Hlavní obsah

Řecko i Španělsko se zbarvily červeně. Čechy po návratu čeká karanténa

Foto: Profimedia.cz

Záběr z řecké Kréty.

Reklama

České ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo cestovatelskou mapu a mezi tmavě červené země se od pondělí zařadilo například Španělsko. Změna se dotkla i Čechy oblíbeného Řecka, mnohým navíc může způsobit komplikace.

Článek

Velmi vysoké riziko nákazy, které tmavě červená barva na české cestovatelské mapě představuje, znamená pro neočkované turisty komplikace v podobě několikadenní samoizolace, kterou je nutné podstoupit. Od pondělí se tyto podmínky nově vztáhly na Španělsko včetně Baleárských ostrovů a na Nizozemsko.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kromě nutnosti vyplnění příjezdového formuláře, která platí i pro další kategorie zemí, budou muset lidé přijíždějící do Česka veřejnou dopravou disponovat negativním antigenním testem mladším 48 hodin nebo písemným potvrzením o negativním výsledku PCR testu, jehož stáří smí být maximálně tři dny. Pro ty, kteří cestují individuálně, test povinný není.

Grafické zpracování cestovatelské mapy z dílny Seznam Zpráv.

Co je ovšem povinné pro oba typy cestovatelů, je podstoupení karantény v délce alespoň pěti dnů, na jejímž konci lidé opět zamíří na PCR testování. V případě negativního výsledku se pak mohou vrátit k normálnímu životu. Výjimku z nepříjemností mají očkovaní lidé, kteří mají již dva týdny ukončenou vakcinaci, ti, kteří v uplynulých 180 dnech prodělali covid-19, nebo děti mladší šesti let.

Výše zmíněné podmínky platí také pro země, které na cestovatelské mapě svítí „pouze“ červeně. K těm se s pondělním dnem připojilo Řecko, Monako a Irsko. Řecko je přitom českými občany velmi oblíbenou destinací, podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolka, který situaci osvětlil v rozhovoru pro Radiožurnál, do země cestuje asi 20 tisíc Čechů týdně.

Řecko v posledních 14 dnech stihlo na mapě Ministerstva zdravotnictví vystřídat celkem tři barvy, Smolek ovšem podotýká, že by mělo jít o ojedinělou záležitost. „V případě Řecka jsme velmi zvažovali nějaká jiná nebo alespoň zmírnění těch přísných pravidel pro neočkované. (…) Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ale bylo rozhodnuto, že ten automatismus ‚padni, komu padni‘ musí zůstat, abychom předešli velkému šíření delty.“

Právě mutace delta by měla stát za nejnovějším nárůstem případů nákaz v zemi. Ještě před měsícem Řecko podle vládního webu evidovalo méně než 500 případů denně, v posledních dnech se ale denní přírůstky nově nakažených pohybují kolem hranice dvou tisíc. Minulé úterý země zaznamenala dokonce 3 565 nově infikovaných.

Do oranžové kategorie se Řecko přesunulo 19. července, ta pro Čechy s neukončeným očkováním znamenala pouze povinnost podstoupení antigenního či PCR testu. V té době do země odcestoval také český turista Petr, který se od minulého čtvrtka nachází na řeckém ostrově Kréta a do Čech by se měl vrátit v průběhu tohoto týdne.

„Jedeme přes Vídeň, což je docela vtipné, protože Rakousko tohle neřeší a má Řecko pořád jako bezpečnou zemi. Ve Vídni nám tak stačí test a můžeme si dělat, co chceme,“ uvedl pro Seznam Zprávy Petr. Jeho slova potvrzuje i rakouský vládní web, podle kterého je většina zemí opravdu v kategorii nízkého epidemiologického rizika a lidem, kteří z nich cestují, stačí negativní výsledek testu nebo ukončená vakcinace.

Jen o pár týdnů později by se Petra ani jeho kamaráda, se kterým se do Řecka vydal, nutnost podstoupení samoizolace netýkala. Oba totiž již obdrželi první dávku vakcíny, druhou však nestihli. Změny v opatřeních Petr ovšem bere s klidnou hlavou. „S tímhle se asi bohužel počítat muselo. Čtrnáct dní před tím, než jsme odjížděli, už jsem nervózně sledoval řecká čísla, jestli to neskončí v červené, než vyjedeme. Tím by to bylo o hodně složitější,“ říká český turista.

V Řecku budou nyní muset najít místo, kde bude možné se otestovat, což by je však čekalo i v případě nezměněných podmínek pro cesty. Po návratu do Česka musí podstoupit karanténu, která přinese komplikace kvůli práci i osobnímu životu. „Prostě jsme si lajzli, že pojedeme na dovolenou mimo Českou republiku, spousta lidí to vzala bezpečnější cestou.“

Jako zajímavost Petr zmiňuje i přístup Řecka ke koronavirové situaci v zemi. Na Krétě totiž jak u turistů, tak u místních viděl zodpovědný přístup k dodržování zavedených opatření. „Co jsme se tu bavili s jedním barmanem, tak oni si taky zažili své. Většinou je tu značný turistický ruch a ten se kvůli koroně zastavil. Bylo to tedy docela překvapení, že i když si to takhle hlídají, tak jim čísla rostou.“

Reklama

Doporučované