Hlavní obsah

Ženský problém, o kterém se nemluví. Ničí sebevědomí i sexuální život

Novinky, bok

Součástí kvalitního vztahu by měl být podle mnohých žen i uspokojivý a pravidelný sex. Jenže stačí zdánlivě malá „komplikace” a ze sexu se stane záležitost více než nepříjemná. Jedním z problémů, který trápí řadu žen, ale jen málokterá se o něm nestydí nahlas mluvit, je vaginální suchost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vaginální suchostí mohou trpět ženy v každém věku, nejčastější ale bývá patrná v období po menopauze. Ve spojení s menopauzou se pak ženy stydí více o svém problému mluvit. Většina z nich si myslí, že právě kvůli tomuto spojení je bude okolí vnímat jako staré a nepřitažlivé.

Problém vaginální suchosti u žen by se dal srovnat s problémem erektilní dysfunkce u mužů – je to zkrátka něco, o čem nechtějí hovořit se svým lékařem, přáteli ani partnerem.

Jak pro Daily Mail uvádí vztahová odbornice a terapeutka Tracey Coxová, trpí vaginální suchostí každá pátá žena, až devadesát procent z nich pak své potíže tiše „respektuje” a s nikým je neřeší.

I menopauza může bolet

Zdraví

Z britského výzkumu mezi 2000 ženami vyplynulo, že čtvrtina z nich se kvůli suchosti cítí méně žensky. Třicet čtyři procent dotázaných uvedlo, že tento problém způsobil dokonce rozkol v jejich partnerském svazku, téměř pětina pak kvůli tomu zcela zavrhla sexuální hrátky.

Nejčastější potíže, které řadu žen kvůli suchosti trápí, je bolestivost při pohlavním styku (42 %), neustálé svědění (33 %) a bolestivost a přecitlivělost intimních partií bezprostředně po sexu (31 %).

Co s tím?

Byť se dle zjištění jedná u žen o poměrně častý problém, není důvod se kvůli němu cítit méně žensky, a už vůbec ne omezovat sexuální život, když je řešení poměrně jednoduché.

Většinu potíží totiž dokážou vyřešit volně prodejné prostředky z drogerie nebo lékárny. S dehydratovanou pokožkou v oblasti vaginy si poradí vhodný hydratační krém, s větší vaginální suchostí pak zatočí lubrikační gel, kterých je v současnosti v nabídce široká řada.

Vaginismus: sexuální problém, který může rozbít vztah

Vztahy a sex

V některých případech může pomoci i hormonální substituční terapie. Které jsou nejčastější příčiny vaginální suchosti?

Hormonální změny

Pokud se v těle sníží hladina estrogenu, například po porodu, při kojení, v perimenopauze nebo menopauze, může ženy trápit vaginální suchost častěji.

Podobně může hladina estrogenu klesnout i při chemoterapii nebo ozařování. „Zdraví vaginy jednoduše závisí na estrogenu,” uvádí americký sexuolog Irwin Goldstein pro Yourtango.

Léky

Alergie, astma, stejně tak léky na nachlazení mají na tělo vysušující účinek, což bohužel zahrnuje i zvýšenou vaginální suchost.

Kvalitním jídelníčkem ke zdraví dámských intimních míst

Zdraví

Nedostatek vzrušení 

Nedostatečně zvlhčená vagina může být i příčinou krátké předehry, během které se tělo nestihlo dostat do toho „správného rozpoložení”.

Nadměrné cvičení 

Může to znít možná trochu podivně, ale i nadmíra cvičení může stát za vaginální suchostí. Zůstat fit a pravidelně cvičit je třeba, ale při nadměrné zátěži už se to může projevit právě na suchosti intimních partií.

Alergie

Příčinou suchosti může být někdy i přecitlivělost či přímo alergie na některé složky v intimní kosmetice, hygienických výrobcích, barvivech či parfémech, poukazuje doktor Goldstein.

„Mnoho žen se potýká s alergiemi na mýdla či čisticí prostředky. Dráždivé prvky mohou být rovněž na látkách, například spodním prádle či ručnících,” doplňuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Erotické hračky pomáhají také léčit

Doby, kdy spousta lidí považovala erotické pomůcky a hračky za něco nemravného, výstředního, nebo dokonce zvrhlého, jsou už podle všeho pryč. Že lidem nebyly...

Výběr článků

Načítám