Chcete radu, jak být úspěšný? Bývalá manželka Elona Muska, spoluzakladatele automobilky Tesla, SpaceX nebo PayPalu, se rozhodla, že odpoví na otázku v sociální síti Quora: Jak být stejně úspěšný jako Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk nebo Richard Branson?

Justine Musk žila se svým mužem přes devět let a po celou dobu sledovala, jak se jeden z nejinovativnějších podnikatelů naší doby vlastními silami vypracoval ke slávě a bohatství.

Hlavním předpokladem je podle ní „extrémní osobnost“ a určitý druh posedlosti.  „Tito lidé jsou často šílenci a ztracené existence, kteří byli nuceni projít světem po neobvykle náročné cestě. Nemyslí stejně jako ostatní lidé. Vidí věci z úhlů, které odemykají nové nápady a pohledy. Jiné osoby je považují za poněkud šílené,“ píše Justine Musk.

Přesto všem radí: „Buďte posedlí. Buďte posedlí. Buďte posedlí.“ Pokud nejste, měli byste podle Justine Musk okamžitě přestat dělat to, co děláte, a začít hledat něco jiného, co vás pohltí. „Musíte věřit v něco většího, pokud chcete inspirovat lidi, které potřebujete, aby vám pomohli (a nenechte se mýlit, budete je potřebovat),“ vysvětluje Muskova exmanželka. To „něco většího“ vám podle ní zabrání přestat v okamžiku, kdy se kolem vás shluknou lidé, kteří vám začnou říkat, jak báječní jste, i když nejste, a jak úžasný je váš výtvor, i když není.

Lidé jako její bývalý manžel nebo zakladatel Microsoftu v sobě podle ní kombinují výjimečnost a talent s až chorobně šílenou pracovní morálkou. V případě, že je jejich práce neuspokojuje, hrozí velké problémy – buď se sami zhroutí pod tíhou svých emocí a vyhoří, anebo je zničí jejich stejně extrémní konkurenti.

Jak to všechno vydržet? Určitě by pomohla nadlidská energie a výdrž, pokud ji ale nemáte, pak Justine Musk radí: „Snažte se dostat své tělo do nejlepší možné kondice. Čekají vás jet lagy, mentální únava, nekonečné večírky, nesmyslné schůzky, nespočet nezdarů, rodinná dramata, problémy s Těmi Významnými, poznáte temná zákoutí své duše, setkáte se s lidmi, kteří vás budou nudit a otravovat, budete málo spát, ještě míň, než si dokážete představit,“ píše. Dobrá fyzická i mentální kondice se podle ní proto skutečně vyplatí. A taky to, že se naučíte zvládat stres, který by většinu ostatních lidí položil.

Elon Musk a jeho bývalá žena Justine ve videu z roku 1999.

Justine Musk taky upozornila na to, že extrémně úspěšní lidé jdou po své cestě a neopakují, co už před nimi někdo udělal. Jejich úspěch je podle Justine úplně o něčem jiném: „Tihle lidé jsou individualisti a jedním z důvodů, proč se dali na podnikání, je, že se nedokážou začlenit do existujících struktur v jakékoli korporaci. Jsou to dyslektici a autisti, trpí poruchami pozornosti, smějí se pravidlům, dělají vlny… Ale dokážou tyhle své slabosti přetvořit ve své výhody a hledají lidi, kteří je doplní a dokážou to, co oni ne.“

Úspěšní lidé se podle ní také nebojí neúspěchu, respektive jsou ochotní ho riskovat, a ačkoliv ho nevyhnutelně zažijí – a mnohdy je to opravdu spektakulární pád – tak se vždycky seberou a zkoušejí to znovu. Tak dlouho, dokud se to prostě nepovede.

A co opravdu úspěšní lidé čtou? Podle Justine Musk rozhodně ne články, jako je ten její, raději sáhnou po knize, ve které by mohli najít inspiraci (třeba po životopisu kohokoli, kdo byl „Veliký“ jako Alexandr Makedonský nebo ruská carevna Kateřina). Proč? Z jednoduchého důvodu, úspěšní lidé si podle Justine Musk uvědomují, že internet je žrout času – a jelikož je jejich čas extrémně cenný, tak si to nemohou dovolit.