Proklatý defekt. Cink se vrátil do boje o medaile, ale v předposledním kole odstoupil

Sport Sport
26. 7. 2021 9:43
Český biker Ondřej Cink nedokončil olympijský závod v cross country horských kol. V šestém ze sedmi celých okruhů ho krátce poté, co se propracoval na průběžné třetí místo, vyřadil z boje o medaile defekt zadního kola.
Ondřej Cink
Ondřej Cink | Foto: Reuters

Závod vyhrál Brit Thomas Pidcock, který úspěšně kombinuje horská kola se silnicí a cyklokrosem, před "čistokrevnými" bikery Švýcarem Mathiasem Flückigerem a Španělem Davidem Valerem. Držitel kompletní sady olympijských medailí a obhájce prvenství z Ria de Janeiro Švýcar Nino Schurter se musel spokojit se čtvrtým místem.

Podobně jako jediný Čech ve startovním poli a zároveň velká medailová naděje Cink dopadl favorizovaný Nizozemec Mathieu van der Poel. Hned v prvním kole po skoku spadl, do závodu se sice ještě vrátil, ale nakonec vzdal.

Třicetiletý Cink, jenž při předchozích dvou startech pod pěti kruhy dojel v letech 2012 a 2016 shodně čtrnáctý, se zpočátku pohyboval těsně za první desítkou, když ho v zaváděcím okruhu přibrzdil Francouz Jordan Sarrou. Měl ale jen minimální ztrátu a brzy se do elitní desítky dostal.

Po deseti minutách z téměř hodinu a půl dlouhého závodu měl těžký pád na jednom z terénních skoků ve vedoucí skupině jedoucí Van der Poel. Chvíli seděl s bolestivou grimasou beznadějně vedle svého kola, pak se ale rozhodl pokračovat, ačkoliv měl na 35. místě minutové manko. Postupně se velký aspirant na zlato propracoval až do první patnáctky, ale nakonec závod přece jen vzdal.

V tu chvíli udával tempo v čele při své čtvrté olympijské účasti Schurter, s ním se drželi Flückiger a Pidcock, brzy se k nim dotáhl i Novozélanďan Anton Cooper. Po druhém celém okruhu byl Cink devátý, ale v dalších metrech se rychle posunul na pátou příčku.

Když pak vedoucí kvarteto na konci třetího kola v cílové rovince taktizovalo, Cink toho využil a na lídry se dotáhl, jenže Pidcock se znovu opřel do pedálů a všichni čtyři zase českému bikerovi poodjeli.

Pidcock, jenž v pátek oslaví teprve 22. narozeniny, se poté odtrhl, nejblíže se za ním držel Flückiger. Švýcar však v pátém kole chyboval při jednom z výjezdů a jeho manko, které se pohybovalo kolem šesti sekund, se rázem zdvojnásobilo

Právě na konci pátého okruhu trio jedoucí o bronz, v němž byl se Schurterem a Cooperem ještě Francouz Victor Koretzky, zpomalilo, nikomu se nechtělo tahat skupinku z čela. Cink toho dokonale využil a hned v úvodu šestého okruhu se prodral na bronzovou pozici.

V tu chvíli se zdálo, že má hodně sil i na to, aby se vzdálil soupeřům, jenže vzápětí přišlo obrovské zklamání v podobě defektu, po němž měl Cink zcela prázdné zadní kolo a závod pro něho předčasně skončil.

Pidcock si s přehledem dojel pro zlato. Flückiger dorazil 20 sekund po něm, souboj o bronz nakonec vyzněl nejlépe pro Valera.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu - cyklistika - horská kola:

Cross country - muži (28,25 km): 1. Pidcock (Brit.) 1:25:14, 2. M. Flückiger (Švýc.) -20, 3. Valero (Šp.) -34, 4. Schurter (Švýc.) -42, 5. Koretzky (Fr.), 6. Cooper (N. Zél.) oba -46, 7. Dascalu (Rum.) -49, 8. Hatherly (JAR) -1:19, …Cink (ČR) nedokončil.

 

Právě se děje

Další zprávy