Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zahájení olympiády se zúčastnilo i několik výprav bez roušek. Příště je může stihnout trest

Tým Kyrgyzstánu při slavnostní ceremonii při zahájení Olympijských her v Tokiu. foto: Reuters

Doporučujeme
Tokio - Během olympijského zahajovacího ceremoniálu se objevil takový nešvar. Sportovci z několika výprav si na sebe nevzali roušky, a tím připoutali k sobě velkou pozornost. Šlo například o členy výprav z Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Palestiny či Iráku.
  19:35

Cítit se neohroženě škodí. Vir v ‚covidovém speciálu‘ do Tokia dozrál během letu, vysvětluje vakcinolog

Bez roušky se na sobotním průvodu prošla většina členů týmu Kyrgyzstánu včetně vlajkonošů střelkyně Kanykei Kubanychbekové a plavce Denise Petrashova. Z 15 členů týmu bývalé sovětské republiky měl roušku jen jeden sportovec. V podobném duchu nastoupil i tým Tádžikistánu, roušku si nenasadili ani pákistánští nositelé vlajky střelec Khalil Akhtar a badmintonistka Mahoor Shahzadová. Reprezentanti zemí střední Asie však byli výjimkou, atleti z ostatních států při průvodů opatření dodrželi, v ojedinělých případech měli roušky stažené pod nosem, informuje japonský server Japan Times.

Letní olympijské hry Tokio 2020. Tenistka Naomi Ósakaová s olympijskou pochodní.
Slavnostní zahájení letních olympijských her v Tokiu. Na snímku sportovci z...

Christophne Dubi při tiskové konferenci žádné účastníky explicitně nejmenoval, řekl však, že vážná porušení budou trestána. Týmy byly dle jeho slov před ceremonií na pravidla důrazně upozorněny. “Pokud zachytíme do očí bijící chování, které nebude možné tolerovat, určitě zasáhneme, avšak prvním krokem je opakovat informace, aby co nejvíce lidí roušku nosilo,” uvedl Dubi.

Je to sportovní tragédie, říká šéf volejbalistů o skandálním letu. Jaké jsou šance, že nakažení ještě v Tokiu naskočí?

Odložené hry v Tokiu doprovází tvrdá opatření. Sportovci museli nosit podle stanov roušku všude a vždy, a to s výjimkou tréninků, závodů, rozhovorů, jezení a pití. V důsledku stížností na bolesti hlavy organizátoři atletům umožnili si roušky sundávat ve venkovních prostorách, pokud se ovšem nacházejí v prostore, kde mají více než dvoumetrové rozestupy. Olympiádu v Japonsku označil prezident výboru jako “sportovní událost s největšími omezeními v historii”.

Server The Conversation píše, že sportovci jsou pod neustálým tlakem. Jednak je stresující rostoucí počet nákaz – japonské klání je spojeno se 127 případy onemocnění, jen za sobotu jich přibylo 17. Ná výkony a psychický stav sportovců mají dále dopad častá izolace v důsledku opatření, nepřítomnost diváků a odpor japonské veřejnosti, z níž si podle průzkumů 80 procent nepřálo, aby se hry v zemi konaly.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!