Další ničivé záplavy zasáhly Belgii: Vysoká voda strhávala domy a odnášela auta

Belgiizasáhlydalšísilnébouřky.Některáměstasetakznovupotýkajísobrovskýmizáplavami.

Záplavy v Německu a Belgii

Belgii zasáhly další silné bouřky. Některá města se tak znovu potýkají s ničivými záplavami. Vysoká voda strhávala domy i odnášela auta. Záchranáři museli evakuovat stovky lidí. Zatím ale nehlásili žádné mrtvé.

Videa ze sobotního odpoledne z belgických měst Dinant a Namur zachycují hrozivě vypadající velkou vodu, která strhává domy a auta dokáže naskládat na sebe jako kostky stavebnice. Jde opět o zkázu nebývalých rozměrů.

Belgie se přitom teprve vzpamatovává z katastrofálních povodní z předminulého týdne, po kterých zůstalo nejméně 36 mrtvých. V Dinantu na jihu Belgie zablokovala auta železniční přechod na místní trati. Vlaky tam ale stejně po nedávných záplavách nejezdí. V Namuru, hlavním městě stejnojmenné provincie, bylo třeba evakuovat lidi z domů. Přesné počty nejsou známy.

„Máme tu velké materiální škody, které způsobila valící se voda. Ta pohltila celé ulice. Bylo to krátké, ale extrémně silné. Svolali jsme krizový štáb,“ uvedl starosta města Namur Axel Tixhon.

Také Německo, kde při povodních před 14 dny zemřelo na 160 lidí, stále sčítá škody. A odpovědné úřady už přemýšlejí, jestli zdevastovaná města a obce obnoví v původních hranicích, nebo je přesunou mimo záplavové oblasti.

Tagy: