Problémy vhodných náhradníkov

Mnohých spoluobčanov vyľakalo, že premiér Eduard Heger si nevie predstaviť, že by sa stal šéfom hnutia OĽaNO. Čo teraz s touto krajinou bude? Zaočkoval sa vari Igor Matovič včas? Má vládna opancierovaná limuzína aj nepriestrelné respirátory, aby k nemu COVID-19 nebodaj neprenikol? Fungujú, aj keby sa prevrhla cestou do lekárne, napríklad spolu s nejakou prsnatou dievkou na palube?

24.07.2021 14:00
debata (8)

Tisíce občanov si nateraz kladú desaťtisíce až státisíce podobných ustaraných otázok. Každý z nich vie, že bez Matoviča na čele OĽaNO by táto krajina bola ako stará šalupa s ošúchanými bokmi, zničujúco otrieskaná o skaly nepozatváraných oligarchov. Veru tak skončí pôvodne veselá loďka bez svojho skvelého kormidelníka – iba v smrtonosných príbojoch! Čo by bolo smutnejšie ako pohľad na stred Európy s bezcieľne blúdiacou a takpovediac bezprizornou krajinou rovno v jej strede? Nebolo by radšej možné dajako zaočkovať aspoň tú limuzínu? Napríklad Savom alebo aspoň Starým bielidlom, ktoré používala česká spisovateľka Božena Němcová vo svojom známom románe Babička.

Aby sa jej kokpit nepremenil potom rovno na akýsi zničujúci „COVID-pit“? Nijaký človek si nevie predstaviť všetky nástrahy, ktoré číhajú v kozme. Už to, že si mienkotvorné médiá položili takúto zásadnú otázku, akou vôbec je výmena Matoviča aj na čele strany, teda nielen vlády ako doteraz, nasvedčuje jeho význam, no zároveň, že je veru nateraz on tou Achillovou pätou nášho stredoeurópskeho tigra. Lebo aj keď sa strana hrdí, že je v nej mnoho názorov, teda aspoň slovami premiéra, potom vlastne ide pri pomyselnom nahrádzaní o problém, ktorý je o to väčší. „To sme tu mali. Bol tu Smer, ktorý na povel stláčal tlačidlá, ale hnutie OĽaNO je hnutím ľudí, ktorí majú svoje názory a vedia ich komunikovať,“ povedal Heger.

Azda najväčšmi by mohol v takej situácii nahradiť Matoviča na čele partaje poslanec Jozef Pročko, lebo jeho názory možno od tých Matovičových v súčasnosti odlíšiť iba veľmi ťažko. Nikomu sa to zatiaľ spoľahlivo nepodarilo. Niekedy to vyvoláva pochybnosť, či je vôbec Matovič zdrojom oných neoceniteľných ideí, teda či to vlastne nie je naopak.

Pritom sa celé Slovensko musí popasovať s touto vážnou otázkou počas turbulentných zmien v strane Za ľudí. Lebo ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odvolala z postu štátneho tajomníka Michala Luciaka, aby ten nenápadne vytlačil z parlamentu svoju náhradníčku Vieru Leščákovú. Tým by sa Veronika Remišová, predsedníčka strany, dostala do totálneho obkľúčenia ako za druhej svetovej vojny nacistický maršal Friedrich Paulus v Stalingrade aj s celou jeho 6. armádou. „Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dehonestuje dôležité ústavné funkcie a robí z nich panákov na šachovnici vnútrostraníckych intríg,“ vyhlásila líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Všimol si to, našťastie, aj Igor Matovič a vyslovil rozhodné slová: „Celá situácia v strane (Za ľudí) mi už príde ako ,kto z koho'. Malo by sa to čím skôr vyriešiť!"

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Veronika Remišová #Eduard Heger