Narodil se v roce 1922 v Kopřivnici. V chudičké rodině byl sedmý z osmi dětí. Byl drobný, ve srovnání s vrstevníky i zdánlivě křehký.
V šestnácti letech nastoupil ve Zlíně do Baťových závodů, kde mu jednoho dne oznámili, že se zúčastní běžeckého závodu¨.
Zpočátku trénoval s běžcem Janem Haluzou, který mu dal úvodní cenné rady, pak už navždy sám. Předepisoval si na tu dobu strašlivé tréninkové dávky, mučil se intervalovým tréninkem, kdy střídal pomalé a rychlé úseky.
Neběhal snadno, lehce a elegantně. Ne. Bylo to přesně naopak. Z každého jeho pohybu, z každé grimasy bylo patrné, jak trpí.
Neběhal snadno, lehce a elegantně. Ne. Bylo to přesně naopak. Z každého jeho pohybu, z každé grimasy bylo patrné, jak trpí.
13
Fotogalerie

Kontroverzní běžec Emil Zátopek: Komunisty jednou tvrdě podrazil, později už je velebil. Měl z nich strach?

V porovnání s jinými státy jsme malá země, přesto máme spoustu sportovců a mnoho z nich skutečně skvělých. Jen málokdo se ale vyrovnal Emilu Zátopkovi. Je tomu 69 let, co právě tento československý běžec jako první a zatím jediný vyhrál všechny tři vytrvalostní disciplíny na Letních olympijských hrách. Byl to závod století a šlo o skutečný boj nervů. Zátopek ale nebyl jen běžec, mnoho Čechů ho vnímá jako velmi kontroverzní postavu našich moderních dějin.

Když se dnes v atletických kruzích zeptáte na jméno Emil Zátopek, dostane se vám stále bouřlivě pozitivní odpověď, a to prakticky v celém světě. Našeho sportovce lidé milovali, jeho výraz utrpení při běhu byl legendární. Mezi Čechy se ale tak jednoznačné reakce nedočkáte, Zátopek si totiž popularitu pošpinil svým postavením ke komunistům. Podle mnohých se zalekl výhrůžek uvěznění a z režimu měl pořádně nahnáno, proto ustoupil ze žaloby na poslance Nového, proto bylo jeho pohlášení k rozsudku nad Miladou Horákovou prorežimní, proto odsoudil chartisty. Ale možná bylo všechno jinak...

Jeho sportovní úspěchy jsou ale nepopiratelné. Zvláště ten z olympiády v roce 1952. Zátopek byl tehdy už uznávaným běžcem, fandil mu celý svět, měl za sebou spoustu zkušeností a celou řadu vítězství. Na startu stanul proti silným soupeřům včetně o deset let mladším závodníkům. Konec pětikilometrového běhu vypadal pro Zátopka beznadějně, přeběhli ho tři muži. Posledních 150 metrů ale zabojoval ze všech sil a doběhl si pro zlato s náskokem menším než jedna vteřina.

Pro Československo je to neuvěřitelně silný okamžik, který jen chvíli po doběhu Emila doplní i jeho manželka Dana. Která jako oštěpařka hodí olympijský rekord a vyhraje další zlatou pro Čechoslováky.

Emil se navíc přihlásil i do maratonu, který nikdy předtím neběžel. Odborníci nevěřili, že by mohl uspět. A tak jim prostě vytřel zrak a vyhrál na jedné olympiádě už třetí zlato. 

Další dechberoucí příběhy českých olympioniků, kteří se do sportovních dějin už zapsali, i těch, kteří o to budou usilovat v průběhu letních olympijských her v Tokiu, můžete zdarma sledovat na www.czechteam.tv nebo ve stejnojmenné aplikaci.