Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Omladina i veteráni myslia na finále. Zažijú Slováci medailový víkend?

Najmenšia v ére samostatnosti. Dostatočne skúsená vďaka veteránom, s dravými nováčikmi i poltuctom, ktorý už okúsil, aké je to získať medailu pod piatimi kruhmi.

23.07.2021 19:31
Strelnica, olympiáda Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

Neveľká, 41-členná slovenská výprava na olympijských hrách má predpoklady na to, aby v Tokiu potvrdilo staré-známe: nezáleží na kvantite, ale kvalite.

Už tento víkend a pondelňajšie ráno ukážu, či lídri Slovákov potvrdia nemalé ambície i medailové očakávania národa.

Norbert Gombos Čítajte viac Na kurte je pekáč. Mením tričká, šortky, ponožky, v topánkach mám bazén

Vlajka mu zmenila názor

Na piatkovom otváracom ceremoniáli niesli slovenskú vlajku strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš.

Obaja sú stelesnením úspešnej reprezentácie krajiny na olympiádach – Rehák Štefečeková má na konte dve strieborné medaily, Beňuš jednu. A zároveň symbolmi športov, na ktorých Slovensko stavia základy medailových ambícií.

Naomi Osaková Čítajte viac Olympijský oheň zapálila Osaková. Slovákov viedli dvaja vlajkonosiči

„Beriem to ako veľkú poctu. Pôvodne som na ceremoniál nechcel ísť, lebo ma v nedeľu čaká kvalifikácia singlkanoe. Nakoniec som zmenil názor,“ povedal Beňuš pre stránku Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Tridsaťtriročný Bratislavčan je jednou z najväčších medailových nádejí. Dlhoročný reprezentant a obhajca striebra z Ria de Janeiro 2016 si uvedomuje, čo ho v Tokiu čaká.

„Slovenský nominačný boj o miestenku je náročnejší ako olympijské preteky. Kvalifikoval som sa do Tokia a rád by som tam získal medailu,“ povedal Pravde v máji tohto roka.

Otvárací ceremoniál tokijskej olympiády Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Národný štadión v Tokiu pred otváracím...

V tom čase mal on i jeho kolegovia z reprezentácie zopár výhrad ku tokijskému kanálu. Odvtedy sa mnohé zmenilo, nie však Beňušove vysoké ciele. Rád by ich naplnil a predstavil sa v pondelňajšom semifinále i finále.

„V súčasnej podobe sa mi kanál páči viac ako predtým. Uvidíme, či som si ho dobre najazdil,“ doplnil Beňuš.

Päťročná príprava

Slovensko drží nad vodou nielen vodný slalom, ale aj streľba. Kým Beňuša čaká druhý olympijský štart, skeetarka Danka Barteková sa predstaví už na štvrtých hrách.

„Moja príprava na Tokio sa začala už pred piatimi rokmi. Po olympiáde v Riu som bola sklamaná. Kompletne som zmenila tréningovú skupinu i plán a pripravovala sa v Taliansku,“ povedala Barteková pred odchodom.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

V Brazílii sa úspechu nedočkala. Šestnásta priečka bola pre ňu po ôsmom mieste v Pekingu 2008 a bronzovej medaile o štyri roky neskôr v Londýne obrovským sklamaním.

„Na rovinu – do Tokia idem lepšie naladená ako do Ria. Viem, že mám za sebou výsledky i dobrú prípravu. Ak vydám zo seba všetko, budeme všetci spokojní,“ naznačila Barteková pred nedeľňajšou kvalifikáciou a prípadným pondelňajším finále.

Kvalitní strelci

Ďalšími strelcami v akcii budú Juraj Tužinský a Patrik Jány. A hoci počas prvého silného slovenského víkendu budú v tieni Beňuša či Bartekovej, obaja môžu zaútočiť na cenný kov.

OH Ragby teploty Čítajte viac Keď horúčava vedie 1:0. V Tokiu strašia Česi i žeravý piesok

„Nechcem nič hovoriť dopredu. Jediné, čo si želám, je, aby som zostal zdravý,“ nechal sa počuť Jány.

V nedeľu ho čaká kvalifikácia vzduchovej pušky, v prípade postupu aj finále.

Kým 23-ročný Jány bude pod piatimi kruhmi debutovať, Tužinský má podstatne viac skúseností. Z OH v Riu najmä pozitívno-negatívnych.

Štvrté miesto vo vzduchovej pištoli na 10 metrov bolo životným výsledkom. Manko 0,2 bodku od bronzu zasa sklamaním.

Juraj Tužinský. Foto: SITA, Martin Medňanský
Juraj Tužinský Juraj Tužinský.

„Časom si uvedomím, čo som dosiahol, ale teraz ma to veľmi mrzí,“ vravel po návrate z Brazílie.

Tužinský vtedy dosiahol zo slovenských strelcov najhodnotnejší výsledok. Tento rok bude prvou medailovou nádejou Slovenska. Verí, že v sobotu ráno využije 60 výstrelov na postup do finálovej osmičky.

Cyklistika, Tokio Čítajte viac Olympijské preteky s parádnou jazdou Juraja Sagana sme sledovali ONLINE

Ďalšími víkendovými ťahákmi sú olympijskí debutanti – cyklisti Juraj Sagan a Lukáš Kubiš, tenisti Norbert Gombos, Lukáš Klein a Filip Polášek, kajakárka Eliška Mintálová či prvý slovenský boxer na OH od Atlanty 1996 Andrej Csemez.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Juraj Tužinský #Tokio 2020