ktorá vyhovuje takmer všetkým článkom, radikálne zníži náklady na batériu… až o 50 %. Nižšie ceny batérií znamenajú dostupnejšie autá, vďaka čomu sú elektrické vozidlá pre zákazníkov atraktívnejšie,“ vysvetlil Diess. 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy