Hlavní obsah

Desetitisíce pochodovaly proti Orbánovi

– Budapešť
Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček

Na třicet tisíc lidí se v Budapešti podle organizátorů zúčastnilo sobotního Gay Pride, tedy pochodu za práva sexuálních menšin. Účastníci akce rovněž protestovali proti zákonu vlády premiéra Viktora Orbána, který zakazuje šíření materiálů o homosexualitě a změně pohlaví ve školách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí pochodovaly proti OrbánoviVideo: AP

 
Článek

Jeden z organizátorů, Ádám Csikós, zdůraznil, že za současné situace v Maďarsku je hrdinou každý, kdo na demonstraci dorazil. „Pochod byl protestem proti vládní většinou schválenému homofobnímu propagandistickému zákonu,“ zdůraznil.

Nejsme už v komunismu. Tohle je EU a každý by tu měl mít právo žít svobodně
jeden z účastníků Gay Pride

V čele průvodu jel nákladní automobil s transparentem „Víš, koho máš milovat? Koho chceš!“. „Ten zákon je nehorázný. Žijeme ve 21. století, kdy by se takové věci už dít neměly. Nejsme už v komunismu. Tohle je EU a každý by tu měl mít právo žít svobodně,“ řekl 27letý István, který dorazil i se svým partnerem.

„Spousta lidí z komunity LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transgenderových osob) se bojí a mají pocit, že v budoucnosti téhle země už nemají místo,“ řekla agentuře AP mluvčí Gay Pride Jojó Majercsiková. S projevem vystoupil primátor maďarského hlavního města Gergely Karácsony, který Budapešť označil za pestré a tolerantní místo.

Orbán nabíjí proti Bruselu. Kritizovaný zákon namířený proti LGBT si chce posvětit referendem

Evropa

„Jsem hetero, patřím k většině, ale vím, že patřit k většině není privilegium. Není to moc, která se má zneužívat. Je to zodpovědnost, aby vše, co je umožněno mně, bylo umožněno všem v tomto městě i v této zemi,“ prohlásil. Vláda tvrdí, že chce normou chránit mladistvé, Orbánovi kritici ale považují zákon za součást politické kampaně před parlamentními volbami, které zemi čekají příští rok.

Vláda podle nich otázku sexuálních menšin používá k získání voličů, stejně jako to dlouho dělala s tématem migrace. „Nejde o nic jiného než o to, odvést pozornost a rozdělit zemi,“ řekla další z účastnic pochodu, 25letá ekonomka Boglarka Balászová.

Solidarita z Berlína

Pochod se neúspěšně pokusily narušit skupiny odpůrců LGBT menšiny. Policie oba tábory oddělila.

Organizátory Gay Pride svým prohlášením podpořily více než čtyři desítky velvyslanectví zahraničních států v Maďarsku a zástupců zahraničních kulturních institucí. „V každé zemi pobízíme k tomu, aby zajistila rovnost a důstojnost všech lidských bytostí bez ohledu na jejich sexuální orientaci nebo genderovou identitu,“ stojí v dokumentu, který podepsali například diplomaté z ambasád USA, Británie či Německa.

Brusel se znovu opřel do Polska a Maďarska. Tentokrát v hodnocení právního státu

Evropa

Svou podporu gayům a lesbičkám v Maďarsku a Polsku vyjádřili v sobotu také účastníci pochodu v Berlíně. Zúčastnilo se ho na 35 000 lidí, což je zhruba dvakrát tolik, než organizátoři očekávali.

Zákaz propagace homosexuality na školách
Zákon schválený v polovině června zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví.
Norma ve školách znemožňuje mimo jiné osvětu týkající se sexuálních menšin. Evropská komise kvůli ní zahájila proti Maďarsku v polovině předminulého týdne řízení.
Budapešť se hájí tím, že jí nejde o diskriminaci, ale o ochranu mladistvých, a že jde o vnitřní věc Maďarska, do které nemá EU právo mluvit.

Reklama

Výběr článků

Načítám