Hlavní obsah

Očkování odmítá necelá čtvrtina Čechů

Novinky, jas

Zájem o očkování proti covid-19 má 70 procent lidí. Necelá čtvrtina (23 procent) očkování odmítá a zbývajících sedm procent lidí váhá. Plyne to z šetření CVVM.

Foto: Luis Cortes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu vyjádřilo ochotu nechat se očkovat zhruba 35 procent lidí, dalších 16 procent dostalo v době šetření alespoň jednu dávku a 19 procent dotázaných již bylo kompletně naočkováno.

Zásadních odpůrců očkování je podle šetření desetina. Dalších 13 procent lidí se k vakcinaci staví spíše odmítavě.

Odpůrci očkování zkusili vtrhnout do slovenského parlamentu. Policie nasadila slzný plyn

Evropa

Jako důvody očkování lidé nejčastěji uváděli obavy z těžkého průběhu choroby a snahu zůstat zdraví (45 procent). Mezi další zmiňované aspekty lze zahrnout možnost cestování (10 procent), život bez omezení a vymýcení nemoci (shodně 7 procent).

Nejčastějším důvodem, který lidé uváděli naopak proti očkování, byla obecná nedůvěra a nedůvěra k očkování (28 procent). Následovaly obavy z toho, že vakcíny nejsou dostatečně otestované a byly vyvinuty příliš rychle (15 procent), strach z vedlejších účinků vakcín, případně z dlouhodobých následků (14 procent).

Očkování proti koronaviru zpomaluje. Nevěřte dezinformacím, apeluje Vojtěch

Domácí

Nejednoznačně se oslovení stavěli k podmínkám pro využívání služeb jako je kadeřnictví. Podle 45 procent lidí by jejich využívání mělo být umožněno pouze naočkovaným, případně lidem, kteří postoupí test. Opačný názor mělo 49 procent lidí.

„K naprostému uvolnění cestování, tedy že by měli mít všichni čeští občané možnost vycestovat do jakékoliv země zcela bez omezení a podmínek (bez testování, očkování apod.), se lidé stavěli spíše odmítavě, když pro volné cestování se vyslovila více než čtvrtina (29 procent) dotázaných, téměř dvě třetiny (64 procent) byly proti,” shrnulo CVVM.

Průzkum proběhl od 29. května do 16. června a zapojilo se do něj 957 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám