NÁZOR: Dezinformace přicházejí i z nejvyšších míst, kritizuje politolog

Jedna pozoruhodná věc odlišuje aktuální pandemii od těch, které se objevily v minulosti, domnívá se komentátor a politolog Fareed Zakaria ve svém článku pro server Washington Post. Za tento rozdíl označuje rychlost, s jakou se nyní lidstvu podařilo vyvinout vakcíny.

Co přinesla věda, politika odnese

Je zcela bezprecedentní a dech beroucí, že během několika měsíců po příchodu nového koronaviru dokázali vědci vyvinout a otestovat několik vakcín, které se ukázaly jako vysoce účinné při předcházení vážného průběhu nemoci, konstatuje Zakaria. Obává se, že to, co přinesla věda, odnáší politika.  

Například Spojené státy, navzdory tomu, že mají ohromné zásoby vakcín, plně proočkovaly pouze okolo 60 % dospělé populace, připomíná politolog. To podle něj zajišťuje, že pandemie se bude protahovat, možná donekonečna. "Máme nástroje k ukončení této tragédie, volíme ale její pokračování," míní autor komentáře.  

Zakaria odkazuje na tvrzení týdeníku Economist, že antiočkovací hnutí je nyní ve Spojených státech bezprecedentně silné. Ačkoliv vždy existovali lidé, kteří očkování odmítali, šlo o okrajovou skupinu nepoučených kritiků a cena za jejich postoje byla zpravidla nízká, typicky zahrnovala ojedinělá ohniska spalniček, upozorňuje komentátor. Zdůrazňuje, že nyní je situace jiná.

Na pozadí pandemie, která si vyžádala životy více než 600 tisíc Američanů, je na vzestupu rozsáhlá krajně pravicová konspirační teorie ohledně očkování, kterou podporují vlivné postavy konzervativních médií a tolerují ji - a případně i podněcují - mocní republikánští politici, nastiňuje Zakaria. Důsledky jsou podle něj jednoznačné - zatímco v červnu obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny 86 % voličů Demokratické strany, v případě republikánských voličů to bylo jen 52 %.

Americké státy, které vykazují nejnižší proočkovanost - Mississippi, Alabama, Arkansas, Wyoming a Louisiana -, výrazně volily předešlého prezidenta Donalda Trumpa, upozorňuje politolog. Dodává, že očkována je také jen necelá polovina republikánských kongresmanů.    

"Antiočkovací nálady nejsou jen americký problém," pokračuje Zakaria. Konstatuje, že v mnoha částech světa existují segmenty obyvatel, především na venkově žijící a méně vzdělaní lidé, které s očkováním váhají. Odlišnost od Spojených států spatřuje politolog v tom, že prakticky nikde jinde jedna z hlavních politických sil nepropaguje v takové míře dezinformace o covidu-19.

Naopak, dezinformace ze Spojených států se šíří do světa, kde legitimizují a podporují odpůrce očkování, myslí si autor komentáře. Zmiňuje Francii, kde panují rovněž silné antiočkovací nálady, ale politická reprezentace se snaží o změnu - prezident Emmanuel Macron nedávno oznámil povinné očkování zdravotníků a zákaz vstupu neočkovaných do restaurací, kaváren, divadel, kin a prostředků hromadné meziměstské dopravy.

Očkovací pasy sice vyvolaly hlasité protesty, ale k očkování přiměly miliony Francouzů, kvituje Zakaria. Podotýká, že opozice sice opatření kritizuje jako přehnaně tvrdá, ale nešíří dezinformace.

Čas být tvrdý

"(Americký) prezident (Joe) Biden musí začít být tvrdý," apeluje politolog. Měl by podle něj vysvětlit, že Spojené státy sice podporují svobodu, ale lidé nemají právo činit to, co ohrožuje či omezuje životy jiných.

Existují i jiné věci, které jsou ve Spojených státech povinné, například školní docházka, placení daní, registrace k odvodu do armády pro muže nebo zasednutí v soudní porotě, podobně jako řada věcí, které jsou zakázané, byť zdánlivě nikoho jiného nepoškozují, například obchod se zakázanými látkami, znečišťování veřejných prostranství či rušení nočního klidu, připomíná komentátor. Dodává, že řidič ve Spojených státech musí mít řidičský průkaz, pojištěný vůz, používat bezpečnostní pás, dodržovat předpisy a nesmí řídit opilý.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

I děti, které chodí do veřejných škol, musí být ve Spojených státech očkované, vyzdvihuje Zakaria. Podotýká, že ve všech případech jde o zdánlivě osobní rozhodnutí, která ale ve skutečnosti ovlivňují okolí a nikdo by neměl mít právo šířit nemoc a zabírat cenné nemocniční lůžko.

"Někteří republikánští politici a postavy z konzervativních médií konečně nabádají lidi, aby se nechali očkovat. Ale možná tak činí pozdě," píše politolog. Konstatuje, že podobně jako při vzestupu Trumpa a obviněních z volebních manipulací a falšování výsledků loňského prezidentského klání Republikánská strana tolerovala bláznivé výstřelky příliš dlouho, čímž rozdmýchala plameny lži a vytvořila opar dezinformací.

Někteří republikánští guvernéři, jako Ron DeSantis na Floridě, dokonce nadbíhají svým voličům tím, že zakázali úředním i soukromým aktérům požadovat doklad o očkování, poukazuje Zakaria. Upozorňuje, že republikáni se sice staví za ekonomický růst a jsou proti lockdownům, ale spolu s konzervativními médii svými kroky a lhostejností ve skutečnosti ekonomiku ohrožují, stejně jako ohrožují lidské životy.  

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování USA (Spojené státy americké) Boj proti dezinformacím a fake news Republikánská strana (USA)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 37 minutami

před 50 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy