Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Vláda projedná poskytnutí dávek proti koronaviru do zahraničí, statisíce chce poslat do Vietnamu

Karel Havlíček foto: ČTK

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí projedná plán na darování či prodej vakcín proti koronaviru do zahraničí. Slovensko si pravděpodobně odebere místo ČR z české kvóty jeden milion dávek od firmy Pfizer-BioNTech a zaplatí za ně. Čtvrt milionu dávek by podle Babiše Česko mělo darovat Vietnamu, 20 tisíc poslat na Tchaj-wan. Premiér to v pondělí večer uvedl na sociálních sítích.
  7:46aktualizováno  15:49

Návrh má podle premiéra předložit vládě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. ČR má nyní objednáno 23,9 milionu dávek za 8,5 miliardy korun. V současné době má vakcín dostatek, uvedl Babiš. Nejpozději v pondělí bude podle premiéra v Česku aplikováno deset milionů dávek vakcín.

Běží se závod o univerzální vakcínu, vyvíjí se desítky let. Co se stane, když covid nebezpečně zmutuje?

Lídři členských států EU se na květnovém jednání Evropské rady shodli na tom, že darují třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. V rámci tohoto závazku má Česká republika podle premiéra darovat 2,39 milionu dávek.

Do konce června bylo do ČR dodáno všemi výrobci vakcín 9,6 milionu dávek, k odebrání zbývá ještě zhruba 14,1 milionu. Ve třetím čtvrtletí se očekává asi 7,3 milionu, v posledním čtvrtletí 2021 pak tři miliony. V roce 2022 dorazí v prvním čtvrtletí milion dávek, další neupřesněné množství bude i ve druhém čtvrtletí. Podle údajů z konce června by k dosažení sedmdesátiprocentní proočkovanosti lidí nad 12 let bylo potřeba ještě asi 6,4 milionu dávek vakcíny. I při hypotetické stoprocentní proočkovanosti by bylo třeba dalších nejvýše 7,4 milionu dávek.

Babiš opakovaně vybídl spoluobčany, aby se nechali očkovat a dodržovali opatření proti koronaviru. Uvedl, že od úterý bude otevřeno očkovací místo bez předchozí registrace v Ústí nad Labem, od středy v Hradci Králové a od čtvrtka v Olomouci. Ústecké centrum bez registrace bude podle Babiše v Obchodním centru Forum otevřeno od 10:00 do 18:00, hradecké bude otevřeno v Obchodním centru Atrium od 13:00 a olomoucké má být otevřeno v obchodním centru Šantovka od 8:00. Otevření olomouckého centra se chce zúčastnit.

V pondělí očkovací látku jako první v USA dostala zdravotní sestra.
Potencionální vakcína na covid firmy Pfizer.

Projekt očkovacích center bez registrace pokládá předseda vlády za úspěšný. Podle něj se od 12. července nechalo jen v obchodním centru na pražském Chodově naočkovat 12.000 lidí. Celkem je v Česku 325 očkovacích míst, z toho 21 bez předchozí registrace. Vznikají také mobilní týmy, které by nabízely očkování lidem v místě bydliště. „Myslím, že to bude fungovat. Chceme naočkovat minimálně 60 procent našich občanů,“ řekl Babiš.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...