Madonna cheerleadingové prvky zařadila i do svých vystoupení.

Madonna cheerleadingové prvky zařadila i do svých vystoupení. Zdroj: Profimedia.cz

Madonna jako roztleskávačka
Japonské rozleskávačky
Rozleskávačka Meryl Streepová
Roztleskávání má v USA dlouhou tradici.
Renée Zellwegerová jako středoškolská roztleskávačka
45
Fotogalerie

Mladá Madonna, americký prezident a další slavní, kteří v mládí poskakovali před sportovci jako roztleskávači

Dějiny moderního sportu jsou od nepaměti spojeny s roztleskávačkami a roztleskávači. Skupinové povzbuzování s nápaditou choreografií již neslouží jen k povzbuzování hráčů na hřišti, ale stalo se i atraktivní show pro diváky a sportovním odvětvím samo o sobě. A tak není divu, že si kariérou roztleskávačky prošli i mnohé slavné osobnosti.

Vznik cheerleadingu (roztleskávání) se datuje do 19. století do USA a právě v této zemi má dodnes největší popularitu. Odhadem se mu věnují až čtyři miliony lidí a v cheerleadingu se konají i četné prestižní soutěže. Ačkoli mnoho lidí považuje roztleskávání za výhradně ženskou aktivitu, ve skutečnosti položil její základy muž, konkrétně Johnny Campbell, který chtěl před 123 lety povzbudit svůj oblíbený tým Minnesota Gophers, a ženy do této oblasti začaly pronikat až po druhé světové válce.

Cheerleading se postupně z USA rozšířil do celého světa. Jako regulérní sport s turnajovými klání se bere třeba i v Japonsku a od 90. let se začal rozšiřovat i u nás. Letos dokonce roztleskávání uznal i Mezinárodní olympijský výbor (MOV) jako plnohodnotný sport a již brzy by se tak mohl stát i jednou z olympijských disciplín. Pohybová aktivita s prvky gymnastiky i tance, jejíž trénink je srovnatelný s těmi atletickými, by mohla debutovat už na LOH 2024 v Paříži, pokud MOV jejich žádosti vyhoví. Na letošních hrách se však kvůli přísným koronavirovým opatřením nejspíš nepředstaví ani ve své tradiční podpůrné funkci.

O prestiži cheerleadingu svědčí i to, že se mu věnovali mnohé slavné osobnosti. Mezi roztleskávačky patřily třeba zpěvačka , oscarová herečka či její kolegyně z branže , , a . A rozleskávači byli i nejméně čtyři američtí prezidenti: George W. Bush, Dwight D. Eisenhower, Ronald Reagan a Franklin D. Roosevelt!

Průběh a unikátní pohled do zákulisí olympijských her můžete sledovat ZDE.