Kufr je podobně statusovou záležitostí jako hodinky, auto či kabelka. Módní domy si tuto situaci uvědomují už od druhé poloviny 19. století, kdy se koncept cestování rozšířil nejen mezi aristokracii, ale také střední třídu.

Ostatně, byznys ikonického Louis Vuittona začal právě na cestovních kufrech s monogramem. Dnes si můžete vybrat kufr nejen ze staré dobré poctivé italské kůže, ale také třeba z hliníku.

Horizon 55, Louis Vuitton, cena: cca 75 tisíc

Víte, co má Jackie Kennedy společného s Rihannou? Lásku k zavazadlům s monogramem LV. Tento model je nejen poctou tradičnímu vzhledu kufrů, ale také má velmi šikovná čtyři kolečka a stylovou zlatou rukojeť. Uvnitř je prakticky organizovaný pomocí kapes a pásků.

Arrow Motif Trolley, Off White, cena: 22 000 Kč

Virgil Abloh patří mezi nejvlivnější osobnosti současného módního průmyslu. Kromě svého působení u Louis Vuitton zvládá vést vlastní značku Off-White, kterou nosí nejen Kanye West, ale také členové rodiny Kardashianů i významní umělci. Kufr od Abloha je a není nápadný, masivní logo pozná pouze fajnšmekr.

Valise Cabine, Globe Trotter, cena: 38 500 Kč

Značka zavazadel, která byla založena v roce 1897, dodává své výrobky i na britský královský dvůr. Takže, kabinové zavazadlo, které je dobré pro Alžbětu II. nebo prince Charlese, přijde vhod i vám. Firma Globe Trotter vyrábí své kufry v Anglii ručně a zůstává co nejvíc věrna původnímu designu.

Cabin, Rimowa, cena: 24 000 Kč

Jeden z nejikoničtějších kufrů, který spojuje politiky, celebrity, miliardáře i designéry, je také vyráběn v továrně v Pelhřimově. Sem přesunula legendární německá firma část své výroby, na které spolupracuje s českou galanterií Liwa. Ta dodává vnitřní šití kufrů. Proč je Rimowa tak legendární? Byla to první značka, která začala vyrábět hliníkové kufry. A i když se vám vnější strana zavazadla odře, působí velmi elegantně i se svou cestovatelskou patinou.

Carry On suitcase, Gucci, cena: 72 000 Kč

Psal se rok 1921, když Guccio Gucci založil ve Florencii svůj kožený byznys. Specializoval se především na zavazadla, k čemuž ho inspirovala jeho předchozí kariéra. Gucci totiž působil jako portýr v londýnském hotelu Savoy a byl okouzlen kufry a taškami britské aristokracie. Po návratu do rodné Itálie se nechal zaměstnat u firmy Franzi, kde se naučil zavazadla sám vyrábět.

Taška Carry- On sice vychází z původního designu, ale její moderní varianta má velmi šikovná kolečka. Je vyrobena z pevného plátna, rohy jsou chráněny prvotřídní kůží.