Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skandální start triatlonistů. V Tokiu části z nich vjela před molo loď, zbylé závodníky naháněli ve vodě

Start závodu triatlonistů přerušila loď před startovní čárou. foto: Reuters

Olympijský závod triatlonistů začal v Tokiu skandálním selháním. Startovní výstřel zazněl ve chvíli, kdy před molem se seřazenými závodníky ještě stála motorová loď. Polovina triatlonistů naskákala do vody a ze všech sil se pustila do závodu, zbytek jen nechápavě mával rukama.
  11:42

Olympijské zlato v triatlonu získal Kristian Blummenfelt z Norska, který se odpoutal soupeřům na posledním kilometru triumfálně proběhl celou cílovou rovinkou. Stříbro vybojoval Brit Alex Yee, třetí skončil Novozélanďan Hayden Wilde.

„Nemám v nohou takovou rychlost, abych bojoval až na modrém koberci, takže jsem věděl, že se musím utrhnout. Zhruba pět minut před cílem jsem za to vzal a doufal, že je zlomím. Byl to úžasný pocit, když jsem získal malý náskok. A ještě hezčí bylo vbíhat do poslední stovky metrů a vědět, že jsem vyhrál,“ řekl sedmadvacetiletý šampion.

Než se však hrdinové závodu probojovali tratí 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a 10 km běhu do cíle, oběhly svět záběry z nepodařeného startu.

Velká černá loď, která zablokovala polovinu startovního pole, rychle zařadila zpětný chod, ale to už bylo jasné, že takhle boj o olympijské medaile nemůže začínat. Zvukový signál hlásil závodníkům neplatný start, jenže ti s hlavami ve vodě nereagovali a pokračovali v závodě. Až dva rychlé čluny dokázaly přehradit plavební dráhu a zhruba po sto metrech závodníky zastavily.

Ve vodě byla většina favoritů, kteří startovali z nezablokované části mola. Nechápavě se po sobě dívali a s rozpaky se vrátili znovu na start. Závod začal asi s desetiminutovým zpožděním.

Jedním z těch, kteří absolvovali zbytečné metry navíc, byl i pozdější vítěz Blummenfelt. „Viděl jsem loď a přišlo mi to hodně zvláštní. Když jsem skočil do vody, říkal jsem si, že nás asi odvolají, takže jsem se snažil plavat uvolněně a brát to pozitivně, jako rozcvičku navíc,“ řekl Nor.

Na druhý pokus už všechno proběhlo v pořádku a plaveckou část ovládl Francouz Vincent Luis. V cyklistice zvítězil Švýcar Andrea Salvisberg, který však hned v úvodu běžecké části náskok ztratil. Vedoucí skupinka se postupně smrskla na trojici Yee, Wilde, Blummenfelt. Norský triatlonista v závěrečném okruhu oběma rivalům utekl a v cíli měl na ně náskok 11, respektive 20 sekund.

Yee navázal na své slavné krajany bratry Brownleeovy a Británie je díky nim nejúspěšnější zemí triatlonových závodů na OH, kde měly premiéru v Sydney 2000.

Jonathan Brownlee dnes doběhl pátý a nenavázal na stříbro z Ria a bronz z Londýna. Jeho starší bratr Alistar šanci bojovat o zlatý hattrick neměl. Byl totiž diskvalifikován za potápění soupeře v červnovém závodu MS v Leedsu a do týmu se nedostal.

Autoři:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...