SAE znižujú poplatky za založenie novej firmy o vyše 90 %

, TASR Foto: TASR/AP

Spojené arabské emiráty (SAE) od utorka (27. 7.) znížia náklady na založenie novej firmy o „viac ako 90 %“ v snahe zvýšiť „regionálnu aj medzinárodnú konkurencieschopnosť“ emirátu, ktorý je už teraz magnetom pre obchod.

Úrady v Abú Zabí, jednom zo siedmich emirátov, ktoré tvoria SAE, v uplynulých týždňoch zintenzívnili snahy o prilákanie nových firiem. Dane z príjmu právnických osôb sú už pritom prakticky nulové v SAE, ktoré sa snažia diverzifikovať svoju ekonomiku závislú od ropy.

„Poplatky za zriadenie firmy v emiráte Abú Zabí sa znížili na 1000 dirhamov (228,99 eura), čo je zníženie o viac ako 90 %,“ uviedol v nedeľu (25. 7.) neskoro večer vo vyhlásení vládny mediálny úrad. Plán počíta so zrušením niektorých poplatkov a so znížením ďalších. „Tento krok výrazne zvýši jednoduchosť podnikania v emiráte a zvýši regionálnu a medzinárodnú konkurencieschopnosť Abú Zabí,“ pokračuje vyhlásenie.

Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) patria Spojené arabské emiráty medzi „jurisdikcie bez daní alebo so zanedbateľnou daňou“.
Emiráty nedávno odštartovali sériu reforiem. Od 1. júna si môžu cudzinci založiť firmu a udržať si kontrolu nad celým kapitálom, čo bolo doteraz možné len raz v osobitných "free" zónach, pričom mimo nich si mohli ponechať kontrolu maximálne nad 49 % kapitálu.

Abú Zabí a Dubaj, ďalší zo siedmich emirátov, tradične súperili o umiestnenie regionálnych sídiel globálnych spoločností na svojom území a tisíce z nich aj prilákali. V júni dubajská vláda ohlásila sériu reforiem, ktoré majú vstúpiť do platnosti v polovici septembra. Ich cieľom je znížiť náklady na podnikanie a stimulovať hospodársky rast. V ostatných mesiacoch sa však významným konkurentom emirátov stala aj Saudská Arábia, najväčšia arabská ekonomika, ktorá sa snaží tiež znížiť svoju závislosť od ropy.

Po dokončení úplne novej obchodnej štvrte v hlavnom meste Rijád dala Saudská Arábia vo februári ultimátum zahraničným podnikom, ktoré tam musia do roku 2024 umiestniť svoju regionálnu centrálu. Inak riskujú, že prídu o lukratívne štátne zákazky.

Súvisiace články

Aktuálne správy