FORTUNA:LIGA - preview 1. kola: Zlín se pokusí zaskočit Slavii

24.07.2021, 08:32, aktualizováno 25.07.2021, 08:45
Previews
Na startovní čáře stojí druhá polovina prvoligových českých klubů a hrát se dnes bude v Plzni, Zlíně, Liberci a Českých Budějovicích. Na Viktorii čeká Mladá Boleslav, Severočeši poměří síly se Slováckem, na jih Čech dorazí Teplice a Zlín hostí mistrovskou Slavii...
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (neděle 16:00)
Souboj dvou ambiciózních celků s nepříliš povedenou sezonou v zádech bude k vidění v neděli odpoledne ve Štruncových sadech. Domácí Viktoria se popere s Mladou Boleslaví o to, kdo lépe vykročí k světlejším zítřkům.

Pro Středočechy to nebude vůbec snadný úkol, neboť Plzeň nepatří mezi její oblíbené soupeře. Z posledních sedmi střetů sice jednou vyhráli a dvakrát remizovali, zároveň ale během tohoto období schytali šestigólový a sedmigólový debakl. V minulé sezoně šlo ale o podstatně vyrovnanější zápasy, v září Viktorka uhájila domácí prostředí poměrem 2:1, únorový střet v Mladé Boleslavi pak skončil remízou 2:2. Po úvodní Šulcově trefě totiž otočili Ladra se Škodou, v závěru ale vyrovnal Matějka.

Plzeňští disponují tou výhodou, že už za sebou mají jeden ostrý zápas. Proti běloruskému Brestu však příliš nepřesvědčili, i když vstup vypadal nadějně. Po půlhodině díky trefám Šulce a Kaši vedli o dvě branky, nicméně skóre poté snížil Šestjuk a odveta v arménském Jerevanu tak bude otevřená.

Přáteláky ale svými výsledky dostaly Západočechy do dobré nálady, nejinak tomu ale je v Mladé Boleslavi, která ze sedmi utkání jen jednou prohrála. Povzbuzující pro ni může být i závěr minulé sezony, kdy se ze sestupových příček postupně prokousala prakticky až do středu tabulky a patřila mezi nejlepší celky jara.

Domácí celek trápí početná marodka, chybět totiž budou Gabriel, Havel, Hejda, Kalvach, Kaša, Míka a Staněk, nejisté jsou rovněž starty Buchy a Kopice. Na straně hostí nejsou k dispozici Jirásek s Mužíkem, Pechem a Šimkem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Hybš, Brabec, Pernica, Falta - Ndiaye - Ba Loua, Šulc, Hlavatý, Mosquera - Beauguel
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler - Matějovský, Dancák - Skalák, Ladra, Ewerton - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.83 - 4.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo České Budějovice - FK Teplice  (neděle 16:00)
Honem rychle budou chtít na předchozí tragickou sezonu chtít zapomenout Teplice. Na úvod je ale nečeká vůbec snadný los, v prvním kole zamíří do Českých Budějovicích, které v přestupovém období naznačily vysoké ambice.

Jihočeši v létě posílili o velká jména jako Michal Škoda, Jakub Hora, Patrik Hellebrand nebo Ondřej Mihálik, naopak co do odchodů je může výrazněji mrzet snad jen ztráta Karola Mészárose. V přípravě ale slibně vypadající kádr své kvality příliš nepotvrdil, i přes několik slabších soupeřů přišla jediná výhra v pěti utkáních. "Skláři" na druhou stranu příliš neposílili a patři mezi ta mužstva, která by se reálně měla obávat pádu do nižších pater - a po výsledcích přátelských zápasů obzvláště.

Od postupu Dynama do ligy se tato mužstva střetla čtyřikrát, přičemž v prvních třech případech slavili vítězství právě Budějovičtí. V květnu ale radost panovala na severu Čech, když o výhře 2:0 rozhodli Moulis s Marečkem.

Nyní David Horejš nemůže počítat se startem nové posily Sladkého, trenér Radim Kučera postrádá svého jmenovce Tomáše, Shejbala, Žitného a možná i Mazucha.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa - Čavoš, Javorek - Brandner, Hora, Mršič - Škoda
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Knapík, Chlumecký, Droenhle - Laňka, Trubač, Jukl, Mareček, Moulis - Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.85 - 4.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Loni byly tyto dva celky po většinu sezony v boji o evropské poháry, nakonec se z nich radovalo ale pouze Slovácko a zkušenější Liberec ostrouhal. Letos bude cesta do předkol ještě těžší, právě proto je vzájemný zápas tolik důležitý.

Severočeši sehráli velké množství přípravných zápasů, během nichž se potkali s nejrůznějšími soupeře. Žádný z nich ale nebyl prvoligový český celek, tudíž těžko předpovídat, jak na tom Slovan je. Každopádně úspěch s ruským Achmatem Groznyj, vyrovnaný zápas s BW Linc či vysoká výhra nad Žižkovem mohou týmu před sezonou dodat potřebnou sebedůvěru.

"Odešli velmi důležití hráči. Mužstvo bude určitě zase hledat svou tvář a na začátku to nebude jednoduché. Potřebujeme dobře odstartovat do sezony, abychom se nadechli. Postupně chceme krok za krokem čeřit vody, co nejvýše to půjde a snažit se dotírat na špičková mužstva v lize," komentuje situaci ve svém týmu kouč Pavel Hoftych.

Slovácko je jedním ze tří českých celků, které už za sebou mají první ostrý zápas. Při svém premiérovém postupu do evropských pohárů ve čtvrtek sehrálo v rámci druhého předkola Konferenční ligy zápas v bulharském Plovdivu, kde to z jejich strany dlouho vypadalo na slušný výsledek, trefa Vitanova z devětaosmdesáté minuty ale rozhodla o vítězství domácích 1:0.

Ve prospěch mužů z Podještědí před tímto zápasem hovoří i to, že v posledních pěti ligových zápasech byla výrazně úspěšnější domácí mužstva. Čtyřikrát slavila vítězství a jednou, před Vánoci právě U Nisy, to skončilo remízou. Dubnový mač sice díky Jurečkově penaltě vyhráli Jihomoravané, ti však zároveň ještě nikdy v Liberci nedokázali zvítězit.

Slovan nemůže počítat se zdravotně indisponovanými Marou a Šulcem, v hostujícím dresu se kvůli dohodě o hostování nepředstaví Nguyen a v ohrožení je i start Ondřeje Šašinky s Tomičem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Fukala, Gebre Selassie, Chaluš, Mikula - Havelka, Purzitidis - Koscelník, Faško, Mészáros - Rabušic
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Navrátil, Sadílek, Jurečka - Cicilia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.20 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Spousta fotbalistů se sotva stihla vrátit z mistrovství Evropy a Slavia už začíná další koloběh sezony. Jako první se představí v ligové soutěži, kde jejím soupeřem bude loni o záchranu bojující Zlín.

Ten je pro červenobílé v poslední době konečně oblíbeným soupeřem. Červenobílí se "Ševci" dlouhý čas ztráceli body, až poslední dvě sezony byly v jejich podání stoprocentní. Loni v lednu dokonce soupeře zesměšnili výhrou 6:2, při níž hattrickem už v první půli zazářil Kuchta, další trefy přidali Sima, Olayinka a Musa. Dubnová odveta už tak přesvědčivá nebyla, po Potočného penaltě ale na konečných 2:1 otočili Stanciu s Kuchtou.

Jihomoravané v přátelských utkáních nepoznali hořkost porážky, zároveň ale ve čtyřech z pěti zápasů remizovali. V lize ale naopak už dlouho neví, jaké to je zvítězit. To se jim totiž naposledy povedlo v první polovině března, od té doby v jedenácti zápasech získali jen tři body za nerozhodné výsledky.

Vršovičtí v přípravném období sehráli pouze jeden přátelský zápas, proti polským Gliwicím neudrželi Stanciuem získané vedení a remizovali. To jim ale pomohlo v tom, že stále čekají na přemožitele od vypadnutí ve čtvrtfinále Evropské ligy s Arsenalem, ve FORTUNA:LIZE naposledy ze hřiště odcházeli bez bodu po porážce se Slováckem. Ta se datuje dokonce k 1. březnu 2020.

Domácí tým se kvůli zdravotním obtížím nemůže spolehnout na Filla s Jawem, hosty trápí podstatně větší neduhy. Provoda s Hovorkou nepustí do hry zranění, Oscara zase nemoc. V ohrožení jsou i starty Bořila, Ekpaie, Holeše, Masopusta, Olayinky, Ševčíka a Takácse.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Vraštil, Procházka, Simerský, Matejov - Dramé, Hlinka, Hrubý, Čanturišvili - Reiter, Poznar
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kúdela, Kačaraba, Zima - Traoré - Van Buren, Stanciu, Lingr, Plavšič - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.14 - 4.94 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
V mladoboleslavském azylu budou hrát fotbalisté Hradce domácí zápasy po postupu do FORTUNA:LIGY, neboť jejich stadion prvoligové parametry nesplňuje. Paradoxně v prvním kole přivítá Bohemku, která mezitím svůj Ďolíček půjčuje dalšímu východočeskému celku z Pardubic.

V přípravných utkáních se Votroci s Klokany setkávají pravidelně, bylo tomu tak i zhruba před měsícem, kdy slavil vítězství Hradečtí. Na soutěžní duel už se ale čeká přes čtyři roky, tehdy v posledním kole díky trefě Čecha slavili rovněž černo-bílí. Na záchranu jim to ale nestačilo a další čtyři sezony museli bojovat ve druhé lize, z níž se přesvědčivým způsobem prokousali až loni.

Vršovičtí na jaře ukazovali dobrou formu a vyšplhali se téměř až do horní poloviny tabulky, na solidní výsledky navázali znovu v závěru přípravy. Výhra s Achmatem Groznyj či pětigólový výprask slovenské Senici jsou určitě faktory, které jim před ostrým zápasem nalejí optimismus do žil.

"Na start ligy jsme naladěni dobře. Pět týdnů jsme se na soutěž připravovali. V prvním kole nás čeká ligový nováček, ale bude se hrát v jeho azylu. S Hradcem jsme hráli už na začátku přípravy, ale teď očekávám jiný zápas," říká asistent trenéra Klusáčka Erich Brabec.

Východočeši se při svém návratu mezi elitu musí obejít bez zraněného gólmana Reichla, ještě větší potíže ale trápí Pražany. Ti nemají k dispozici Hůlku, Nového, Vránu, Jindřiška, Osmančíka ani Ugwua.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Vízek - Mejdr, Donát, Klíma, Urma - Soukeník, Rada - Rezek, Dvořák, Vlkanova - Vašulín
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Dostál, Köstl, Bederka, Vondra - Fulnek, Hronek, Vacek, Kovařík - Puškáč, Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.18 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Pardubice - MFK Karviná  (sobota 16:00)
Nadmíru úspěšnou premiérovou sezonu v nejvyšší soutěži za sebou mají fotbalisté Pardubic, kteří ji zakončili na sedmém místě. Nyní budou čelit soupeři, jenž by mohl být vážným tabulkovým konkurentem - Karviné.

V uplynulém ročníku na sebe tyto celky narazily znova po čtyřech a půl letech, předchozí střety ale vždy byly ve druhé lize. Den před Vánocemi Východočechům zajistili výhru 0:2 Petráň s Hufem, odveta v Ďolíčku pak vítěze nepřinesla. Po Qoseho penaltě dokázali otočit Černý s Caduem, avšak v závěru znovu srovnal Bartošák.

Pardubičtí nakonec nebyli úplně daleko od pohárů daleko. Na pátou Plzeň ztráceli šest bodů, a kdyby zvládli i první vzájemný zápas, mohli se do Konferenční ligy třeba podívat. Naopak Karviná byla spíše blíže sestupu, nakonec se ale zachránila pohodlně s náskokem třinácti bodů.

Ani jedno z mužstev se nepotýká s četnou marodkou. Zřejmě jediným, koho zdravotní problémy nepustí do hry, je dlouhodobě zraněný pardubický gólman Boháč.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Prosek, Čihák, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Kostka, Solil, Červ, Sláma - Černý
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Křapka, Santos, Buchta, Bartošák - Mangabeira, Nešický - Čmelík, Qose, Mikuš - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.25 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Fotbalisté Jablonce jsou jedním ze dvou účastníků evropských pohárů, kteří ještě do předkol nezasáhli. Vůbec prvním soutěžním zápasem sezony tak pro ně je klání s ostravským Baníkem, jenž by rád vylepšil osmé místo z minulé sezony.

Slezanům v posledním vzájemném zápase v únoru vzepřeli překvapivě uspěli a ze vzájemného klání si odnesli všechny tři body. Zásluhu na tom měl zejména Azevedo, jenž dvakrát poslal svůj tým do vedení. Na první gól ještě odpověděl Kubista, druhý ale zůstal bez odezvy a Baník tak po šesti duelech s Jabloncem bez výhry uspěl, stále však platí, že na Střelnici slavil naposledy před více než patnácti lety.

Severočechům se sice poslední tři kola předchozí sezony nevyvedla úplně na jedničku, celkově vzato ale druhá polovina sezony vynesla družině Petra Rady třetí místo v tabulce, což zejména po rozpačitém vstupu do jara můžeme hodnotit jako úspěch. V přípravě měli Jablonečtí různorodé soupeře, po porážce s Dynamem Drážďany remizovali se sparťanským "béčkem" a nakonec zdolali moskevské Dinamo.

"Těšíme se všichni už hodně. Příprava nám utekla docela rychle, teď už jen do toho dobře vstoupit. Myslím si, že jsme připraveni dobře. Soustředění proběhlo v pořádku a vyhýbala se nám zranění. Musíme to teď jen potvrdit na hřišti," nabádá jablonecký středopolař či stoper Vojtěch Kubista.

Ostravští sehráli přátelských utkání dvojnásobek, přičemž v nich nepoznali horkost porážky. Nutno však dodat, ze po soupeřích z nižších lig z Česka i Slovenska můžeme za těžký kalibr označit asi jen Gornik Zabrze, který byl Baníkem zdolán před týdnem.

"Tím, že to je první zápas sezony, jsme měli větší prostor soupeře analyzovat, a věřím, že jsme to udělali dobře a budeme dobře připraveni. Jsem rád, že jsme si na poslední přípravu vybrali právě Górnik, což je tým, který má podobné parametry jako Jablonec. Také umí hrát na rychlé protiútoky, umí hrát kvalitní postupný útok, věřím, že nás to dobře připravilo," věří kouč Ondřej Smetana.

Na straně domácích bude ještě chybět nová posila David Houska, který se k týmu připojil teprve v pátek. Hosté dorazí bez indisponované trojice Chvěja, Juroška, Viktor Budinský.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Štěpánek, Martinec, Zelený, Krob - Pleštil, Považanec, Kubista, Kratochvíl, Pilař - Doležal
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - De Azevedo, Jánoš, Kuzmanovič, Kaloč, Buchta - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.37 - 4.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Sigma Olomouc  (sobota 19:00)
Porážkou skončil první zápas Sparty v letošní sezoně, když v předkole Ligy mistrů nestačila na Rapid Vídeň. Nyní je na řadě také debut ve FORTUNA:LIZE, na Letné se pokusí překvapit a získat body Sigma.

Letenští ve Vídni začali dobře, s novým logem na hrudi vsítili gól již ve třetí minutě, kdy otevřel skóre Krejčí mladší. Jenže dvě branky Knasmüllnera po přestávce znamenaly, že utkání skončilo vítězstvím domácího celku 2:1. Sparta tak nenavázal na výsledkově docela povedenou přípravu i konec minulé sezony, kdy rozstřílela Brno šesti brankami.

"Rozladění z prohry ve Vídni je. Jsme ale nastaveni tak, že teď je správný čas na to, abychom na Rapid zapomněli. Soustředíme se na Olomouc. Styl Olomouce by nám mohl vyhovovat. Je lepší, když každý tým chce proti nám hrát fotbal, než když zaleze k velkému vápnu. Uvidíme, s čím na nás trenér Jílek přijde," říká asistent trenéra Pavla Vrby Libor Loučka.

Hanáci mají ze závěru uplynulého ročníku dobré vzpomínky na venkovní zápasy, dokázali si totiž přivézt plný počet bodů z Opavy i Liberce. I přátelská utkání dopadla v jejich podání relativně dobře, byť nebyla k vidění ani jedna konfrontace s českým prvoligovým týmem. Za zmínku stojí zejména těsná porážka po dobrém výkonu s dánským Midtjyllandem.

Václav Jílek se hned ve svém prvním zápase po návratu do Olomouce setká se svým posledním zaměstnavatelem. "Připadá mi, že už je to dávno. Současné mužstvo je pod Pavlem Vrbou poměrně jiné, takže nějak čerpat ze svých poznatků nemohu. Ale i tak to pro mě bude trochu pikantní. Rád bych na Letné uspěl, jako nějakou satisfakci bych to nebral," tvrdí bývalý sparťanský kouč.

Bilance vzájemných střetů z nedávné doby je překvapivě poměrně vyrovnaná, Pražané ovládli jen polovinu z posledních osmi zápasů, naopak třikrát se radovala Olomouc. Blízko úspěchu byla Sigma i minule při debutu Pavla Vrby. Tehdy díky dobrým vstupům do poločasů a trefám Daňka s Gonzálezem vedla o dva góly, nicméně španělský středopolař po trefách Krejčího s Karlssonem pohrdnul penaltovou možností vrátit svůj tým do vedení, načež z pokutového puntíku v nastavení rozhodl Karlsson.

Domácí celek se při vstupu do ligové soutěže musí obejít bez zdravotně indisponovaného Čelůstky, v ohrožení je pak i start Juliše. Na straně hostí pak zranění nepustí do hry Yunise a Jemelku, otazník pak visí nad Gonzálezem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Štetina, Hancko, Höjer - Karlsson, Pavelka, Karabec, Ladislav Krejčí II, Pešek - Hložek
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Látal, Hubník, Beneš, Vepřek - Sedlák, Breite - Zahradníček, Chytil, Hála - Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.45 - 10.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Hradec Králové00000:00
 Bohemians Praha 190500000:00
 Sparta Praha00000:00
 Sigma Olomouc00000:00
 Viktoria Plzeň00000:00
 FK Mladá Boleslav00000:00
 Dynamo České Budějovice00000:00
 FK Teplice00000:00
 FK Pardubice00000:00
 MFK Karviná00000:00
 Fastav Zlín00000:00
 Slavia Praha00000:00
 FK Jablonec00000:00
 Baník Ostrava00000:00
 Slovan Liberec00000:00
 1. FC Slovácko00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (745)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele