Hlavní obsah

Na západě Čech se slaví. Troje lázně budou na prestižním seznamu UNESCO

Foto: ČTK, ČTK

Zpívající fontána v Mariánských Lázních.

Reklama

Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně byly oceněny společně s dalšími osmi slavnými evropskými lázeňskými městy. Karlovarský hejtman věří, že značka UNESCO přinese rychlejší restart ekonomiky. Oslavy začnou za týden.

Článek

Jedenáct slavných evropských lázeňských měst, z toho hned tři česká, bude společně zapsáno na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Dnes o zápisu tohoto jedinečného souboru lázní při svém online jednání rozhodl Výbor světového dědictví UNESCO.

Jde o lázně ze sedmi zemí Evropy, mezi nimi jsou i Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Další jsou z Německa, Rakouska, Itálie, Belgie, Francie a Velké Británie.

„Mám obrovskou radost. To, co se v roce 2010, kdy jsme ta jednání iniciovali, jevilo jako utopická myšlenka, se stalo skutečností. Věřím, že značka UNESCO teď pomůže celému našemu regionu,“ komentoval to bezprostředně po rozhodnutí v rozhovoru pro Seznam Zprávy hejtman Karlovarského kraje a někdejší karlovarský primátor Petr Kulhánek.

Právě on byl u celého více jak deset let trvajícího procesu. Řídil i pravidelná jednání starostů a odborníků zúčastněných měst.

Oceněné evropské lázně na seznamu UNESCO

Česko: Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně

Německo: Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen

Belgie: Spa

Francie: Vichy

Itálie: Montecatini Terme

Rakousko: Baden bei Wien

Velká Británie: Bath

Všech 11 lázní má mít společné to, že se rozvíjely v letech 1700 až 1930 v blízkosti přírodních minerálních pramenů. Dle expertů reprezentují unikátní urbanismus, specifickou architekturu, parkové úpravy i celostní přístup ke zdraví a trávení volného času v malebné lázeňské krajině.

Jak si Kulhánek vybavuje, autory původní myšlenky požádat o zápis na prestižní seznam jsou karlovarští historici. Konkrétně hovoří o Lubomíru Zemanovi, jenž s nápadem přišel v roce 2006. Nicméně v té době se ještě zvažovalo, že by kandidovaly samostatně jen Karlovy Vary.

Až později byla jako vhodnější strategie zvolena společná kandidatura s dalšími slavnými lázněmi Evropy. I zástupci UNESCO prý hovořili o tom, že kandidatura homogenní celoevropské skupiny by byla daleko cennější a měla by větší šanci na úspěch.

Výslednou soupisku vytvořil mezinárodní panel odborníků na základě srovnávacích studií.

Za jeden z nejtěžších momentů celého procesu karlovarský hejtman označuje dobu kolem roku 2014, kdy museli z původní soupisky patnácti kandidujících lázní čtyři města vyškrtnout, protože zcela nesplňovala všechna požadovaná kritéria.

Ze seznamu tehdy vypadly dvoje lázně německé (Wiesbaden a Bad Homburg), rakouský Bad Ischl a také české Luhačovice.

„Bylo to i lidsky velmi těžké. Museli jsme našim partnerům, s nimiž jsme se již dobře znali, vysvětlit, že to zeštíhlení je nezbytné, jinak hrozí, že padne celá nominace,“ uvádí Kulhánek.

Třeba u Luhačovic bylo prý slabým místem to, že jejich největší rozvoj začal až ve 20. století, nebyl spojen s 18. a 19., jak byl celý soubor koncipován. Oblíbené lázně na Zlínsku také nesplňovaly požadované nároky na celosvětovou proslulost.

Že je i přesto nakonec na seznamu nejvíce lázní z Česka, může mnohé překvapit. Podle Kulhánka ale nikdo během oněch deseti let vůdčí roli českého lázeňství v Evropě nezpochybnil.

„Možná to překvapí laickou veřejnost, ale mohu vás ujistit, že v rámci té odborné je české lázeňství suverénně na špičce. A už v tom roce 2010, kdy to celé začalo, byla jednoznačně a konsenzuálně schválena myšlenka, že by ten proces měly vést Karlovy Vary jako lídr evropského lázeňství,“ říká hejtman.

Foto: www.greatspasofeurope.org, Seznam Zprávy

Tato města teď bude UNESCO po celém světě prezentovat jako soubor neslavnějších evropských lázní s historickou tradicí.

Oceněné české lázně už podle Kulhánka chystají oslavy. První se uskuteční příští víkend. Nejdříve v pátek v Karlových Varech, v sobotu ve Františkových Lázních, poté v neděli v Mariánských Lázních.

Hlavní oslava se má ale odehrát až o prvním říjnovém víkendu. To se podle Kulhánka do Karlových Varů sjedou z Evropy zástupci všech jedenácti oceněných měst a budou i za účasti dalších hostů přebírat od zástupců UNESCO příslušné certifikáty.

Hejtman věří, že značka UNESCO ekonomicky pomůže celému západočeskému lázeňskému regionu, který byl společně s dalšími lázněmi velmi výrazně zasažen omezeními v souvislosti s pandemií covid-19. Věří teď v rychlejší ekonomický restart.

„Je to každopádně výrazné zviditelnění na mapě Evropy a světa, velká přidaná hodnota v rámci marketingu a konkurenceschopnosti,“ prohlašuje první muž Karlovarského kraje s tím, že schválení návrhu přiláká na západ Čech vícero lázeňských hostů i běžných turistů z domova i ze světa.

Reklama

Doporučované