Hlavní obsah

Šéf kyberúřadu asi dostane pravomoc svolat jednání výboru BRS při ohrožení

Praha

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dostane pravděpodobně pravomoc svolat mimořádné situační jednání výboru Bezpečnostní rady státu (BRS) pro kybernetickou bezpečnost. Vyplývá to z návrhu úpravy statutu výboru pro kyberbezpečnost, který v pondělí projedná vláda. Situační jednání by se konalo v závažných situacích a svolávalo by se bez pokynu předsedy výboru.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Situační jednání bude novinkou pro případy bezprostředního ohrožení kybernetické bezpečnosti ČR. Umožní členům výboru rychle a operativně se setkat, svolávat se bude i bez pokynu předsedy výboru. "Výkonný místopředseda výboru takové jednání svolá z vlastní iniciativy nebo na návrh některého člena výboru. Mimořádné situační jednání k aktuálním bezpečnostním hrozbám se v takové situaci svolá bez zbytečného odkladu," stojí v návrhu.

Cílem ustanovení má být vytvořit způsob, jak využít výbor v případech, kdy je nezbytné rychle informovat relevantní státní aktéry o připravovaných úkonech NÚKIB, dodává materiál.

Výbor pro kybernetickou bezpečnost je stálým pracovním orgánem BRS určeným pro koordinaci plánování opatření k zajišťování kybernetické bezpečnosti. Výbor byl zřízen usnesením vlády z května 2017, jeho předsedou je premiér a výkonným místopředsedou šéf NÚKIB. Úpravu statutu schválila BRS minulý týden.

Úřad pro kyberbezpečnost loni řešil 99 incidentů, dvakrát víc než v roce 2017

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám