Video placeholde

Trump byl opravdu vizionář, ale selhal, trumpismu dál věřím. Bidenovi brání ve výkonu funkce zdraví, říká Durčák

Donald Trump asi bude kandidovat v roce 2024, ale podle publicisty Michaela Durčáka velké šance nemá. Durčák byl jeho podporovatelem a stále tvrdí, že Trump opravdu byl vizionář, při boji s pandemií ale selhal a odmítání uznání výsledků voleb, včetně následného živení protestů, které vyvrcholily 6. ledna, je pro něj nepřijatelné. Upozorňuje taky na zdravotní problémy současného prezidenta Bidena, které podle Durčáka brání Bidenovi ve výkonu funkce, zároveň ale kritizuje republikány za tzv. gerrymandering, tedy překreslování volebních obvodů, a omezování volebního práva v některých státech.

Dívali se na mě jako na podvodníka, říká Durčák o českém státu, který mu odmítal uznat očkování z USA. Nakonec musel jet do Německa, kde mu bylo uznáno během pár minut. V rozhovoru popisuje své zkušenosti s českou veřejnou správou. Ve Spojených státech podle něj bylo očkování daleko dostupnější, zároveň ale není z jeho zkušenosti prakticky nikde vyžadováno.

Durčák se dál hlásí k trumpismu, i když samotný Donald Trump se od tohoto směru v závěru svého prezidentství vzdálil. Pro publicistu jde hlavně o boj s establishmentem a centrem moci, který Trump kdysi nazval vypuštěním bažiny, ale taky globalismem. V republikánské straně vidí následovníky trumpismu, přitom podpora samotného Trumpa prý postupně opadá.

Trump byl opravdu vizionář, říká Durčák. Oslovil lidi, kterým předtím nikdo nenaslouchal, a vrátil jim hlas. To, co po něm zůstane, bude ale spíš negativní, mimo jiné půjde právě o nezvladnutí pandemie, ale taky o neuznání výsledků voleb, pro které podle Durčáka není žádný důvod. Jeho zásadní odkaz je přitom dovolení 3 soudců Nejvyššího soudu USA.

V jaké kondici je teď Joe Biden? Kdo se mu může postavit ve volbách v roce 2024? Kdo teď ovládá republikánskou stranu a jaká je skutečná síla Trumpa? A v čem všem bývalý prezident USA Durčáka zklamal?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>