Taliansko požiadalo Úniu o pomoc pri hasení ničivých požiarov na Sardínii
26.7.2021 13:33

Taliansko požiadalo Úniu o pomoc pri hasení ničivých požiarov na Sardínii

Uložiť článok
Požiare zúria v provincii Oristano v západnej časti ostrova Sardínia a zničili 20 000 hektárov územia.

Taliansko požiadalo Európsku úniu, aby mu poskytla hasičské lietadlá na pomoc v boji proti rozsiahlym požiarom, ktoré od soboty sužujú západ Sardínie. Informovala o tom v pondelok agentúra APA.

V dôsledku požiarov muselo zo svojich domovov odísť 1500 ľudí, uviedli talianske médiá. EÚ už vyjadrila pripravenosť poskytnúť štyri hasičské lietadlá.

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio na sociálnej sieti Facebook uviedol, že talianska civilná ochrana požiadala o lietadlá spoločnosti Canadair. „Dve lietadlá sú už na ceste z Francúzska, ďakujem za to,“ napísal Di Maio.

Požiare zúria v provincii Oristano v západnej časti ostrova Sardínia a zničili 20 000 hektárov územia, poškodili domy a hospodárske budovy a pripravili o život zvieratá, píše DPA.

Informácie o prípadných obetiach alebo zraneniach neboli bezprostredne známe. Situáciu sťažuje aj horúci juhozápadný vietor. Prezident Sardínie Christian Solinas označil požiare za „bezpríkladnú katastrofu“ a dodal, že ešte nie je možné určiť presný rozsah škôd.

Hoci tresty pre podpaľačstvo sa zdajú byť veľmi prísne – páchatelia môžu dostať väzenský trest od štyroch až do desiatich rokov –, katastrofické požiare podobného druhu neprestávajú byť pre Taliansko nočnou morou ani jedno leto, analyzuje APA.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.