Dřevostavbu postavili kompletně za necelé čtyři měsíce. Vládne tu bílá

Vzdušné prosvětlené prostory i důraz na dřevo. To bylo přání rodiny, která si chtěla postavit dřevostavbu nedaleko Olomouce. Novostavba díky propojení přírodních materiálů a moderních technologií jim měla naplnit jejich představu o ideálním bydlení.
Dřevěná terasa je šikovně vpasována do vykrojeného půdorysu domu.

Dřevěná terasa je šikovně vpasována do vykrojeného půdorysu domu. | foto: Archiv Vexta domy

Pro finančně nenáročné bydlení mimo město, které by vytvořilo zázemí pro rodinný život, byla jednopodlažní dřevostavba jasnou volbou.  Přitom uprostřed vesnické zástavby vypadá zcela nenápadně, od běžných zděných domů je k nerozeznání.

Na terase lze sedět za prudkého slunce i za deště, kryje ji střecha domu.

Typová dřevostavba s vnitřním uspořádáním 4+kk splňovala požadavky investorů, kteří potřebovali rychle bydlet, proto je zaujala i rychlost výstavby. 

Hrubá stavba byla hotová za jediný den, celá výstavba pak trvala necelé čtyři měsíce.  Dům je situovaný tak, aby větší prosklené plochy směřovaly na jih a západ a zároveň soukromé místnosti neměly okna do ulice.

První dojem začíná u terasy

Ještě před vstupem do domu na sebe upoutá pozornost prostorná dřevěná terasa, která je šikovně vpasována do vykrojeného půdorysu domu. Díky její orientaci na jihozápad je tak postaráno o přísun slunečních paprsků, které však při posezení neobtěžují, protože se nad terasou tyčí jako zastínění vlastní střecha domu.

Převýšení terasy nad terénem zahrady vyřešily schody se širokými nášlapy, které jsou stejně jako podlaha z odolného sibiřského modřínu a vzhledově ladí s plotem.

Z interiéru je možné se na tuto terasu dostat francouzskými okny, která zajišťují maximální přísun světla do celého přízemí. Na příjezdové cestě k domu najdete garážové stání, které tvoří přilehlá pergola k domu. V zadní části přechází v uzavřený zahradní sklad obložený dřevem. Přístupný je z druhé strany zahrady.

Na garážové stání navazuje praktický sklad pro zahradní nářadí, je v něm umístěna i jednotka s prachovým zásobníkem centrálního vysavače.

„Majitelé chtěli decentní vzhled domu s šedou omítkou podtrhnout na první pohled výraznějším elementem, což nás přimělo využít dřevo i jako fasádní obklad,“ popisuje za realizátora Tomáš Veselý, ředitel společnosti Vexta domy.

S šedou fasádou ladí i střecha a okna v antracitovém dekoru, o jejichž venkovní stínění se starají předokenní žaluzie Climax s integrovaným ovládáním do centrální jednotky komplexního ovládání chytré domácnosti Somfy Connexoon. Díky tomu je možné ovlivnit stínění domu pomocí jednoho zařízení například z pohodlí gauče, ale také mít pod kontrolou zabezpečení domu pomocí monitorujících čidel.

Bílá jako základ

Hned v zádveří na příchozí dýchne „závan čistoty“ architektury domu a jednoduchých linií. Celým domem se totiž line kombinace bílé barvy a dřeva, což dokazují i dubové plovoucí podlahy Egger ve spojení s bílými dveřmi Masonite.

Bílá koupelna přímo evokuje pocit čistoty...

V předsíni šikovně lemuje pravou stěnu bílá vestavěná skříň, která svým provedením nabízí maximum úložného prostoru.

 Naproti ní je technická místnost a WC. Po příchodu do obytné části domu tvoří jádro celého bydlení malá, avšak prosvětlená chodba, z níž je možné se dostat do všech místností.

„Protože jsme chtěli na přání investorů vytvořit co nejprosvětlenější prostory, vyřešili jsme přísun denního světla na tuto chodbu pomocí zabudovaného střešního světlovodu Velux, který v podmračených dnech poskytuje stejné osvětlení jako 60 W žárovka,“ popisuje chytré řešení pro tmavá zákoutí Tomáš Veselý.

Napravo od chodby je prostorná kuchyňská linka od firmy SIKO, jež tvoří tvar písmene U. Vznikl tak vzdušný a opticky velký prostor, který sněhově bílé skříňky bez úchytek s identickou pracovní deskou a obkladem výborně doplňují. V místnosti na sebe upoutává pozornost i elegantně řešené vyvýšené barové sezení. To totiž lemuje dřevěný obklad ve stejném dekoru jako podlaha. 

Kuchyňská linka ve tvaru písmene U nabízí dostatek úložného prostoru u pracovní plochy.

Chytrou vychytávkou při úklidu je i pod skříňkami vyvedený otvor šachty centrálního vysavače, do níž je možné smést nepořádek z podlahy.

Centrální jednotka s prachovým zásobníkem je umístěna mimo obytnou část domu, při vysávání se tak svádí nečistoty potrubím pryč a veškerý proudící vzduch odchází po přefiltrování mimo dům. Díky tomu se v místnostech zbytečně nevíří prach, což ocení i alergici.

Velký benefit kuchyně představuje proti lince po celé stěně vestavěná bílá skříň s mikrovlnkou, troubou i lednicí, nabízející komfort z pohledu úložných i manipulačních prostor.

Snídaně s výhledem

Otevřená kuchyň se volně lomí v obývací pokoj, nenásilný přechod pak tvoří kulatý jídelní stůl. „I když je velký jídelní stůl v rohu místnosti, tvoří centrum celé obytné části. Je to místo, kde se může rodina scházet, proto jsme mu věnovali velkou část prostoru. Díky přilehlému francouzskému oknu je možné si užívat výhled do zahrady či udělat pouze pár kroků a být na terase,“ upozorňuje Tomáš Veselý.

Stůl má stejně jako ostatní nejzásadnější interiérové prvky bílou barvu. Pohodlné plastové židle mají světle šedou barvu. Nad jídelní stůl byl použit industriálně laděný lustr v antracitové barvě, která ladí s okenními rámy a kamenným obkladem krbových kamen. 

Praskající polena v krbu vytvářejí příjemnou atmosféru. A samozřejmě také teplo.

Hlavním zdrojem tepla domu jsou elektrické přímotopy, které těží z izolačních schopností stavebního materiálu. Jedním z důvodů, proč se obyvatelé dřevostaveb nemusejí bát výdajů za vytápění, je to, že dřevo má schopnost udržet teplo, a navíc v zimních měsících nepropouští chlad.

„Díky kombinaci nosných dřevěných KVH hranolů s vysoce kvalitní minerální vatou je o tepelnou izolaci domu postaráno. Obvodové stěny bývají navíc standardně podpořeny ještě deseti centimetry zateplovacího systému,“ vysvětluje energeticky nenáročné bydlení v dřevostavbách Tomáš Veselý.

Na vytváření tepla se však podílí také rekuperační jednotka NILAN, která řízeně vyměňuje teplý a studený vzduch, čímž snižuje náklady spojené s vytápěním a vytváří příjemné mikroklima bez škodlivých látek.

Jednoduše a efektně

Obývací prostor, ve kterém je šedá sedačka a konferenční stolek z IKEA, který barvou i tvarem koresponduje s jídelním stolem, doplňuje hladce tkaný koberec z juty. Bílé skříňky, na nichž stojí televize, jsou obloženy dřevěným obkladem ve stejném dekoru jako bar.

V interiéru převažuje bílá barva a dekor dřeva.

Nad skříňkami je celá stěna poseta bílými policemi s knihami a barevnými doplňky. Někdo se může obávat, že stěny v dřevostavbách kvůli konstrukčnímu materiálu nemají takovou nosnost jako zděné domy. Je to zbytečná obava. Díky velmi pevným fermacellovým deskám, kterými jsou přiklopeny KVH hranoly, jsou vnitřní příčky i obvodové stěny velmi bytelné. Fermacell na jedné hmoždince udrží až padesát kilogramů.

Celý obývací pokoj pak dekorují doplňky v převážně červené barvě, což se promítá například na polštářích, obrazu za pohovkou či odpočinkovém vaku s pufem.

Oáza klidu

Dřevostavba je pomyslně rozdělena na obytnou a klidovou část. Nejblíže obytné části domu je ložnice s velkou manželskou postelí, k jejímuž dřevěnému čelu ve stejném odstínu jako dubová podlaha ladí béžové doplňky, včetně povlečení. 

Z hlavní ložnice lze vyjít přímo na terasu.

Naproti posteli stojí velká šatní skříň, jež sahá až ke stropu a nabízí plné využití úložného prostoru. Navíc díky svému sněhobílému odstínu dodává pokoji na vzdušnost, stejně tak široké noční stolky ve stejném barevném provedení. Na prosvětlení místnosti se také podílejí prosklené dveře na terasu.

Velká koupelna s WC a prostorným sprchovým koutem a vanou má obklady i sanitární zařízení od firmy SIKO laděné do bílých barev. Dům pak uzavírá dětský pokoj hned vedle zádveří. 

„Naším cílem bylo vytvořit i prostor na práci z domu nebo zkrátka jen takovou odpočinkovou místnost, kde by bylo možné číst knihy a zároveň mít možnost nabídnout hostům přespání. Zkombinovali jsme proto vše dohromady a z pokoje vedle ložnice vznikla místnost pro multifunkční využití,“ říká Tomáš Veselý. 

A vysvětluje: „Tyto kroky včetně vybavení pokojů už bohužel zůstaly jen na nás, během stavby totiž došlo u klientů k velmi nepříjemné rodinné události, která zasáhla i nás. I proto jsme jim umožnili od smlouvy odstoupit. “  

Technické údaje stavby

Typový dům: VEXTA B 106

Zastavěná plocha: 139,10 m2

Užitná plocha: 106,80 m2

Dispozice: 4+kk

Konstrukční materiály: KVH hranoly, dřevěné panely s Fermacellem

Fasádní obložení: Etics od Weber, smrk a sibiřský modřín

Podlahy: Egger z Parket Atelier

Dveře: Masonite

Vytápění: tepelné čerpadlo, rekuperační jednotka NILAN, otopné žebříky v koupelnách

Autor:
  • Nejčtenější

Herečka Špindlerová bydlí ve vysněném bytě v centru Prahy s dětmi i zvířaty

27. března 2024

Herečka Petra Špindlerová bydlí s dětmi a zvířaty v centru hlavního města. Na místě oceňuje plnou...

Jak v panelákovém bytě 3 + 1 vytvořit třígenerační bydlení. Inspirujte se

22. března 2024

I v panelákovém bytě lze pro jeho obyvatele vytvořit soukromí. Přesto následující zakázka byla pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Generátor od souseda řve celý den. On si vyrábí elektřinu a my trpíme

22. března 2024

Premium Bydlím s rodinou v menší obci v rodinném domě. Soused začal v poslední době používat velmi hlučný...

Nejlepší čas na pořízení chaty či chalupy je teď. Co je v Česku na prodej

26. března 2024

Chaty a chalupy obklopené přírodou a vzrostlými stromy jsou v nabídkách realitních kanceláří stále...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zámečku Schwarzenbergů vzniklo unikátní bydlení i díky památkářům

26. března 2024

Je skvělé, když se staré stavby zrekonstruují a opět slouží svému účelu. Jindy je však ještě mnohem...

Rihanna chce za penthouse zesnulého Perryho půl miliardy. Vlastnila ho rok

29. března 2024

Luxusní penthouse ve 40. patře mrakodrapu The Century v Los Angeles, který má čtyři venkovní terasy...

Z ostudného vstupu a nevyhovující koupelny je teď pýcha domu

28. března 2024

Občas je nutné předělat jen část domu, důvody bývají různé. Někdy finanční, často se řeší jen...

Koupili rozpadlý zámek Hošťálkovy. I přes tragédii mu vracejí barokní krásu

28. března 2024

Jako mnoho jiných památek u nás měl i zámek Hošťálkovy v Moravskoslezském kraji to štěstí, že se ho...

Starou lesní chatu nahradila nová, má půvab a nabízí i teplo domova

27. března 2024

Lesní chatu k demolici nedaleko Prahy měla nahradit nová, regulace však byly jasné: plocha musí být...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...