Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Po nočních bouřkách se zvedla hladina řeky Blanice, hasiči měli stovky výjezdů

Česko

  7:22
Po nočních bouřkách vystoupila nad ránem na jihu Čech Blanice na stanici Blanický mlýn na Prachaticku na první povodňový stupeň. Po 6:00 však hladina začala klesat a vrátila se do normálu. Na některých místech kraje napršelo až 40 milimetrů vody. Bouřky nelze vyloučit ani v pondělí, řekl Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Silné bouřky provázené přívalovými dešti dorazily do Česka. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Kvůli bouřce měli v neděli večer a v noci sedm desítek výjezdů i jihočeští hasiči. „Nejvíce na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a zhruba patnáctkrát jsme čerpali vodu ze sklepů,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Už večer hlásili desítky výjezdů také například hasiči z jižní Moravy a dalších krajů.

Česko o víkendu opět zasáhnou silné bouře s přívalovým deštěm, hrozí povodně. Ohroženo je několik krajů

Podle meteorologů bude v pondělí polojasno a teploty se dostanou až k 28 stupňům Celsia. V pozdějších hodinách se však může počasí změnit. „ Během dne budou od jihozápadu místy přeháňky a bouřky,“ uvedl Slavík. Dodal, že první déšť se může objevit na některých částech kraje už v odpoledních hodinách.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...