Hlavní obsah

Kvůli koronaviru zavřeli už desítku letních táborů

Prázdniny ještě nejsou ani v polovině a hygienici už museli kvůli covidu zavřít bezmála desítku letních táborů. V některých případech však stačilo nakažené táborníky a jejich kamarády, se kterými byli v kontaktu, izolovat. Ačkoliv musí všichni před odjezdem předložit negativní test na covid, objevují se případy, kdy se nákaza projeví až v průběhu pobytu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Samotest nebo antigenní test totiž nejsou tak přesné jako PCR metoda a zejména v prvních dnech nastupující nemoci vyjdou většinou negativně.

O nákaze se tak pořadatelé dozvědí až ve chvíli, kdy děti začnou mít horečky. Takovou zkušenost mají na Plzeňsku, Ostravsku, Liberecku nebo v jižních Čechách.

„V letošní sezoně byl ukončen provoz jednoho skautského tábora v okrese Strakonice, kde byly čtyři děti s teplotou při preventivním vyšetření samotestem pozitivní,“ sdělila Právu Marie Nosková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Doučovací kempy zdarma hledají další děti

Domácí

„Následně byla PCR testem potvrzena pozitivita u tří dětí, z toho u dvou je podezření na delta mutaci,“ dodala Nosková s tím, že na táboře bylo 23 dětí a všichni, kteří byli s nakaženým v kontaktu, museli do karantény. Jeden nakažený táborník se objevil i na Frýdecko-Místecku. I tady vedoucí zpozorněli, když se u něj začaly objevovat příznaky.

Výsledek testu podezření vzápětí potvrdil a příznaky se následně začaly objevovat i u dalších dětí.

„Tábor byl uzavřen, jeho účastníkům byla nařízena karanténa a podstoupili PCR testy,“ uvedla Oldřiška Ulmanová z Krajské hygienické stanice v Ostravě. V souvislosti se zmíněným táborem byl podle ní covid potvrzen u 20 z 91 účastníků.

Předčasně skončil ve většině krajů jeden tábor, někde dokonce vůbec žádný.

Hygienici zavřeli kvůli koronaviru tři dětské tábory na Plzeňsku

Domácí

Vymyká se jen Plzeňsko, kde hygienici zavřeli už čtyři tábory. Další dva nebo tři ukončili sami organizátoři. „PCR testy vyšly pozitivní v celkem čtyřiceti případech,“ řekla Právu Petra Langová z Krajské hygienické stanice v Plzni. „Z toho osm účastníků mělo i klinické příznaky, jako je zvýšená teplota nebo únava,“ upřesnila.

Podmínky pro účast na letním táboře stanovilo ministerstvo zdravotnictví v polovině června. Pokud jde o pobyt delší než sedm dní, musí se všechny děti, které se při nástupu prokázaly antigenním testem či samotestem, na místě znovu otestovat. Přesnější PCR test stačí na celý pobyt. Žádný test nepotřebují plně očkované děti starší 12 let nebo ti, kteří covid za poslední půlrok prodělali.

Předpisy dodržují

Údaje hygieniků ukazují, že testováním se daří odhalit nakažené i před odjezdem na tábor. Ve Zlínském kraji zachytili od začátku prázdnin dva případy.

„Stalo se tak hned při nástupu na tábor po provedeném antigenním testu na místě akce. Test proběhl za vhodných podmínek, proto nebylo nutné zjišťovat rizikové kontakty. Pozitivně testované osoby tak na pobyt nenastoupily,“ přiblížila Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice.

Babiš odmítl povinné očkování. Možná v budoucnu, dodal Vojtěch

Domácí

Jindy volají hygienici na tábor s tím, že rodič, se kterým bylo dítě před odjezdem v kontaktu, měl pozitivní test na covid. Následuje preventivní karanténa a odjezd domů.

V hledáčku mají hygienici i dodržování protiepidemických pravidel přímo na táborech. V rámci každoročních kontrol prověřili liberečtí hygienici dosud jedenadvacet táborů a čtyři obdobné akce.

Na všech z nich měli všichni vzorně potvrzení o bezinfekčnosti i záznamy o testování před konáním tábora či v jeho průběhu. To se týkalo dospělých i dětí. Stejně tak na Královéhradecku. „Při kontrolách se na plnění této povinnosti zaměřujeme. Provozovatelé přetestování provádějí. Nezaznamenali jsme žádná pochybení,“ tvrdí mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám