Jedenáctiletý chlapec se vydal na 300kilometrový pochod za změnu klimatu

Magazín Magazín
26. 7. 2021 10:52
Jude se pěšky vydal na 321 kilometrů dlouhou cestu ze svého domova v Yorkshiru do Westminsteru. Pochodem chce vyvolat debatu o změně klimatu. Až dorazí do Londýna, chce lobbovat u ministrů za uhlíkovou daň.
Jude
Jude | Foto: Twitter / @carbontaxwalk

Juda k nápadu jít pěšky do Londýna inspiroval kamarád jeho strýčka, který na kole objel svět. "Četl jsem také o chlapci, který jel na kole z Palerma na Sicílii do Anglie, aby upozornil na problematiku uprchlíků," řekl.

Jude hodlá každý den ujít 16 kilometrů, na cestě by měl tak strávit asi tři týdny. Doufá, že se mu podaří inspirovat další mladé lidi k podobně zaměřeným akcím, píše web BBC.

Na trase ho budou doprovázet rodiče, kteří získali do zápůjčky karavan, a lidé na cestě jim nabídli, že jim poskytnou i ubytování. "Mám pocit, že to je pro Juda velká výzva, je tomu hodně oddaný," řekla jeho matka Sarah. O jeho cestě informují na sociálních sítích, kam přidávají i fotky.

Chlapce k cestě podnítilo přečtení knihy Dire Prediction, která podle něj nabízí efektivní řešení změny klimatu včetně zavedení uhlíkové daně. Jude také podpořil petici Zero Carbon Campaign, která usiluje o 100 tisíc podpisů a parlamentní debatu o uhlíkové dani. 

Mohlo by vás zajímat: Lidi se zoufale snaží zachránit ledovec

Ledovec Presena v severní Itálii taje. Ve snaze o jeho záchranu se každoročně pokládá ochranný kryt na ploše asi 120 000 metrů čtverečních. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy