Hlavní obsah

Čína likviduje soukromé školy a zahraniční investory

V pátek se prudce propadly akcie několika velkých čínských společností zaměřených na placenou výuku, které jsou kotované na amerických burzách. Důvodem je možný záměr čínské vlády transformovat na neziskové společnosti, jež si za soukromé vzdělání nechávají platit. Tlaku čelily i další čínské firmy kotované v USA. Ekonom Stephen Roach to označil za počátek studené války.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Akcie TAL Education ztratily v pátek při obchodování před otevřením burzy 54 procent hodnoty, akcie New Oriental Education spadly o 48 procent.

Na online výuku zaměřená firma Gaotu Techedu ztratila 58 procent hodnoty akcií a 17 Education skoro čtyřicet procent. Během pátku se u těchto firem ztráta pohybovala mezi 35 a 65 procenty.

Podle serveru Barron´s jde o další případ toho, jak čínský regulační aparát komplikuje podnikání zahraničním investorům.

Rekord na burze zhatily čínské úřady

Ekonomika

Současně je to ale snaha Pekingu omezit těmto společnostem působení v Číně a zamezit šíření odlišných názorů, než jsou oficiální, i snaha držet maximálně výuku pod kontrolou komunistického režimu.

Dále v pátek pokračoval pád společnosti DiDi Global zaměřené na poskytování služeb pomocí aplikací pro mobilní telefony určených pro alternativní formy taxislužby, dodávky jídel, zboží ve městech a také na finanční služby.

Důvodem je, že 30. června čínské úřady stáhly z prodeje aplikaci DiDi pro objednávání jízd. I tato firma je kotovaná v USA. DiDi nabízí i řešení udržitelné dopravy.

Studená válka

Podle ekonoma Stephena Roache, který je považován za jednoho z největších expertů na asijský trh, lze hovořit o začátku studené války.

„Když dojde na Čínu, jsem rozený optimista, ale tyto akce jsou skutečně docela znepokojivé. Čína jde po jádru své ekonomiky, které je tažené novým podnikáním, a po jejich obchodním modelu,” říká Roach, který stál v čele asijského oddělení banky Morgan Stanley.

Roach tvrdí, že napětí mezi USA a Čínou je největší od počátku sedmdesátých let, tedy ještě před Nixonovou cestou do Číny a uznáním ČLR jako jediného reprezentanta Číny.

Nejbohatší Číňan se po čtvrt roce ukázal. Učil jsem se a přemýšlel, řekl

Svět

Roach už v dubnu tvrdil, že čínsko-americké vztahy se zhoršují a obě země jsou na pokraji studené války.

Nyní byla její hranice překročena. „Jsou to akce, které skutečně jdou po jádru toho, co bylo na Číně po léta vzrušující. Vyvolává to ve mně velké obavy,“ dodal Roach.

Před investováním do čínských společností kotovaných na amerických burzách varoval i expert CNBC Jim Cramer. Důvodem je nebezpečí regulatorních zásahů.

Propad akcií výukových společností měl dopad i na další asijské trhy. Index hongkongské burzy Hang Seng ztratil v pondělí čtyři procenta, technologický index Hang Seng Tech ztratil 5,54 procenta.

Peking během návštěvy americké diplomatky vyzval USA, aby Čínu nedémonizovaly

Svět

Čínský technologický gigant Tencent na hongkongské burze ztratil 6,55 procenta, Alibaba 4,82 a Meituan 10,83.

Už loni zabránily čínské úřady uvést na šanghajskou a hongkongskou burzu akcie platební firmy Ant Group, za kterou stojí zakladatel firmy Alibaba Jack Ma. Ten se pak na několik měsíců ztratil poté, co kritizoval postup čínských regulačních úřadů.

Chladné přijetí americké diplomatky

K poklesu na hongkongské burze přispěl chladný začátek návštěvy americké diplomatky Wendy Shermanové v Tchien-ťinu.

Čína obvinila za patovou situaci ve špatných vzájemných vtazích USA, náměstek ministra zahraničí Sie Feng uvedl, že Washington mylně vnímá Peking jako nepřítele a měl by v tomto ohledu změnit chybný způsob uvažování.

Čínský ministr zahraničí Wang Lee před návštěvou uvedl, že USA se nesmí nad nikoho povyšovat a povinností Číny a mezinárodního společenství je pomoci Washingtonu, aby si to uvědomil.

Ani USA nepočítají, že by jednání byla konkrétní, mají jen udržet otevřené komunikační kanály na vysoké úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám