Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Biden schválil balík peněz pro zoufalé Afghánce. Bývalým spolupracovníkům USA mají posloužit k evakuaci

Prezident USA Joe Biden se vyjadřuje ke stažení z Afghánistánu. (8. července 2021) foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden schválil až 100 milionů dolarů (2,56 miliardy korun) na „neočekávané a naléhavé“ potřeby a evakuaci Afghánců, kteří ve své zemi spolupracovali s armádou Spojených států a hrozí jim za to odveta ze strany radikálního hnutí Tálibán. S odvoláním na Bílý dům o tom informovala agentura Reuters.
  7:11

VLACH: Přijměme Afghánce v nouzi. Česko se musí postarat o spolupracovníky svých vojáků

USA se chystají do konce srpna opustit Afghánistán, čímž ukončí konflikt, který vypukl po teroristických útocích skupiny Al-Káida na cíle v USA z 11. září 2001. O osud tlumočníků a dalších spolupracovníků vyjadřovali obavy mimo jiné zákonodárci z obou hlavních politických stran v USA. Jejich znepokojení ještě posílily územní zisky povstalců Tálibánu z posledních týdnů.

Spojené státy plánují evakuovat ty Afghánce, kteří požádali o zvláštní americká víza kvůli hrozící odplatě Tálibánu. První část evakuovaných by měla být do konce července převezena na základnu Fort Lee ve Virginii, kde budou čekat na vyřízení své žádosti.

Podle Pentagonu by celkově na tuto základnu mělo být přepraveno na 2500 lidí. Bidenova administrativa nadto uvažuje o uvolnění ubytovacích kapacit v dalších vojenských základnách. Ve čtvrtek schválila Sněmovna reprezentantů zákon, který umožní vydat zvláštní víza až 8000 osobám, což by podle Reuters mělo stačit pro všechny oprávněné žadatele. Momentálně americké úřady evidují na 18 000 žádostí.

Bílý dům dále uvedl, že Biden v pátečním telefonátu sdělil afghánskému prezidentovi Ašrafu Ghanímu, že Afghánistán může nadále počítat s podporou USA, včetně rozvojové a humanitární pomoci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!