Hlavní obsah

Dow Jones poprvé překročil hranici 35 000 bodů

– New York

Akcie ve Spojených státech rostly v pátek čtvrtý den po sobě. Všechny tři hlavní akciové indexy uzavřely obchodování na rekordu. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,68 procenta a uzavřel na 35 061,55 bodu. Hranici 35 000 bodů přesáhl poprvé v historii - na rekord se dostal až v posledních minutách obchodování.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Burza v New Yorku

Článek

Širší index S 500 v pátek vzrostl o 1,01 procenta na 4411,79 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,04 procenta na 14 836,99 bodu.

Za celý týden si Dow Jonesův index podle agentury Reuters připsal 1,08 procenta, index S 500 zpevnil o 1,96 procenta a index Nasdaq měl k dobru 2,84 procenta.

Trhy se nyní soustředí na dvoudenní zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). To by mělo příští týden přinést vodítko k časovému rámci pro zpřísňování její uvolněné měnové politiky.

Příznivé hospodářské výsledky pomohly akciím provozovatelů sociálních médií. Akcie Twitteru přidaly přes tři procenta a akcie Snapu, který provozuje aplikaci Snapchat, stouply dokonce o téměř 24 procent. Dobré výsledky konkurence vyhnaly i akcie Facebooku, který výsledky oznámí až příští týden, ale už v pátek vyrostl o 5,3 procenta.

Dolů o více než pět procent naopak zamířily akcie výrobce čipů Intel. Firma uvedla, že stále čelí problémům s dodávkami a zveřejnila výhled, který investory zklamal.

Posiluje dolar

Na devizovém trhu se dále dařilo dolaru. Podle některých analytiků by ale americké měně, která roste druhý týden po sobě, mohl postupně dojít dech. Krátce před 22:00 SELČ přidával dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, 0,1 procenta na 92,89 bodu. Za celý týden měl k dobru 0,2 procenta. Euro bylo ve stejnou dobu téměř beze změn, k dolaru přidávalo 0,03 procenta na 1,1774 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám