Hlavní obsah

Žádná Ermitáž. V nejnovějším petrohradském muzeu hraje prim odpad

U vchodu vítají návštěvníky barevné kontejnery. Naznačují, jakým směrem se bude expozice nejnovějšího petrohradského muzea ubírat. Na rozdíl od proslulé Ermitáže tady nejde o umění, ale o odpad, o jehož cestě po vyhození do koše se tady lidé mohou dozvědět více. PRO Waste Museum chce totiž návštěvníky povzbudit, aby se chovali zodpovědněji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum odpadu v Petrohradu vybízí návštěvníky k recyklaciVideo: AP

 
Článek

Petrohradské muzeum chce poukázat na problém s odpadem, který je podle agentury AP v Rusku poměrně markantní. Země v tomto ale zdaleka není ojedinělá. Podle ředitele instituce Germana Chilčenka je nutné, aby lidé začali smýšlet více bezodpadově.

„Člověk sem vstoupí a kličkuje expozicí jako labyrintem, bloudí a pak vejde do světlé zelenější budoucnosti, která může být asociována s obnovitelnými zdroji energie,“ vysvětluje Chilčenko. Podle něj se i spousta vytříděného odpadu dostane na skládky, kde způsobuje další škody životnímu prostředí. A právě o redukci skládek by měli lidé usilovat.

V Šanghaji otevřou největší astronomické muzeum na světě

Cestování

Zakladatelé muzea nabízejí vlastní myšlenky na problematiku odpadu, ale i na to, jak využít plochy místo skládek. Podle nich by na nich mohly vzniknout skiareály či golfová hřiště. „Mise našeho projektu spočívá v jedné jednoduché věci — odpad není odpad, ale zdroj, syrový materiál na výrobu užitečných produktů,“ míní Chilčenko.

Společnost, která za muzeem stojí, chce inspirovat ke třídění nejen jednotlivce, ale i továrny a podniky. Spalování odpadu pak Chilčenko připodobňuje k vyhazování peněz oknem.

Návrat do minulosti

Muzeum bere návštěvníky i na výlet do minulosti a připomíná, že se lidé dříve k životnímu prostředí a planetě chovali lépe. Už třeba takovou maličkostí, že používali látkové tašky či síťovky namísto igelitek. „Nejprve se ocitnete v éře Sovětského svazu, což je pro mnohé z nás dětství. A nejednou si uvědomíte, jak jsme se v minulosti o planetu starali mnohem lépe,“ míní návštěvnice Světlana Krasovová.

„Když se dostanete k instalaci skládky, začne to být smutné. Začnete se sami sebe ptát, jak můžete přispět k lepšímu prostředí,“ dodala.

„Mám z toho dobrý pocit. Podle mého názoru by takových muzeí mělo být více, nejen ze strany soukromého sektoru, ale i na vládní úrovni,” komentoval výstavu další z návštěvníků Sergej Bočin.

Muzeum se nachází uvnitř několika nákladních kontejnerů, což jen podtrhuje jeho symboliku. Otevřeno má každý den.

V Dánsku otevřeli nové muzeum Hanse Christiana Andersena

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám