Kristova léta ho čekají teprve za pár měsíců, ale už dnes je Martin Komínek v byznysových kuloárech známou postavou. Jinak si ale držel low profile, což mění až nyní, když světu představil svůj fond Smokestack.

Jakkoliv jde vzhledem k jeho jménu a historii (o té později) o důmyslnou slovní hříčku, není to název, čím jeho počin zaujme především. Jde o jeden z vůbec prvních takzvaných search funds ve střední Evropě. Search fund je investiční vehikl, skrze který investoři finančně podpoří záměr zakladatele najít, koupit, spravovat a rozvíjet privátně vlastněnou firmu.

Martin Komínek je tedy přesně v této roli. Od investorů získal přes půl miliardy korun a vydal se hledat cíl. Má k němu hned několik podmínek: firma, kterou chce koupit, musí mít minimálně 100 milionů korun obratu a ziskovost EBITDA vyšší než 25 milionů korun. Musí být v necyklickém odvětví, mít stabilní zákaznickou bázi, unikátní produkt nebo službu a nacházet se v Česku či na Slovensku.

Jinými slovy hledá firmu v dobré kondici, která například aktivně řeší předávání a u níž usoudí, že ji bude moci dostat na ještě vyšší úroveň. „Se vší pokorou věřím, že jsem za ta léta v byznysu pro tuto příležitost kompetenčně připravený. Hodnotu nevytvoříme pomocí finančního inženýrství, nýbrž provozní excelence a dlouhodobým, udržitelným rozvojem dané firmy,“ říká Komínek.

„Může to být konsolidace fragmentovaného odvětví, rozvoj obchodu nebo produktová inovace,“ dodává přesvědčeně muž, jehož prvním projektem, před více než deseti lety, byla restrukturalizace a následný úspěšný prodej portálu Peníze.cz.

Následně strávil dva roky po boku ostřílených investorů Václava Nováka a Zdeňka Šmejkala v M.L. Moran, kde se podílel zejména na restrukturalizaci a rozvoji společnosti Technistone, kterou později prodali za téměř dvě miliardy korun. Komínek se poté pár let pohyboval v private equity v zahraničí a po návratu zakotvil jako člen představenstva, zodpovědný za finance, strategii a rozvoj, v třebíčské strojírenské společnosti Tedom.

„Tu se nám podařilo co do velikosti i ziskovosti více než zdvojnásobit, především díky dvěma úspěšným akvizicím v Německu a po čtyřech letech tvrdé práce úspěšně prodat,“ rekapituluje.

Teď má manévrovací prostor zcela jiný. „Na rozdíl od private equity mě nebude tlačit žádný, předem definovaný, investiční horizont. Je dokonce možné, že firmu prodáme až po deseti, patnácti letech. Anebo vůbec,“ přiznává Komínek.

Nemalou důvěru v jeho záměr a hlavně schopnosti vložilo 20 investorů, a to primárně ze zahraničí. Typově jsou to kromě institucí ostřílení finančníci, vystudovaní na Harvardu a se zkušenostmi z firem jako Blackstone či Bain Capital. „Primárně jsou to lidé, s nimiž jsem se během své více než desetileté kariéry pracovně potkal a sdílíme stejné hodnoty. Lidé se silnou kompetencí, track recordem a morální integritou,“ tvrdí Komínek, který má ve fondu pochopitelně i vlastní peníze.

A kdy by se to celé mělo odehrát? „Vyjma akvizičních peněz jsem nyní naraisoval 325 tisíc eur na dvouletý search, tedy dvouleté hledání vhodné příležitosti. Věřím nicméně, že při troše štěstí, to bude dříve, už nyní, po prvním měsíci, osobně vyjednávám s desítkou majitelů a další jsou na řadě,“ uzavírá Komínek.