Pět českých postupů: v Tokiu uspěli Kvitová, Plíšková, Macháč i debly

  4:00aktualizováno  14:40
Český tenis drží na olympijských hrách v Tokiu stoprocentní úspěšnost, v neděli slavilo vítězství v prvním kole všech pět tuzemských nadějí. Petra Kvitová porazila Italku Paoliniovou 6:4 a 6:3, Karolína Plíšková deklasovala Francouzku Cornetovou 6:1 a 6:3 a následně v deblu s Markétou Vondroušovou vyřídily Číňanky Čeng Saj-saj a Tuan Jing-Jing 6:2 a 6:1. Ve čtyřhře uspěly i Krejčíková a Siniaková, předčily Hsieh Jü-čche, Hsu Čche-jü z Tchaj-wanu 6:2 a 6:1. Tomáš Macháč udolal Portugalce Sousu 6:7, 6:4 a 6:4.
Karolína Plíšková podává v prvním kole olympijského turnaje v Tokiu.

Karolína Plíšková podává v prvním kole olympijského turnaje v Tokiu. | foto: AP

Poté, co v pátek při zahajovacím ceremoniálu obstála v roli české vlajkonošky, zvládla Petra Kvitová i vstup do tenisového turnaje. Nasazená desítka předčila Italku Jasmine Paoliniovou 6:4 a 6:3.

Kvitová vs. Paoliniová

Reportáž z utkání

Téměř po celý první set si tenistky nevypracovaly jediný brejkbol, až za stavu 5:4 si Kvitová usmyslela, že je na čase to změnit. Agresivními returny dostala náhle nejistou soupeřku pod tlak a odskočila na 40:0.

Druhý setbol pak vítězným forhendem, ke kterému si připravila pozici prudkým příjmem, zužitkovala.

Petra Kvitová se hecuje v prvním kole olympijských her v Tokiu.

Taktiku, jak bodovat na returnu, si Češka přenesla i do druhé sady, v níž díky jedovatému čopu z bekhendu získala brejk na 2:0. Poté sice sama čistou hrou přišla o podání, vzápětí však znovu uspěla na příjmu.

Ohlas Kvitové

od našeho zpravodaje v Tokiu

Divoký vývoj málem pokračoval, Kvitová totiž za stavu 3:1 vedla při vlastním servisu už 40:0, přesto soupeřku pustila k brejkbolu. Až když jej odvrátila a game otočila, definitivně se uklidnila a set dopodávala k vítězství 6:3.

„Dlouho jsem nemohla najít rytmus na returnu,“ přiznala. „Když jsem ho našla, ovlivnilo to celý zápas. Začala jsem se lépe pohybovat, lépe jsem umísťovala míče.“

K prvnímu krůčku za obhajobou bronzové medaile z Ria si Kvitová pomohla 15 vítěznými údery, ve druhém kole ji čeká Belgičanka Van Uytvancková, světová hráčka číslo 62.

Plíšková splnila plán, na kurtu se nezdržela

Ve znamenitém stylu se do olympijského zápolení uvedla Karolína Plíšková. Turnajová pětka v prvním kole smetla Alizé Cornetovou z Francie, se 66. hráčkou světa si poradila 6:1 a 6:3.

Plíšková vs. Cornetová

Reportáž z utkání

„Mám super pocit. Hlavně je senzační, jak rychle jsem zápas zvládla. Měla jsem plán hrát maximálně hodinu, protože podmínky jsou brutální,“ líčila Plíšková.

V prvním setu řádila především na příjmu, francouzskou soupeřku připravila o všechny čtyři servisy. Proto se vůbec nemusela trápit vlastním zaváháním ve čtvrtém gamu, Cornetovou dál nemilosrdně hnala.

Svou dominanci Češka stvrdila nechytatelným returnem při setbolu, první sadu ukořistila za necelou půl hodinu.

Karolína Plíšková v prvním kole olympijského turnaje v Tokiu. (25. července 2021)

Ve druhém dějství Plíšková úřadovala podobně suverénně. Hned v úvodu zapsala dlouhou šňůru deseti bodů v řadě, kterou si dopomohla k pohodlnému vedení 3:0.

Ohlas Plíškové

od našeho zpravodaje v Tokiu

A přestože Cornetová se poté našla na servisu a uhrála při něm tři gamy, Češka si náskok brejku v pohodě udržovala.

Zápas ukončila křižným forhendem zakrouceným ven z kurtu, za hodinu a tři minuty oslavila vítěznou premiéru na olympijských hrách.

V úvodním vystoupení v Tokiu potvrdila formu z nedávného Wimbledonu, kde došla až do finále. Ve druhém kole se střetne se Španělkou Suárezovou, která zaskočila Tunisanku Džabúrovou 6:4 a 6:1.

Plíšková uspěla s Vondroušovou i ve čtyřhře

Jen pár hodin po dvouhře nastoupila Plíšková i do deblu, s Markétou Vondroušovou utvořily společný pár vůbec poprvé. A počínaly si náramně, Číňanky Čeng Saj-saj a Tuan Jing-Jing porazily 6:2 a 6:1.

Plíšková, Vondroušová vs. Čeng, Tuan

Reportáž z utkání

„Sice jsme spolu ještě nehrály, ale Kája super podává a myslím, že nebudeme špatné,“ předvídala Vondroušová už před cestou do Tokia. 

V prvním kole olympijského turnaje Češky prognózy potvrdily, soupeřky z Číny jednoznačně přehrály, v obou setech vedly 4:0. 

Karolína Plíšková (vlevo) a Markéta Vondroušová v prvním kole čtyřhry na...

Na kurtu si kromě kvalitního tenisu užily také zábavu, častokrát se usmívaly, žertovaly a probíraly nejúčinnější zbraně. Ve druhém kole je budou chtít použít proti brazilské dvojici Pigossiová, Stefaniová.

Macháč zvládl tuhý boj

Jediný český zástupce v mužském turnaji Tomáš Macháč se v prvním kole pořádně vysílil, Joaa Sousu z Portugalska přemohl po více než dvou a půl hodinách 6:7 (5:7), 6:4 a 6:4.

Macháč vs. Sousa

Reportáž z utkání

Ve vyrovnané první sadě Macháč od třetího gamu ztrácel, za stavu 5:6 však uspěl na returnu a vynutil si tiebreak. V něm za stavu 5:5 nedoběhl přesný volej Sousy, při následném setbolu jej o 12 let starší Portugalec přesně prohodil.

Ve druhé sadě si tenisté příliš šancí na brejk nepovolili, jedinou proměněnou zapsal český reprezentant v úvodní hře. A jelikož sám podával velmi solidně, za stavu 5:4 se dopracoval k setbolům. Hned první také proměnil, zabodoval přímým bodem ze servisu.

Tomáš Macháč v prvním kole dvouhry na olympijských hrách v Tokiu

Efektivitu a sílu při uvádění míče do hry si Macháč přenesl i do třetího dějství. Díky smeči ve výskoku odskočil brejkem na 3:2, soupeři pak nenabídl jedinou šanci na vyrovnání.

Když opět přímým bodem z podání proměnil mečbol, mohl vítězně zatnout pěst. Odměnou za úsilí mu bude konfrontace ve druhém kole s hvězdným Argentincem Schwartzmanem.

Krejčíková a Siniaková bezchybné

Do prověřeného páru Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková vkládá česká výprava velké medailové naděje. Deblistky za naplněním těchto očekávání vyrazily jasným vítězstvím 6:2 a 6:1 proti Hsieh Jü-čche a Hsu Čche-jü z Tchaj-wanu.

Krejčíková, Siniaková vs. Hsieh, Hsu

Reportáž z utkání

Favorizované Češky od úvodu jistě udávaly tempo zápasu, výměny si připravovaly razantním podáním a následně snadno zakončovaly na síti.

Prvního brejku se domohly ve třetí hře při podání Hsieh Jü-čche, stejná hráčka jim v sedmém gamu po dvojchybě odevzdala servis ještě jednou.

Nasazené jedničky stvrdily převahu proměněným setbolem, Krejčíková při něm vyautovala soupeřky bekhendovým volejem u sítě.

Jediné větší komplikace zažily Češky ve druhém gamu druhé sady, kdy při podání Krejčíkové čelily skóre 0:40 a celkem pěti brejkbolům. Všechny hrozby ale odvážně odvrátily, načež otočku využily ve finální nástup, během nějž ukořistily zbylých pět gamů.

Kateřina Siniaková (vlevo) a Barbora Krejčíková v prvním kole čtyřhry na...

Proměnily hned první mečbol, Siniaková při něm naběhla do bekhendového voleje a proměnila protivnice v bezmocné pozorovatelky. Nic víc než tuto roli Češky soupeřkám v zápase nedovolily, ve druhém kole změří síly se španělským párem Badosaová, Sorribesová.

V součtu se sobotními postupy Krejčíkové a Vondroušové do druhého kola dvouhry tak český tenis vyhrál v Tokiu všech sedm zápasů. 

Senzace na úkor Bartyové

Hned po prvním kole se s Tokiem rozloučila světová jednička Ashleigh Bartyová. Wimbledonská šampionka nezvládla přesun do japonského prostředí, se Španělkou Sarou Sorribesovou prohrála 4:6 a 3:6. 

Australanka Ashleigh Bartyová hraje forhend v prvním kole olympijského turnaje...
Sara Sorribesová ze Španělska slaví postup do druhého kola olympijského turnaje.

Bartyová v duelu se 48. hráčkou světa hned pětkrát přišla o podání, podle oficiálních statistik předvedla trestuhodných 55 nevynucených chyb. Sorribesová se dopustila jen 13 minel, proto z turnaje velmi záhy odklidila jednu z předních favoritek.  

„Byla jsem trochu nevyzpytatelná a udělala jsem příliš mnoho chyb. Nebyl to můj den,“ litovala Australanka

Ve čtvrtfinále se s ní mohla utkat Krejčíková, nyní zůstává v horní části pavouka nejvýše nasazenou tenistkou právě Češka. 

Ósakaová vítězně, Murray vzdal

Japonští fanoušci mohli poprvé, byť jen u obrazovek, sledovat svou modlu Naomi Ósakaovou. A turnajová dvojka jim udělala radost, Číňanku Čeng Saj-saj zdolala hladce 6:1 a 6:4. 

Japonka Naomi Ósakaová se hecuje v prvním kole olympijského turnaje v Tokiu.

Vstup do turnaje zvládla jen dva dny poté, co při zahajovacím ceremoniálu zažehla olympijský oheň, což označila za největší moment své sportovní kariéry

Těsně před začátkem svého utkání v prvním kole dvouhry se odhlásil Brit Andy Murray. Olympijskému šampionovi z Londýna doporučili lékaři startovat pouze ve čtyřhře. 

Tenisový turnaj na olympijských hrách v Tokiu

tvrdý povrch

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Macháč (ČR) - J. Sousa (Portug.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:4
Tsitsipas (3-Řec.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 3:6, 6:3
A. Zverev (4-Něm.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:1, 6:3
Nišikori (Jap.) - Rubljov (5-Rus.) 6:3, 6:4
Hurkacz (7-Pol.) - Saville (Austr.) 6:2, 6:4
Schwartzman (8-Arg.) - Varillas (Peru) 7:5, 6:4
Chačanov (12-Rus) - Nišioka (Jap.) 3:6, 6:1, 6:2
Giron (USA) - Gombos (SR) 7:6 (7:4), 3:6, 6:2
Duckworth (Austr.) - Klein (SR) 5:7, 6:3, 7:6 (7:4)
Galán (Kol.) - Safvát (Eg.) 7:5, 6:1
Broady (Brit.) - F. Cerúndolo (Arg.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:2
Tiafoe (USA) - Kwon Sun-u (Korea) 6:3, 6:2

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (5-ČR) - Cornetová (Fr.) 6:1, 6:3
Kvitová (10-ČR) - Paoliniová (It.) 6:4, 6:3
Sorribesová (Šp.) - Bartyová (1-Austr.) 6:4, 6:3
Ósakaová (2-Jap.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:1, 6:4
Sabalenková (3-Běl.) - Linetteová (Pol.) 6:2, 6:1
Giorgiová (It.) - Bradyová (11-USA) 6:3, 6:2
Alexandrovová (Rus.) - Mertensová (12-Belg.) 4:6, 6:4, 6:4
Suárezová (Šp.) - Džabúrová (Tun.) 6:4, 6:1
Ferrová (Fr.) - Sevastovová (Lot.) 2:6, 6:4, 6:2
Wang Čchiang (Čína) - Cepedeová (Par.) 6:4, 6:3
Podoroská (Arg.) - Putincevová (Kaz.) 7:6 (7:4), 1:3 skreč

Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Hsieh Jü-čche, Hsu Čche-jü (Tchaj-wan) 6:2, 6:1
Karolína Plíšková, Vondroušová (ČR) - Čeng Saj-saj, Tuan Jing-jing (Čína) 6:2, 6:1

Olympijské hry Paříž 2024

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 2. srpna do neděle 18. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

  • Nejčtenější

Rusové křičí: Ponižují nás. V Putinově říši sílí výzvy k bojkotu olympiády

12. dubna 2024

Premium Měli bychom se vykašlat na jejich olympiádu. Nenechme se Západem ponižovat. Takové názory zaznívají...

Olympiáda bude terčem Ruska. Macron vyzývá k tvrdšímu boji s dezinfoscénou

10. dubna 2024  7:56

Hry v Paříži budou čelit i rozsáhlé ruské hybridní válce usilující o jejich očernění či narušení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Odměna olympijským vítězům, světová atletika vyplatí každému 50 tisíc dolarů

10. dubna 2024  11:11,  aktualizováno  14:48

Světová atletika jako první mezinárodní sportovní federace vyplatí odměny olympijským vítězům....

Olympijské kruhy v Paříži budou podle očekávání na Eiffelově věži

8. dubna 2024  22:03

Olympijské kruhy během her v Paříži budou umístěny podle očekávání na Eiffelově věži. Dřívější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přijde triatlon v Paříži o plavání? Stát se to může, nebude-li Seina bezpečná

10. dubna 2024  10:56

Triatlon na olympijských hrách v Paříži může být bez plavecké části, připustil na konferenci Sport...

Ve středu začne prodej více než čtvrt milionu vstupenek na olympiádu v Paříži

15. dubna 2024  14:10

Ve středu 17. dubna v 10:00 se začne prodávat dalších více než 250 000 vstupenek na olympijské hry...

Pistoláři Schejbalová a Dubový byli na úvod kvalifikace OH šestí v mixu

13. dubna 2024  15:23

Veronika Schejbalová a Jindřich Dubový obsadili šesté místo ve střelbě smíšených dvojic ze...

Rusové křičí: Ponižují nás. V Putinově říši sílí výzvy k bojkotu olympiády

12. dubna 2024

Premium Měli bychom se vykašlat na jejich olympiádu. Nenechme se Západem ponižovat. Takové názory zaznívají...

Odměna olympijským vítězům, světová atletika vyplatí každému 50 tisíc dolarů

10. dubna 2024  11:11,  aktualizováno  14:48

Světová atletika jako první mezinárodní sportovní federace vyplatí odměny olympijským vítězům....

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...