Ztlumit mobil, zahodit kalendář, zapomenout na deadliny. Vypnout, sebe i svoji hlavu. A před bouří nových výzev se na chvíli jen tak zaposlouchat do tichého šumění lesa a hlavně – do sebe sama.

Až budete místo, kde dráty nedosáhnou, pro takový odpočinek hledat, jeďte do Milínova. Na samém konci cesty, půlící malebnou vesničku na jih od Prahy, se v korunách stromů schovává dřevěná oáza, kde vám bude dobře.

Svět sám pro sebe, který přes prosklené vitríny pustí dovnitř jen to, co potřebujete – ráno svítání protkané vůní lesa, k večeru hřejivé růžové paprsky, když slunce dává dobrou noc.

Designové útočiště, navržené architektem Janem Tyrpeklem, otevřelo teprve nedávno. Už teď je ale minimalistická konstrukce skrz naskrz provoněná přírodou.

Manželé Moulisovi si ji nechali postavit jako místo, kde by si mohli sami odpočinout od každodenního shonu kolem ekologické farmy, kterou v Milínově vedou. „U nás na farmě je poměrně rušno, za což jsme moc rádi, ale přece jenom někdy přijde chvilka, kdy chceme být jen tak sami,“ vysvětlují. „Napadlo nás tak postavit si útulnu mezi pastvinami s výhledem na naše krávy a do širokého okolí.“

Skromnou chatičku ani záda otlačená z karimatek ale u tohohle glampingu nečekejte. Útulnoff je víc glamour než camping. Čeká na vás měkoučká matrace i koupelna, za kterou by se nemusely stydět ani ty nejlepší hotely. A taky sauna s výhledem na pahorky pokryté lučním kvítím nebo hot tub bublající mezi pasoucími se kravičkami.

Nebo si jen otevřete lahev dobrého vína a pozorujte okolní přírodu. K opojné vůni dřeva si prý nejlépe vychutnáte jemná červená vína z oblasti Moulis-en-Médoc ve francouzském Bordeaux, odkud rod Moulisů pochází.

A kdybyste toho pozorování klidného zátiší a toulání po lesích měli přece jen dost, zastavte se na Farmě Moulisových projet na koni, pohladit poníky, nebo jen vychutnat čerstvé dobroty přímo z farmy.