Hlavní obsah

Peking během návštěvy americké diplomatky vyzval USA, aby Čínu nedémonizovaly

Peking

Spojené státy musejí přestat Peking démonizovat a dělat z něj fiktivního nepřítele. U příležitosti návštěvy náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanové v Číně to v pondělí uvedl přední čínský diplomat Sie Feng. Podle něj Washington nese vinu za to, že se vztahy mezi oběma mocnostmi ocitly ve slepé uličce. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na čínskou státní televizi.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Americká diplomatka Wendy Shermanová

Článek

„V zásadě je to proto, že někteří Američané vidí Čínu jako fiktivního nepřítele,” citovala v pondělí státní televize náměstka čínského ministra zahraničí Sie Fenga při setkání se Shermanovou ve městě Tchien-ťin.

Washington by podle něj měl v tomto ohledu „změnit chybný způsob uvažování”.

Shermanová je dosud nejvýše postavená představitelka USA, která navštívila Čínu od nástupu prezidenta Joea Bidena před šesti měsíci. Z Bidenovy administrativy Čínu navštívil zatím pouze zmocněnec pro otázky klimatických změn John Kerry.

Úřady v USA již nechtějí stíhat čínskou vědkyni s údajnými vazbami na armádu

Amerika

Jeho rozhovory se ovšem týkaly pouze boje proti globálnímu oteplování, což je jedno z mála témat, kde se obě země snaží nalézt společné řešení.

Druhá nejvýše postavená americká diplomatka, která se kromě Sie Fenga má sejít také se šéfem čínské diplomacie Wangem I, přijela do Číny s poselstvím, že Washington vítá soutěžení s Pekingem.

Wang zaujal už v sobotu tvrdý postoj vůči USA: ”Čína by nikdy neakceptovala žádnou zemi, která tvrdí, že je nadřazená ostatním. Jestliže se USA nenaučily zacházet s ostatními zeměmi jako rovný s rovným, pak odpovědností Číny a mezinárodního společenství je pomoci USA se naučit, jak to dělat.”

To však musí mít stejná pravidla pro obě strany a zároveň „mantinely”, které zabrání tomuto soutěžení přerůst v konflikt, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele.

Číňané vyrazili proti Boeingu a Airbusu

Ekonomika

Vztahy mezi dvěma mocnostmi se silně zhoršily v době, kdy funkci amerického prezidenta vykonával Bidenův předchůdce Donald Trump.

Obě strany se střetávají v celé řadě otázek včetně transferu technologií, kybernetické bezpečnosti či lidských práv kvůli „převýchově” muslimských Ujgurů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám