Hlavní obsah

100 % zeleně. První česká firma bude brát energii přímo z větrné elektrárny

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Na severní Moravě vyrostou čtyři nové elektrárny (ilustrační foto).

Reklama

Dceřiná společnost Škody Auto uzavřela miliardový kontrakt. Ško-Energo se v něm zavázala k odběru zelené energie od Ambient Energy po dobu dvaceti let. Oboustranně výhodná dohoda je prvním případem takzvané PPA smlouvy v Česku.

Článek

Škodovka vychází vstříc zelené. Závod v Mladé Boleslavi bude od roku 2023 odebírat energii z větrných elektráren, o jejichž výstavbu se postará skupina Micronix Group. Ta se zabývá dodávkami obnovitelné energie a provozuje několik zelených elektráren. Kontrakt za více než jednu miliardu korun uzavřely společnosti Ško-Energo a Ambient Energy na 20 let.

Smlouva pro Ambient Energy znamená, že bude prodávat po dvě dekády energii za předem danou cenu. Kontrakt je ale výhodný i pro Škodu. „Naše společnost tím získává dlouhodobou fixaci nákladů za elektřinu a minimalizuje rizika kolísání jejích cen,“ říká Tomáš Kubín, jednatel Ško-Energo. Automobilka tak postupuje ve své cestě za šetrným přístupem k životnímu prostředí.

Zmíněná stoprocentní zelenost spočívá v prokazatelném spojení dodávky zelené energie a záruky původu.
Tomáš Kubín, jednatel Ško-Energo

„Příslušnost k automobilce i koncernu Volkswagen nás zásadním způsobem odlišuje od ostatních energetických společností. Když si řekneme, že je klíčovým cílem snižování uhlíkové stopy, je to společný závazek,“ dodává Kubín.

Podle něj bude nově přijímaná energie naprosto udržitelná. „Zmíněná stoprocentní zelenost spočívá v prokazatelném spojení dodávky zelené energie a záruky původu, která se jednoznačně vztahuje k větrnému parku. Jde tedy o příjem energie bez účasti velkých obchodníků, jako jsou například ČEZ nebo E.ON,“ vysvětluje jednatel Ško-Energo.

Na Moravě vzniknou čtyři nové elektrárny

Společnost Ambient Energy, jež bude energii dodávat, se specializuje na výkup a prodej zelené elektřiny. „Energie ze zdroje odchází do distribuční sítě, kde je pak virtuálně propojena s odběrným místem. Výroba a spotřeba jsou propojené a jejich objem se rovná,“ říká Ladislav Seidler, člen správní rady společnosti Ambient Energy. Ta se ve smlouvě zavazuje k dodávkám v celkovém objemu 26 280 MWh ročně.

Energii pro Škodovku zajistí čtyři konkrétní větrné elektrárny. Společnost Micronix momentálně provozuje větrný park Moravice–Melč. Plánované elektrárny pro Ško-Energo se budou na severní Moravě teprve stavět, s dotacemi se zatím nepočítá.

„Při současném prudkém růstu cen materiálů se cena jedné elektrárny může blížit až ke 100 milionům korun. S provozní podporou se nepočítá. Pokud ale bude možnost využít investiční dotaci, tak ji investor pravděpodobně využije,“ konstatuje Seidler.

Decentralizace energetiky formou PPA

Kontakt mezi Ambient Energy a Ško-Energo je navíc první korporátní smlouvou fungující na principu PPA (Power Purchase Agreement). To znamená, že odběratel může uzavřít dlouhodobou smlouvu o nákupu vyrobené zelené energie přímo se soukromým dodavatelem z konkrétních zdrojů energie.

„PPA obchody jsou jednou z cest k decentralizaci energetiky a rozvoji obnovitelných zdrojů. Fungují skvěle například ve Spojených státech a mohly by být úspěšné i u nás,“ uvádí Seidler.

Česko je pro větrné elektrárny příznivou krajinou. Potenciál země je ale poměrně nevyužitý. „V Rakousku bylo ke konci roku 2020 instalováno 3 120 MW ve větrných elektrárnách, v Česku jsme na cca desetině této kapacity, přičemž podmínky obou zemí jsou téměř identické,“ dodává Seidler.

Reklama

Doporučované