Hlavní obsah

Nejlepší auto do záplav? Podle čínského řidiče Tesla Model 3

Jsou elektromobily lepšími auty pro průjezd zaplavenou silnicí, když u nich nehrozí zničení motoru nasátím vody? Čínský řidič Tesly Model 3 se to rozhodl vyzkoušet.

Foto: Tesla

Tesla Model 3 (Ilustrační foto)

Článek

Projíždět autem zaplavenou silnici je z řady důvodů nebezpečné a jeden z nich je, že můžete nasát do motoru vodu a tak ho zničit. Motory elektrických aut však pro svůj provoz nepotřebují nasávat vzduch. Činí to z nich auta vhodná do záplav? Podle neznámého čínského řidiče ano.

Na Twitteru se objevilo video, na němž vidíme bílou Teslu Model 3 projíždět zaplavenou silnicí, zatímco jiná auta kolem vypadají, že uvázla. Od zadních kol tesly stříká voda a vypadá to, že vůz nemá plnou trakci, že možná trochu plave.

Zdá se to nemožné, auta na vodě neplavou, ale Elon Musk kdysi ve tweetu uvedl, že to na krátkou dobu možné je: „Zcela jistě to nedoporučujeme, ale Model S plave dost dobře na to, aby se stal na krátkou dobu člunem. Pohyb pomocí rotace kol,“ uvedl.

Tweety Elona Muska je třeba občas brát s rezervou, ovšem je možné, že na tomhle je i trochu pravdy, přestože mluví o Modelu S a ve videu vidíme Model 3. V roce 2016 Model 3 ještě nebyl na trhu.

Proč nejezdit autem po zaplavené silnici? Zničení motoru není jediná hrozba

AutoMoto

A video ukazuje, že si s vodou docela dobře poradil. Samozřejmě není známo, jaká a zda vůbec nějaká poškození vozu tento kousek způsobil, ovšem elektrická auta stejně jako všechna ostatní musí být odspoda perfektně izolovaná, aby zvládla jezdit v hustém dešti či projíždět brody. Automobilka ostatně své vozy na průjezd hlubokou vodou i testuje, jak ukazuje jiné video, vztahující se k čínskému výrobnímu závodu. V každém případě, sami to raději nezkoušejte, v hluboké vodě můžou číhat i další nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám