Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Českému tenisu se daří. V Tokiu postoupili všichni reprezentanti

Český tenis zažívá v Japonsku dobré časy. V neděli postoupila všechna česká jména. Karolína Plíšková jde dál ve dvouhře i čtyřhře s Markétou Vondroušovou. Uspěla také Petra Kvitová a deblový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. A úspěšný český den podpořil také Tomáš Macháč.

Karolína Plíšková v Tokiu
zdroj: ČTK/AP

Karolína Plíšková v Tokiu zatím září. V 1. kole si snadno poradila s Alizé Cornetovou 6:1, 6:3. Plíšková zvládla také čtyřhru po boku Markéty Vondroušové proti čínským tenistkám Jing-jing Tuan a Saj-saj Čeng 6:2 a 6:1. Uspěla také Petra Kvitová, která vyhrála duel proti Jasmine Paoliniové 6:4 a 6:3. Český tenis je stoprocentní, k čemuž přispěl i pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Poradily si s Tchajwankami Sie, Su 6:2, 6:1. Nakonec postoupil i Macháč, který porazil Portugalce Joao Sousu 6:7, 6:4 a 6:4.

Plíšková se s Cornetovou utkala popáté. Při své olympijské premiéře začala  zostra, dvakrát prolomila jednatřicetileté Francouzce podání a vedla 3:0. Pak sama přišla o servis také, ale Cornetová ho v úvodní sadě nakonec neudržela ani jednou.

"Hrála jsem fakt dobře. První set byl skoro bez chyby. V druhém se pár chybiček našlo. Nečekala jsem, že budu hrát tak dobře," řekla světová sedmička. Byla ráda, že zápas zvládla rychle, jak si předsevzala. "Byl to můj plán hrát maximálně hodinu, protože podmínky jsou brutální. Nechtěla jsem se zdržovat, tím spíše, že mě čeká ještě zápas čtyřhry."

V druhém kole se Plíšková utká se Španělkou Carlou Suárezovou, s kterou má bilanci 4:3 a naposledy s ní prohrála před šesti lety.

Vítězství po měsíci pro Kvitovou

Kvitová rozhodla první set v desáté hře, do té doby se oboustranně hrálo bez brejkbolů. V druhé sadě sice česká reprezentantka také přišla o podání, ale italské soupeřce ho dokázala sebrat dvakrát.

"Myslím, že mi šel po delší době servis, až na jeden game. To bylo překvapení a hodně mě držel, hlavně v prvním setu, protože jsem nemohla najít rytmus na return, což se mi povedlo v posledním gamu první sady. A dost možná to rozhodlo celý zápas, protože jsem se do toho dostala. A začala jsem se lépe pohybovat, lépe jsem umísťovala míče," řekla Kvitová.

V druhém kole tokijské dvouhry Kvitová nastoupí proti Belgičance Alison van Uytvanckové, kterou loni v jediném vzájemném utkání porazila. "Budu do toho muset chodit, aby neměla čas na tyhle svoje rozebíračky, a vydržet, protože každý míč přijde úplně jinak. Bude to o tom, abych byla soustředěná, abych na tom byla dobře nohama a chodila do toho," řekla.

Jediný český mužský zástupce Macháč, který se do olympijského turnaje dostal až díky přerozdělování neobsazených míst, musel s portugalským veteránem Sousou bojovat dvě a půl hodiny. V prvním setu otočil skóre z 2:4 na 5:4, ale nakonec prohrál v tie-breaku. Poté dvacetiletý Čech zlepšil servis, který už do konce zápasu neztratil, a díky dvěma brejkům či 12 esům si zajistil postup do druhého kola. 

"Jsem strašně moc rád, že jsem předváděl poslední dva sety svůj tenis a jsem rád, že jsem tuhle šanci využil. První set jsem pokazil, ale jsem rád, že jsem to zvládl. Výborně jsem pak servíroval a hrál svůj solidní tenis a stačilo to na dvakrát 6:4. Toho si cením na tomhle turnaji, který je jednou za čtyři roky," řekl Macháč, který uspěl díky dvěma brejkům i 12 esům.

Ve druhém kole se aktuálně 145. hráč světa v úterý utká s osmým nasazeným a třináctým mužem pořadí ATP Argentincem Diegem Schwartzmanem. "Jsem rád, že si s ním můžu zahrát, zvlášť na olympiádě. Pokusím se uhrát...," řekl Macháč a zasekl se. "Nebudu říkat, že se pokusím uhrát co nejlepší výsledek, prostě tam jdu ho porazit, nebo se o to pokusím. Když budu hrát hodně dobrý svůj tenis, tak ho hodně potrápím."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články