Hlavní obsah

Kroupy, přívalové srážky i nárazový vítr. Bouřky udeří v Česku větší silou

• Aktualizováno

Před velmi silnými bouřkami, které zasáhnou Česko v neděli večer, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Území naší republiky zasáhnou ojediněle přívalové srážky kolem 80 mm, kroupy a nárazy větru dosahující až 90 km/h.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 25.7. 2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Před víkendovými bouřkami varovali meteorologové již v sobotu, kdy byla nepřízeň počasí patrná v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině.

Nedělní bouřky ale mají být ještě silnější, zatímco pro sobotní noc meteorologové očekávali 30 milimetrů srážek, během druhého víkendového dne to je už zmiňovaných 80 mm. Mohou se tak rozvodnit menší toky.

„Přes střední Evropu bude zvolna postupovat k východu zvlněná studená fronta. Před ní k nám bude proudit teplý vzduch od jihu. V bouřkách, zejména večer se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny kolem 80 mm, nárazy větru kolem 90 km/h a kroupy,“ uvedli meteorologové k aktuální předpovědi na nedělní večer.

Ještě v neděli ráno přitom meteorologové ve výstraze uváděli srážky s úhrny kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h. Okolo 12. hodiny ale výstrahu upravili s tím, že bouřky budou ještě intenzivnější.

Pozor na kroupy i pády větví a stromů

Lidé si podle výstrahy ČHMÚ musí dávat pozor také na kroupy, blesky a nárazy větru, a s tím související pády větví a stromů. Výstraha platí od nedělní 15. hodiny do pondělních 6:00, a to pro celou republiku.

Nejvyšší teploty se v neděli očekávají 23 až 28 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až 30 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C.

Bouřky se očekávají také v pondělí.

Foto: windy.com

Předpověď bouřek na nedělních 23 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám