Hlavní obsah

Lipovská bude kandidovat za Volného blok do Sněmovny

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomka a momentálně radní České televize Hana Lipovská bude kandidovat do Sněmovny. Měla by vést kandidátku Volného bloku v Pardubickém kraji. Doplní tak kolegyni z Institutu svobody a demokracie Janu Bobošíkovou, která má za téže uskupení kandidovat v Praze.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Radní České televize Hana Lipovská

Článek

Lipovská, kterou do Rady ČT nominovala Česká biskupská konference, tak bude na kandidátní listině hnutí, které před volbami navázalo spolupráci mimo jiné s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Tu ministerstvo vnitra dlouhodobě označuje za pravicově extremistickou.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Rada ČT má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna. Členství v Radě je s funkcí poslance neslučitelné a Lipovská by si v případě svého teoretického zvolení musela vybrat, zda napne své síly pro práci ve Sněmovně, nebo zda bude z pozice radní pokračovat v kritice hospodaření České televize.

Už samotná kandidatura se může z hlediska zákona o České televizi jevit jako problematická. „Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů,” stojí v zákoně.

Šéf ČT Dvořák podal trestní oznámení na radní Lipovskou

Domácí

Podle serveru iDnes bude stát Lipovská v čele Pardubické krajské kandidátky.

Vedle Bobošíkové či Lipovské se má na kandidátce Volného bloku objevit zpěvačka Ilona Csáková či zpěvák Roman Horký. Oba spojuje „skepse” k epidemii koronaviru a očkování.

Ilona Csáková kandiduje za blok poslance Volného do Sněmovny

Domácí

Volný blok vznikl kolem poslance Lubomíra Volného, jenž se do Sněmovny dostal za SPD Tomia Okamury, kterou ale před dvěma lety po neshodách opustil. Ve Sněmovně na sebe upozornil odmítáním nošení roušky, narušováním jednání, a dokonce rvačkou. Ze sálu musel být opakovaně vyveden.

Svoboda a přímá demokracie. Vznik, vývoj a vedení SPD

Volby

Lipovská podala trestní oznámení

V pondělí na tiskové konferenci Lipovská coby členka Rady ČT oznámila, že podala trestní oznámení na šéfa ČT Petra Dvořáka a spolumajitele firmy Médea Jaromíra Soukupa kvůli pohledávce ČT vůči Médee.

Reklama

Výběr článků

Načítám