Lysefjord

Lysefjord Zdroj: Profimedia.cz

Hardangerfjord
Sognefjord
Geirangerfjord
Hjørundfjord
5
Fotogalerie

Nechte se okouzlit divokou krásou norských fjordů

Při cestování Norskem se fjordům skoro nemůžete vyhnout. Země půlnočního slunce jich na svém zdánlivě nekonečném pobřeží skrývá více než sedmnáct set. Fjordy jsou výsledkem pohybu ledovců, které během dob ledových prohlubovaly existující údolí, a to i pod hladinou moře. Není tedy překvapivé, že právě severské Norsko je fjordy tak proslulé. Majestátní krása těchto ostrých záseků do linie pobřeží už od nepaměti fascinuje oči pozorovatelů a i dnes představuje jedno z hlavních lákadel norské přírody. Pojďme se na některé z těchto majestátních útvarů podívat podrobněji.

Za králem fjordů

Začneme na jihu západního pobřeží Norska. Lysefjord najdeme v jihozápadním Norsku asi 25 kilometrů východně od Stavangeru. Délka úzkého fjordu je 42 kilometrů. Ideálním výchozím místem pro turistiku je vesnice Forsand u západního ústí fjordu. Na jeho východním konci pak najdeme izolovanou vesničku Lysebotn, kde žijí především pracovníci místní vodní elektrárny. Nejznámějšími útvary Lysefjordu jsou útesy Preikestolen a hora Kjerag. Preikestolen v západní části fjordu ční 600 metrů nad hladinou moře. Po prudkém čtyřkilometrovém výšlapu vás na jeho vrcholu přivítá velká čtvercová vyhlídka, která poskytuje naprosto fantastický výhled. Cesta na kilometr vysoký Kjerag začíná v Lysebotn a je ještě obtížnější. Zavede vás například k adrenalinovému zážitku jménem Kjeragbolten – velký balvan zaražený nad bezednou propastí mezi dvěma stěnami útesu.

Ústí Hardangerfjordu najdete zhruba 80 kilometrů na jih od města Bergen. S délkou 179 kilometrů se jedná o druhý nejdelší fjord v Norsku, ze kterého navíc vybíhá několik postranních větví. Okolí fjordu nabízí vyhlášené turistické stezky. Můžete vyrazit na ledovec Folgefonna, který se táhne po poloostrově mezi Hardangerfjordem a jeho nejdelší větví Sørfjordem. Od Sørfjordu je možný výšlap ke skalní formaci Trolltunga, která vyplazuje trollí jazyk na jezero Ringedalsvatnet. Nedaleko Trolltungy se pak nacházejí vodopády Tyssestrengene, které jsou bohužel po svém začlenění do soustavy vodních elektráren po většinu roku vyschlé. Alternativou tak může být vodopád Steinsdalsfossen ve vesnici Steine zpět v hlavním kanálu Hardangerfjordu.

Zhruba sedmdesát kilometrů na sever od Bergenu proplouvá voda ústím Sognefjordu, nejdelšího a nejhlubšího norského fjordu. S délkou 204 kilometrů je „král fjordů“ také druhým nejdelším fjordem na světě. Mnohé větve Sognefjordu sahají také až k národním parkům Jostedalsbreen a Jotunheimen. Jostedalsbreen, přístupný skrze nazelenalý Fjærlandsfjord, je největším ledovcem kontinentální Evropy. Jotunheimen je přístupný z vesnice Skjolden na konci větve Lustrafjord a nabízí překrásné prostředí vysokých hor a na ryby bohatých vodních ploch. Nejznámější větví Sognefjordu je Nærøyfjord, který je od roku 2005 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Na konci Nærøyfjordu se nachází vikinská vesnice Njardarheimr.

A dále na sever

Zhruba sto padesát kilometrů na sever od Sognefjordu narazíte na ústí Storfjordu, hlavního kmene místního systému. Mezi větvemi Storfjordu najdeme několik slavných fjordů. Mezi ty patří Sunnylvsfjorden, na jehož konci najdeme další větev, patnáctikilometrový Geirangerfjord, občas přezdívaný „klenot fjordů“. Stejně jako Nærøyfjord patří na Seznam světového dědictví UNESCO. Patnáctikilometrové esko obklopují svahy tak prudké, že se skrze fjord dá cestovat skutečně pouze po vodě. Vysoko na samotných svazích se však nachází několik opuštěných horských farem. Zhruba uprostřed fjordu je k vidění vodopád Sedm sester. Nezapomenutelná je cesta trajektem z Geirangeru do Hellesyltu, nejstaršího původně vikinského přístavu v zemi.

Druhou větví Storfjordu, která obzvlášť stojí za návštěvu, je Hjørundfjord. Obklopen zelenými lesy, ledovci a vodopády je Hjørundfjord perfektním místem pro pěší turistiku mezi drobnými místními vesničkami. Ve vesnici Øye v srdci fjordu stojí legendární hotel Union Øye, který hostil šlechtu, slavné autory i ducha krásné paní Lindy.

Třetí největší norské město Trondheim najdeme o dalších dvě stě kilometrů dále na sever na jižním pobřeží stejnojmenného fjordu. Trondheim, založený v roce 997 jako Nidaros, byl do roku 1217 hlavním městem království a jako takový nabízí k vidění bezpočet historických památek. Nidaroský dóm je dodnes místem vysvěcení (dříve korunovace) norských králů. Samotný fjord je poměrně široký a jeho břehy nejsou tak prudké jako jinde. Trondheim je technologickým centrem a fjord tak hostí intenzivní průmyslovou aktivitu. To však neznamená, že by byl chudý na přírodní krásy. Zvlášť samotné moře je bohaté na rozličné druhy ryb a do fjordu se také vlévá několik z nejlepších lososových řek v Norsku.