Francouzi mají zámky na Loiře, Češi zámky v podhůří Orlických hor. Pro panské sídlo není na území, které leží severně a východně od Častolovic, kam šlápnout. 

Jestli jste zámko- a hradomilové, budete si tu připadat jako v ráji. Jen si na výlet do malebné krajiny, kterou protéká řekla Orlice, vyhraďte víc dnů. Při dobré vůli sice objedete všechno za jeden nebo dva dny, ale prohlédli byste si tak možná fasády. A to by byla velká škoda. Každý zámek a hrad je originál, který stojí za to si dobře prohlédnout.

Třicet kilometrů za Hradcem Králové směrem na Ostravu leží Častolovice, městys, kterému vévodí renesanční zámek Diany Phipps Sternbergové, velké milovnice růží, zahrady, zvířat a všeho krásného. Na ten si udělejte skutečně hodně času.

Zajímavé jsou totiž nejen dokonalé interiéry, ale stojí za to si projít v klidu i růžovou zahradu, park s minizoo, oborou s bílými jeleny, jezírkem a mnoha lavičkami, na kterých se tak krásně sní o bezstarostnosti… V místní kavárně a cukrárně si dejte třeba kávu se zákuskem, iluze, že patříte mezi šlechtu, bude na chvíli dokonalá.

Co by kamenem dohodil je empírový Nový zámek v Kostelci nad Orlicí, který patří rodině Kinských. Ani nemusíte popojíždět autem, od častolovického zámku leží ten kostelecký zhruba kilometr a půl, když půjdete po chodníku u silnice, nebo dva kilometry, pokud se vydáte po cyklostezce. 

Jeho historie je pohnutá. Komunistický režim z něj udělal výzkumný ústav pro chov prasat. Vepři a svině, kam se podíváš, v komnatách, sálech, ložnicích. Pokud by se vám poštěstilo vidět dokument o tom, jak rodina Kinských zámek po revoluci získala zpět a Josef Kinský, tehdy osmdesátiletý, se rozhodl, že mu stůj co stůj vrátí původní podobu, možná se neubráníte slzám. 

Při návštěvě ale nebudete mít na dojímání čas, nad citlivě zrekonstruovaným interiérem budete spíš obdivně vzdychat a v rozlehlém parku, který každý rok na jaře zaplaví miliony bledulí, protáhnete tělo. To pak můžete občerstvit v Toniově zámecké kavárně a restauraci. A možná zahlédnete i zámeckého pána Františka Kinského. Mimochodem, je to fešák!

Vzhůru do Doudleb nad Orlicí – znovu východním směrem, je to po silnici pět a půl, pěšky zhruba sedm kilometrů. Renesanční zámek rodu Bubnů s proslulou sgrafitovou omítkou, jehož jedinou majitelkou je dnes Eleonora Dujková, rozená Bubna-Litic, si vybral Juraj Jakubisko pro natáčení Čachtické paní.

Při prohlídce vás určitě upozorní na takzvané emblémy, které v sobě skrývají hádanky a svojí vizuální strukturou připomínají stavbu renesančních sonetů, jak je proslavil William Shakespeare. Pravidelně se tu konají zámecké trhy. 

Zahýbáme na sever do nedalekého Rychnova nad Kněžnou, kde se z kopce na řeku Kněžnou dívá barokní zámek za zády s kostelem Nejsvětější Trojice, který patří rodu Kolowratů. Kromě toho, že ani tady nechybí příjemná kavárna na nádvoří, je interiér zámku plný obrazů.

Když navštívíte všechny čtyři zámky – Častolovice, Kostelec na Orlicí, Doudleby nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou -, získáte se speciální kartou slevu na vstupném. 

Dvacet kilometrů severovýchodním směrem leží Opočno a v něm další zámek. Tenhle patří stále státu a s ním se o něj soudí rodina Colloredo-Mansfeld. To mu ale nijak neubírá na kráse. Stojí za to prohlédnout si ho uvnitř i projít krásnou zahradu. Na své si přijdou kromě milovníků obrazů i obdivovatelé starých zbraní. 

Patrové zahrady, do kterých se jezdí jen tak odpočívat, patří i k zámku v Novém Městě na Metují, které leží třináct kilometrů od Opočna a mnoho turistů do něj přijíždí i kvůli malebnému renesančnímu náměstí. 

Zámek má zajímavou historii. Patří rodině Bartoňů z Dobenína, kteří šlechtický titul získali až v roce 1912 – byli posledním českým šlechtickým rodem jmenovaným císařem Františkem Josefem I., než bylo v roce 1919 používání šlechtických titulů zákonem zakázáno.

Prapradědeček současného majitele Josef Bartoň totiž začínal jako tkadlec z chalupy a postupně se vypracoval na majitele textilní továrny v Náchodě a starostu města. Proto má rod ve svém erbu vřeteno a tkalcovské člunky.  

Stačí, když popojedete deset kilometrů na sever, a můžete si zazpívat Náchodský zámeček vršku kulatého. Zámek v Náchodě shlíží na náměstí svrchu a už cesta k němu je pěkná procházka.

Státní zámek přestavěný z gotické do renesanční podoby patřil hned několika rodům, mezi ty nejvýznamnější patřili Smiřičtí ze Smiřic, italský rod Piccolominiů, Kuronští a německý knížecí rod Schaumburg-Lippe. Těšit se můžete na obrazy, gobelíny i velké množství historického nábytku. 

Ještě nemáte dost? Tak hurá do Ratibořic a Babiččina údolí. Zabere vám to znovu jen deset kilometrů cesty západním směrem. Má vůbec smysl představovat místo, které udělala nesmrtelným Božena Němcová ve své Babičce?

„Nikdo z vás nevidí milé Ratibořice tak krásnými jako já! Vy vidíte v nich prosu skutečnosti, mně zůstaly rájem! Každý kámen, každou květinu ještě vidím, jak to bylo, dokud jsem byla děvčátkem,“ napsala spisovatelka v dopisu své sestře Adéle v roce 1856. Pozvánka platná napříč stoletími. Až si budete prohlížet zámek a vydáte se údolím na Staré bělidlo, bude se vám laskavý příběh znovu odehrávat před očima. 

Pro ty, koho by tour de zámky, spíš než unavila, naopak nakopla k dalším exkurzím, máme dobrou zprávu, k vidění je toho ve zdejší krajině mnohem víc. Například město Vamberk proslulé krajkou, kterou můžete obdivovat v muzeu s interaktivní expozicí. Nebo si zajeďte na tajemný hrad Potštejn, kde se podle Aloise Jiráska ukrývá poklad hraběte Chamaré, či přes kopec na hrad Litice nad Orlicí. Odtud je to zase co by kamenem dohodil do Smetanovy Litomyšle.