Hlavní obsah

Na olympijské Tokio se žene tajfun Nepartak

– Tokio/Šanghaj

V úterý zkomplikuje olympijská klání v Tokiu tajfun Nepartak, který je provázen větrem o rychlosti 90 km/h a silným deštěm. Zasáhne východní pobřeží ostrova Honšú. Jako tajfun se v Japonsku označují i tropické bouře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ukazují sílu tajfunu In-fa v ŠanghajiVideo: Reuters

 
Článek

I když se očekává, že rychlost větru dosáhne až 90 km/h, v Tokiu by měla být rychlost jen 60 km/h, bouře by však měla přinést také silný déšť. Naplno zasáhne oblasti severně od metropole.

Útvar se zatím blíží k Japonsku rychlostí 15 km/h, mohl by ale trochu snížit teplotu v Tokiu, kde o víkendu rtuť teploměrů vystoupala ke 34 stupňům, což komplikuje sportovcům jejich klání.

Japonský ostrov Okinawa minulý týden zasáhl tajfun In-fa, který přinesl silné deště a pobřeží bičovaly velké vlny.

Tajfun se nyní přesouvá přes Východočínské moře. Provází ho silný déšť a na moři vyvolává vysoké vlny. V prefektuře Okinawa se kvůli němu zranilo šest lidí.

Tajfun zasáhl Šanghaj

V pondělí zasáhl tento tajfun provázený větrem o rychlosti 100 km/h Šanghaj, kde byla uzavřena obě letiště a zrušena řada letů i vlaků. Ve městě jsou zavřené školky, parky i historické nábřeží Bund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ukazují sílu tajfunu In-fa v Šanghaji.Video: Reuters

Téměř půl milionu lidí v oblasti bylo preventivně evakuováno, další obyvatelé Šanghaje byli vyzváni, aby neopouštěli své domovy, pokud to není nezbytně nutné.

Silný déšť zaplavil ulice města a vichr, který tajfun přinesl, porazil na 30 tisíc stromů a 268 billboardů a vývěsních štítů.

Foto: Reuters

Záplavy v čínské provincii Če-ťijang.

Tajfun nejdříve udeřil na čínskou pevninu v neděli v provincii Če-ťiang jižně od Šanghaje, kde bylo evakuováno přes půldruhého milionu lidí.

Poté postupoval severně, kolem poledne místního času se střed bouře nacházel 60 kilometrů jihozápadně od Šanghaje a doprovázel ho vichr o rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině.

V provincii Če-ťiang bylo do bezpečí přesunuto více než 1,5 milionu lidí, informovala místní vláda. Předpokládá se, že živel způsobil velké škody na zemědělství v regionu, žádná úmrtí ani zranění ale nebyla hlášena.

Reklama

Výběr článků

Načítám