26. července 2021 • 13:22

Úžasný Choupenitch bere olympijský bronz! První medaile šermu po století

Autor: iSport.cz, ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fantastická práce! Šermíř Alexander Choupenitch získal na olympijských hrách v Tokiu historicky první medaili pro Českou republiku v této disciplíně. V historii českého olympismu jde o bronz po 113 letech. V boji o třetí místo vyprovodil z planše domácího Takahiru Šikineho 15:8! 



Sedmadvacetiletý brněnský rodák s běloruskými kořeny Choupenitch v Tokiu postupně porazil Španěla Carlose Llavadora, Němce Petera Joppicha a Egypťana Muhammada Hamzu. V duelu o bronz měl bronzový medailista z mistrovství Evropy 2018 od počátku navrch, nakonec zvítězil 15:8.

Choupenitch proti Šikinemu, který je v žebříčku na 12. místě o 14 příček výš než český šermíř, zaznamenal prvních pět zásahů a brzy vedl 8:1. Japonec snížil na 4:8, ale víc už se přiblížit nedokázal. Svěřenec italského trenéra Stefana Cerioniho, jenž Šikineho porazil i v dosud jediném vzájemném duelu, napotřetí využil příležitost k ukončení zápasu.

„Chce se mi brečet, chce se mi smát. Hrozně divoký emoce. Já brečel v televizi?! To už asi nebudu moct vydat žádný rap,“ snažil se Choupenitch vyjádřit své emoce chvíli po zisku bronzové medaile.

„Po prohraném semifinále jsem si všechny věci vyměnil. Celé oblečení, všechno. Byl jsem prázdnej a unavenej. Věděl jsem, že je to životní šance a nemůžu to pustit. Vzal jsem si vše nové a nastoupil jako nový člověk," pokračoval na sociálních sítích Českého olympijského výboru.

V druhém kole Choupenitch proti Llavadorovi výtečně začal a dostal se do vedení 5:1. Bronzový medailista z mistrovství světa 2018 vyrovnal na 6:6, český reprezentant ale reagoval sérií pěti zásahů a Španěla pak už nechal jen snížit na 13:11. Poslední dva body patřily jemu.

Naopak s čtyřnásobným mistrem světa Joppichem Choupenitch zpočátku prohrával, po soupeřově žluté kartě se ale rozjel a po šesti bodech v řadě vedl 10:5. Osmatřicetiletý Joppich, který v předchozím kole vyřadil amerického obhájce stříbra z Ria Alexandera Massialase, dokázal otočit stav na 13:12, ale závěr znovu lépe zvládl český šermíř.

Ve čtvrtfinále si pak poměrem 15:9 poradil s Hamzou. Dvacetiletý egyptský talent předtím zastavil zkušeného Itala Andreu Cassaru, jenže v duelu s Choupenitchem od začátku ztrácel. Český reprezentant si vybudoval pětibodový náskok a po 17 minutách dokráčel k dalšímu postupu. S někdejším juniorským mistrem světa Cheungem po nevydařeném začátku semifinálového duelu prohrával už 2:7, dokázal vyrovnat, ale dalších šest zásahů si připsal výše nasazený soupeř.

Poslední česká medaile v šermířských disciplínách se datuje do roku 1908, kdy v Londýně získal dvě bronzové medaile Vilém Goppold z Lobsdorfu. 

Alexander Choupenitch je bronzovým olympijským medailistou!
Alexander Choupenitch je bronzovým olympijským medailistou!

Muži - fleret:

2. kolo: Choupenitch (ČR) - Llavador (Šp.) 15:11.

Osmifinále: Choupenitch - Joppich (Něm.) 15:13.

Čtvrtfinále: Choupenitch - Hamza (Eg.) 15:9.

Semifinále: Cheung Ka Long (Hong.) - Choupenitch 15:10.

Finále: Cheung Ka Long (Hong.) - Garozzo (It.) 15:11.

O 3. místo: Choupenitch (ČR) - Šikine (Jap.) 15:8.

 

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud