Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Debutant Jány bol v medailovej hre. V najnevhodnejší moment trafil zle

Slovenský reprezentant Patrik Jány sa v nedeľnom finále vzduchovej pušky na 10 m nevyvaroval chýb, no konečné siedme miesto označil za vynikajúci výsledok. Za kľúčové zlyhanie označil dve zaváhania v druhej dvojici výstrelov eliminácie.

25.07.2021 07:38 , aktualizované: 11:23
Japonsko OH2020 SR Finále Vzduchová Puška 10 M Muž Foto: ,
Patrik Jány po finále vzduchovej pušky na 10 m na OH v Tokiu.
debata (1)

Tréner Zoltán Baláž verí, že si jeho zverenec zastrieľa vo finále aj v ľubovoľnej malokalibrovke na 3×40.

Štart finále mal olympijský debutant vynikajúci, trafil 10,8, ale o možnosť bojovať o vyššie pozície ho neskôr pripravili dve deviatky (9,6 a 9,8).

"Naozaj som veľmi spokojný. To, že som sa dostal do finále je neskutočné. Mal som dnes talent na to, že som v najnevhodnejší moment trafil zle, u nás sa to trestá.

Mal som dobrú stabilitu, všetko, ale tesne pred výstrelom sa to pohlo a ja som na to zareagoval nesprávne. Ale byť siedmy pri premiére na olympiáde je skvelé," uviedol po pretekoch.

Patrik Jány si v Tokiu vystrieľal siedme miesto Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenský športový strelec Patrik Jány počas...

Triumf vybojoval Američan William Shaner v novom olympijskom rekorde 251,6 b, ale jeho hodnota mohla byť ešte vyššia. Ani Shaner sa totiž nevyvaroval chýb.

"To je vo finále bežné, že je slabšie ako kvalifikácia. V kvalifikácii je to lepšie, tam má človek 60 rán a nevadí mu streliť nejakú deviatku.

Ale vo finále je 24 rán a po dvanástej už prvý vypadáva, tak tam každý zlý pokus znamená ťažkosti," dodal Jány.

Dvadsaťtriročný strelec sa po skvelom štarte prepadával nižšie, potom sa zasa pozviechal. Ako sú na tom jeho súperi nesledoval:

„Nie, veľmi som nepozeral ako strieľajú ostatní. Snažím sa to sledovať čo najmenej.“

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Nevyrušila ho ani zmena haly, keďže kvalifikácia a finále sa odohrali na dvoch rôznych miestach:

„Ono to je rovnaké, svetelné podmienky boli síce iné, ale paradoxne lepšie ako v kvalifikácii. Ale všetko ostatné zostáva rovnaké.“

Siedme miesto svojho zverenca označil za úspech aj tréner Zoltán Baláž:

"Som spokojný. Do finále sa kvalifikoval, to bol náš hlavný cieľ. Finále je lotéria. Vieme, že nie je až také silné, ale dúfali sme, že keby sa preklopil cez piate miesto, tak by sa mu lepšie strieľalo.

Keď si v Brazílii na Svetovom pohári vybojoval miestenku na OH, tak pred ním vypadli dvaja, potom ďalší a pekne sa rozbehol. Teraz sa rozbehol neskoro. Bolo to o jednej-dvoch lepších ranách. Ale taká je streľba."

Olympijské športoviská Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Národný štadión Tokio.

Baláž však uviedol, že nervozitou to nebolo. Jeho zverenec totiž pôsobil pred finále veľmi uvoľnene.

„Nie som si istý, či bol nervózny, to si rozoberieme. Ale on sám pred finále hovoril, že si to ide užiť a preto si nemyslím, že bol až tak nervózny.“

Jány sa v Asaka Shooting Range predstaví ešte raz, 2. augusta bude strieľať z ľubovoľnej malokalibrovky.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

"Musím sa priznať, že nám tento pandemický rok viac pomohol ako ublížil a veľa vecí sme doriešili. V Osijeku na SP Paťo ukázal, že s ním v tejto disciplíne treba rátať.

Treba si počkať, uvidíme aké budú poveternostné podmienky a ako to vypáli. Máme teraz pár dní na tréning, tak sa posnažíme, aby z toho bolo finále aj tentoraz," povedal Baláž.

Slovenský olympionik sa v pretekoch predstavil so štartovým číslom 2024, čo ako keby symbolicky odkazovalo na hry budúcej olympiády.

Japonsko OH2020 SR Skeet Ženy Kvalifikácia 1. deň Čítajte viac Útok Patrika Jányho na cenný kov sme sledovali ONLINE

V Tokiu si debutant na najväčšom športovom sviatku vyskúša všetko potrebné a v Paríži by mohol byť silnejší: „Verím, že to tak bude,“ uzavrel s úsmevom.

Zlato v olympijskom rekorde

Zlato získal Američan William Shaner. Vo finále triumfoval v olympijskom rekorde 251,6 b. pred Číňanom Šeng Li-chao (250,9), bronz si vystrieľal jeho krajan Jang Chao-žan (229,4).

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

Dvadsaťročný Shaner sa kvalifikoval do osemčlenného finále tretím najlepším výkonom v kvalifikácii (630,8).

V ňom si zachoval zo všetkých strelcov najpevnejšie nervy, do eliminačnej fázy vstupoval z líderskej pozície a už pred záverečným súbojom so 16-ročným Šengom mal prakticky isté zlato.

Prvé miesto si bez problémov postrážil výstrelmi za 10,1 a 10,2, Číňanovi už jeho pokusy (10,3 a 10,8) nestačili.

Strelectvo – výsledky finále vzduchovej pušky na 10 m: 1. William Shaner (USA) 251,6, 2. Šeng Li-chao (Čína) 250,9, 3. Jang Chao-žan (229,4), 4. Ömer Akgün (Tur.) 207,3, 5. István Péni (Maď.) 186,5, 6. Lucas Kozeniesky (USA) 165,0, 7. Patrik JÁNY (SR) 143,7, 8. Vladimir Maslennikov (Rus.) 123,0

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Patrik Jány